Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Opi epäilemään valtimotautia

Alaraajojen tukkivan valtimotaudin havaitseminen ei ole vain lääkärin vaan myös sairaanhoitajan vastuulla, korostaa verisuonihoitaja Fredrika Ingves. Ajoissa herännyt epäilys helpottaa huomattavasti sairauden hoitoa.

Työn äärellä. Verisuonihoitaja Fredrika Ingves tekee varvaspainemittausta Vaasan keskussairaalan kirurgian poliklinikalla.

Verisuonihoitaja Fredrika Ingves näkee työssään potilaita, joiden alaraajojen verisuoniongelmat ovat päässeet kehittymään kriittiseksi iskemiaksi. Kriittinen iskemia on tila, jossa kudoksen verenkierto ja hapensaanti ovat huonontuneet niin paljon, että raajan elinkelpoisuus on vaarassa.

Taudin esiasteeksi luetaan katkokävely, jolloin jalka kävellessä kipeytyy pakarasta, reidestä tai pohkeesta tukoksen sijainnista riippuen. Potilaat ovat tyypillisesti iäkkäitä ja diabeetikkoja.

– Kun potilaat pääsevät meille tutkimuksiin ja hoitoon, paitsi että heidän raajansa saattavat säästyä, myös kivut saadaan usein poistettua, ja he pystyvät jälleen liikkumaan, Ingves kertoo.

Alaraajojen tukkiva valtimotauti on verrattain yleinen, mutta huonosti tunnettu sairaus. Ingves toivoo, että varsinkin vanhusten ja diabeetikkojen kanssa työskentelevät sairaanhoitajat hoksaisivat epäillä ongelmia raajojen verenkierrossa.

– Jos vain saisimme potilaat tänne erikoissairaanhoitoon nopeammin, sairaus ei pääsisi etenemään niin pitkälle, että potilailla on jo kudosvaurioita. Varsinkin, jos joudutaan amputaatioon, se huonontaa voimakkaasti potilaan elämänlaatua.

Viimeistään silloin, kun potilaalla on alaraajahaava, joka ei ota parantuakseen, on syytä miettiä verenkierron osuutta asiaan.

– Viikon tai kaksi voidaan hyvin katsoa, lähteekö haava paranemaan. Tärkeää on, ettei haavoja hoidettaisi liian pitkään ennen kuin ryhdytään selvittämään oireen juurisyytä, Ingves sanoo.

ABI-mittaus on hyvä tapa saada selville, onko alaraajojen verenkierrossa tukkeumaa. Myös käsin tunnusteleminen antaa viitettä.

– Eräs jokaiselle sairaanhoitajalle helppo menetelmä on tunnustella jalkaterän pulssit. Se on taito, joka kannattaa opetella. Jos tuntee jalkaterän pulssit, silloin voi poissulkea aika luotettavasti merkittävän valtimoahtauman mahdollisuuden.

ABI-mittaus kertoo verenkierrosta

ABI on lyhenne sanoista ankle brachial index, joka tarkoittaa nilkka-olkavarsipainesuhteen mittausta. Siinä nilkkapaine jaetaan olkavarsipaineella, mistä saadaan laskettua ABI-indeksi.

Kun nilkan systolista verenpainetta verrataan käden verenpaineeseen, ABI-indeksin pitäisi olla lähellä yhtä. Normaali ABI-indeksi on välillä 0,9–1,4.

ABI-mittaus on yksinkertaisinta tehdä käsin pumpattavalla mansetilla ja kynädopplerlaitteella. Silloin kuunnellaan joko jalanselän valtimoa tai takimmaista säärivaltimoa. Kumpikin tulisi mitata, koska lukemat voivat vaihdella.

Perusterveydenhuollossa on suositeltavaa käyttää automaattista mittaria. Vaikka tulokseksi saatava arvo ei ole välttämättä aivan tarkka, mittaustulos on kuitenkin suuntaa antava.

Normaali ABI-indeksilukema ei sulje pois huonontunutta verenkiertoa. On tärkeää lähettää potilas erikoissairaanhoitoon, jos on vahva epäily iskemiasta.

Erikoissairaanhoidossa mitataan lisäksi isovarpaan verenpaine, koska diabeetikoilla suonet saattavat kovettua siten, että ABI-indeksistä tulee epäluotettava.

Teksti Mari Schildt

Kuva Sami Peltoniemi

Artikkeli on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 5/2023. Lue koko lehti jäsen- tai tilausnumerollasi.

Tutustu tarkemmin Sairaanhoitaja-lehteen.