Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Mitä teille koronakriisin etulinjassa toimiville sairaanhoitajille kuuluu?

Suomalaiset ovat vetäytyneet sankoin joukoin etätöihin suojatakseen itsensä ja läheisensä koronaviruksen leviämiseltä – ja hyvä niin. Hoitohenkilöstöllä mahdollisuutta etätöihin ei ole. He jatkavat etulinjassa turvatakseen potilaiden laadukkaan hoidon myös vallitsevissa poikkeusoloissa. Laadukas hoitotyö on ykkösprioriteetti, mutta samalla hoitohenkilöstö kantaa luonnollisesti huolta niin itsestään kuin läheisistään.

Tulevina viikkoina ja kuukausina jo muutoinkin resurssipulasta kärsivä hoitohenkilöstö tulee työskentelemään äärirajoilla. Sairaanhoitajaliitto pyrkii kaikin tavoin tukeman sairaanhoitajien jaksamista. Sivuillamme on avoin webinaari käsihygieniasta. Haluamme myös kuulla, miten sairaanhoitajat työssään pärjäävät ja mitä sinne myrskyn silmään kuuluu. Avasimme sivuillemme vapaan kommentointimahdollisuuden. Seuraamme kommentteja aktiivisesti. Lisäksi olemme koonneet ammattilaisille ajantasaista tietoa koronavirustilanteesta.

Meidän keinomme ovat kuitenkin nyt hyvin rajalliset. Käännämme katseemme työnantajan suuntaan: mitä konkreetteja työnsuojelullisia keinoja otetaan käyttöön, että sairaanhoitajat selviävät ja jaksavat kuormittavassa tilanteessa? Millä keinoin heidän turvallisuuteensa varmistetaan?

Sosiaalisessa mediassa leviää maailmalta kuvia uupuneista sairaanhoitajista. Myös yhteiskunnan, eli meidän kaikkien, tehtävä on pitää erityistä huolta auttajistamme. Parhaiten tämä onnistuu takaamalla hoitajillemme työrauha. Eli sairastetaan kotona, ei tukita puhelinlinjoja, elleivät oireet sitä oikeasti vaadi. Maalaisjärjen käyttö on aina sallittua ja erityisesti nyt se on myös toivottavaa. Vanhuksista ja muista riskiryhmiin kuuluvista huolehdimme parhaiten pidättäytymällä fyysisistä vierailuista. Kyse ei ole pelkästään siitä, miten voit itse välttää tartunnan, yhtä tärkeää on ajatella itseäsi mahdollisena tartuttajana. Oikeanlainen käsienpesu ja yskiminen ovat tärkeitä kansalaistaitoja, jotka toimivat paitsi nyt, myös tulevaisuudessa. Nyt herännyt kriisitietoisuus kantaa hedelmää myös tulevaisuudessa tavallisten kausi-influenssien kohdalla.

Pidetään huolta auttajistamme!

Terveisin Nina

Nina Hahtela

Puheenjohtaja
sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!