Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Ohjeistuksen linjattomuus on koronapommi ikäihmisten hoidossa

On päivänselvää, että tulevat viikot ovat äärimmäisen tärkeitä koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä ja tehohoitopaikkojen riittävyyden varmistamisessa. Vaikka itse virukseen ja sen leviämiseen liittyy vielä paljon epävarmuutta, tiedämme kiistattomasti, että erityisessä vaarassa on ikääntynyt väestö. Erityisen haavoittuvaisia ovat monisairaat ikäihmiset. Hoivakodit ja tehostetun palvelun yksiköt ovat sulkeneet ovensa vierailijoilta. Vierailukielto koskee myös kotona asuvia ikäihmisiä. Ikäihmisten eristys ei kuitenkaan ole aukoton, sillä kotihoidon ja kotisairaanhoidon piirissä olevien ikäihmisten luona käy päivittäin lukuisia hoivan ja hoidon ammattilaisia.

Sairaanhoitajaliiton kyselyn mukaan tilanne kotihoidossa ja kotisairaanhoidossa on huolestuttava. Tunnelma on paikoin odottava, pelonsekainen ja jopa katastrofaalinen. Yksi isoimmista huolista liittyy henkilöstön riittävyyteen. ”Minimimiehityksellä tehtiin tämä viikko töitä. Viidestä sairaanhoitajasta kaksi töissä, muut karanteenissa, vain yksi testattu”, kertoo yksi vastaajista.

Sairaanhoitajat pelkäävät, että virus leviää ammattilaisten välityksellä.

Suurin ongelma on kyselyyn vastanneiden mukaan kuitenkin jopa päivittäin vaihtuva ohjeistus ja puutteet suojavarusteissa. Sairaanhoitajat pelkäävät, että virus leviää ammattilaisten välityksellä. ”Tällä hetkellä ei ole suojavarusteita, kuljemme asiakkaalta asiakkaalle ilman maskeja, suojatakkeja ja hanskoja. Kuljemme omissa vaatteissa, eikä niiden pesuohjeistuksesta ole tietoa”, eräs vastaaja kuvaa tilannetta.

Kotihoidon ja kotisairaanhoidon suojavarustuksen käyttöön tarvitaan välittömästi selkeä ja yksiselitteinen valtakunnallinen ohjeistus. Henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuus täytyy olla prioriteetti yksi. Muuten sotejärjestelmässä on heikko lenkki, joka pahimmillaan kaataa tehohoidon paikkojen riittävyyden.

Sairaanhoitajat ovat korkealla työmoraalilla varustettuja ammattilaisia. He työskentelevät eturintamassa ja haluavat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Työnantajien on varmistettava työturvallisuus kaikissa olosuhteissa.

Nina Hahtela

Puheenjohtaja
sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!