Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Musiikki saa viedä

Sairaanhoitaja Ville Vuorisen työ tarkoittaa toisinaan lähtöä kalaan, toisinaan taas asiakkaiden kanssa lähdetään lähikauppaan opettelemaan arjen taitoja.

”Nyt on sydän karanteenis, en päästä ketään mä sisään. Jengi somessa päivittämäs tilat, hoitajat on rintamalla käärimässä hihat.”

Näin räppää koronasta Ville Vuorinen, joka veljensä Mikon kanssa muodostaa rapduon Herra Vuoret.

Herruus on kuitenkin kaukana Ville Vuorisen päivätyöstä sairaanhoitajana. Hän hoitaa Hämeenlinnassa kehitysvammaisia, joilla on jokin mielenterveyden diagnoosi. Työnantaja on Mehiläinen. Asiakkaita on yhteensä 80, ja he asuvat perhekodeissa ja tukiasunnoissa.

– Minun asiakkaani ovat niin aitoja ja vilpittömiä, että heidän kanssaan ei tarvitse eikä voikaan peitellä mitään. Se on ehdottoman hyvä juttu, ja asiakkaat ovatkin varmasti muokanneet minua kaltaisekseen.

Vuorisen vastuulla on asiakkaittensa kokonaisvaltainen psyykkinen hyvinvointi ja sen arviointi. Hän lähestyy asiaa toiminnallisuuden kautta. Välillä työ tarkoittaa lähtöä kalaan, välillä lähikauppaan opettelemaan arjen taitoja. Joskus vuorossa on dialektiseen käyttäytymisterapiaan perustuvia rentoutusharjoituksia tai musiikkiryhmän vetämistä.

– Asiakkailla on aika monialaisia haasteita, ja eri työryhmissä pohditaan, mihin asioihin milloinkin pitäisi kiinnittää huomiota.

Rento sairaanhoitaja tunnustautuu nopean toiminnan mieheksi. Koronakevään biisi syntyi ja päätyi videolle vuorokaudessa. Nopeus näkyy hoitotyössäkin.

– Erään asiakkaan kanssa katsoimme aina Stadi vastaan lande -ohjelmaa. Hän tiesi kaikki vastaukset, ja minä en! Asiakas sitten sanoi, etten varmaan pärjäisi ohjelmassa, joten päädyin ilmoittamaan minut ja veljeni sinne saman tien.

Vuorinen tietää, että moni hänen opiskelukavereistaan on vaihtanut alaa. Hän arvelee hoitoalan olevan nuorille käytänteiltään aika jäykkä. Itse hän kuitenkin nauttii työstä erityisesti asiakkaiden takia.

Räppäri-minä ei kuitenkaan vanno sanovansa ei, jos musiikki alkaa viedä.

– Sairaanhoitajuus on silti mukana tavalla tai toisella. Ammatti on muovannut minua.

Teksti Suvi Leppiniemi

Kuva Leena Koskela

Artikkeli on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 7/2020. Lue koko lehti.