Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Sairaanhoitaja pärjää aina ja missä vain

Kansainvälistä sairaanhoitajan päivää vietetään joka vuosi 12.5. hoitotyön oppiäidin ja esikuvan Florence Nightingalen syntymäpäivänä. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 200 vuotta hänen syntymästään. Florence Nightingalen toimintaa ilmensi ihmisen elämän kokonaisuuden huomioiminen sekä tutkitun tiedon ja käytännön yhdistäminen. Hän muun muassa osoitti tilastojen avulla hygienian merkityksen sairaanhoidossa.

Nykyaikaista sairaanhoitoa ei luonut laupea sisar vaan rohkea visionääri, joka puhui päättäjät puolelleen tarkoilla tilastoillaan,” kirjoittaa Hannu Pesonen Tiede-lehdessä 7.3.2018. Artikkelin nimi on osuvasti: ”Florence Nightingale teki oman sotensa taidolla.

Minuun on tehnyt vaikutuksen myös Nightingalen ohje, että” ihmisen tarpeisiin vastataan kokonaisvaltaisesti, mutta sen lisäksi hoitajan pitää ymmärtää, että potilaan koirakin tarvitsee ruokaa.”

Näitä Florencen oppeja olen itsekin eri tehtävissäni, myös monissa eri ministeritehtävissä, pyrkinyt noudattamaan. 

Tutkittu ja käytännössä koeteltu tieto on tärkeää, kun politiikassa tehdään päätöksiä. Olen monesti sanonut, että kolikolla on aina viisi puolta ja ne kaikki pitää katsoa ja arvioida. Ja silloin kun ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja, on otettava se, jossa on vähiten haittavaikutuksia. Ja perustelut kaikille päätöksille pitää löytyä tutkitusta tiedosta.

”FMS-metodi” eli From My Stetson päätöksenteossa ei johda hyvään tulokseen.

Tutkitun tiedon ja käytännön kokemuksen yhdistämisen avulla kehittyy myös ennakoijaksi, mitä erityisesti politiikassa tarvitaan. Sitä kutsutaan politiikassa ”poliittiseksi nenäksi”, jonka avulla aistitaan tulevia tapahtumia.

Itse opin ennakointia sisätautiosastolla, jossa hoidettiin verensokerin tasapainotukseen tulleita diabetespotilaita. Aina piti ennakoida mitä tapahtuu verensokeriarvolle sairaalaolosuhteissa, kun liikunta on vähäisempää, mutta insuliinin määrä on muutettava.

Tärkeä ”Florence-oppi” minulle on myös ihmisen kokonaisuuden ymmärtäminen kaikessa päätöksenteossa.

Kansanedustajana, ministerinä ja puhemiehenä minuun on otettu yhteyttä monissa ihmisen elämään liittyvissä asioissa. Kaikkiin niihin tulee suhtautua vakavasti ja ratkaisuhakuisesti. Samoin kuin hoitotyössäkin.

Kun ihminen sairastuu, vaikuttaa se koko lähipiiriin. Sairaanhoitajan on joskus ohjattava läheisiä syömään ja nukkumaan. Ja on huolehdittava, että myös mahdollisilla potilaan kotieläimillä on huolehtijansa. Niin monipuolista sairaanhoitajan työ on.

Samoja selkeitä, tavallisen elämän ohjeita tarvitaan usein myös niissä yhteydenotoissa, joita olen eri tehtävissä saanut ja edelleen saan, ja joita pyrin selvittelemään. Ja henkilön lähiyhteisö on aina huomioitava.

Florencen opit kantavat edelleen. Ne kantavat myös politiikassa. Niiden avulla sairaanhoitaja pärjää aina ja missä vain.

Hyvää juhlavuotta sairaanhoitajille ja kaikille hoitotyön tekijöille. Muistetaan Florence Nightingalen opit.

Tekstin on kirjoittanut Paula Risikko, joka on kansanedustaja, terveystieteiden tohtori, ja sairaanhoitaja vuosimallia 1983.

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!