Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Miten kohdella umpiväsynyttä sairaanhoitajaa?

Jos olisit antanut kaikkesi töissä ja uupunut, mitä toivoisit? Ehkä sitä, että joku kysyisi, miten voit, mitä sinulle kuuluu, ja että kysyjä myös kuuntelisi vastauksesi. Ehkä toivoisit, että joku muu ottaisi ohjat käsiinsä, kun et itse enää jaksa: nyt tehdään näin, tästä lähtien homma järjestetään tällä tavalla.

Saattaisi tuntua hyvältä, jos joku kertoisi, miten kauan sinun vielä pitää venyä. Saisit tunteen, että tälle tulee joskus loppu, tai ainakin tiedon siitä, että kahden viikon päästä on sinun vuorosi levätä, nukkua univelat pois ja pitää lomaa, olla vihdoin läheisteni kanssa. Loisiko se valoa sinun tunnelisi päähän? 

Vai haluaisitko, että sinut pyydettäisiin vielä yhteen iltavuoroon aamuvuoron päälle? Haluaisitko, että sinua pyydetään siirtämään lomaasi tai vaihtamaan vapaasi toiseen ajankohtaan? Haluaisitko, että sinun mielipidettäsi tilanteen ratkaisemiseksi ei kysytä? Että kaikki jatkuu samanlaisena aina vaan.

Sairaanhoitajien suoriutumisesta tänä koronavuonna ei voi antaa mitään muuta kuin kiitettävän arvosanan. He joustivat: jäivät ylimääräisiin vuoroihin, vaihtoivat vapaansa, siirsivät kesälomansa ja muut lomansa.  He perehtyivät ja perehdyttivät. He vaihtoivat työyksikköä tarpeen mukaan: leikkurilta teholle, asiantuntijasairaanhoitajan tehtävistä näytteenottoon. He vaihtoivat työyksikköä ja erikoisalaa, välillä he sinkosivat jopa toiselle paikkakunnalle. He hoitivat koronapotilaita ja muita tehopotilaita työpareina, kokenut ja kokematon yhdessä. Että tilanteesta selvittiin.

Sairaanhoitajat ovat tietysti oppineet kokemuksen kautta hoitamaan koronapotilaita paremmin. Työ käy nyt jouhevammin. He tietävät covidista enemmän. Osaavat lukea merkkejä ja reagoida tilanteisiin, tietävät paremmin, miten tauti etenee ja minkälaisia tuntoja potilaat käyvät läpi.

Tilanteesta selvittiin. Tähän asti. Mutta nyt sairaanhoitajat ovat umpiväsyneitä.  

Ajatteleeko joku oikeasti, että umpiväsynyttä sairaanhoitajaa vastaan voi mennä pakolla, mitättömillä palkkioilla, syyllistämisellä, paimentamalla tai vaatimalla lojaalisuutta työnantajaa, koronaa, kansalaisia kohtaan?

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!