Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Soittorumba kuriin

Väitöstutkija Outi Tuominen selvitti, kuinka paljon sähköiset sovellukset säästävät aikaa ja rahaa sijaisten etsinnässä.

Kun sairaanhoitaja sairastuu, esimies joutuu usein käynnistämään soittokierroksen sijaisen löytämiseksi. Tuoreen väitöskirjan mukaan asian voi hoitaa aikaa ja rahaa säästäen.

Väitöstutkija Outi Tuominen, mikä on paras tapa varmistaa hoitohenkilökunnan riittävä määrä ja osaaminen?

– Tehokkainta se on sähköisten sovellusten avulla. Kehitin väitöskirjassani resurssipankki-sovelluksen, jolla hallinnoidaan vara- ja lainahenkilöstöä. Siitä näkee yhdellä silmäyksellä, onko varahenkilöstöä saatavilla. Sen kautta voi varata hoitajia ja tiedottaa muille yksiköille, jos oma osasto tarvitsee lisää hoitajia. Tiedot ovat reaaliaikaisesti kaikkien nähtävillä.

Säästikö resurssipankki aikaa tai rahaa?

– Aiemmin yksi äkillinen poissaolo tiesi esimiehelle enimmillään 19 erillistä työsuoritetta, kuten puheluita ja sähköposteja. Resurssipankin aikana suoritteet vähenivät merkittävästi, ja työaikaa säästyi neljä tuntia viikossa eli kaksi työpäivää kuussa. Myös esimiehen työn keskeytykset vähenivät. Kuudentoista viikon seuranta-aikana lainahoitajien tehostetusta käytöstä koitui 36 000 euron säästö.

Pidätkö vara- ja lainahenkilöstöä tarpeellisena?

– Se on järkevin tapa paikata lyhytaikaisia poissaoloja. Jos vara- tai lainahenkilöstöä henkilöstöä ei riitä poissaolojen paikkaamiseen, pitää potilasturvallisuuden näkökulmasta säilyttää mahdollisuus ulkopuolisten sijaisten palkkaamiseen.

Mitä haasteita vara- ja lainahenkilöjärjestelmässä on?

– Lainahenkilönä toimimista on kuvattu stressaavaksi, mutta tämä ei tullut esiin väitöskirjassani. Vara- ja lainahenkilöstöjärjestelmä vaatii kuitenkin hyvin toimiakseen suunnitelmallisuutta, tiivistä yhteistyötä esimiesten ja työntekijöiden välillä sekä yhteisiin pelisääntöihin sitoutumista eri yksiköiltä.

Terveystieteiden maisteri Outi Tuomisen hoitotieteen väitöskirja Rescheduling sudden absences of nursing staff in hospital settings tarkastettiin Turun yliopistossa 21. helmikuuta.

Väitösnostot

Sairaaloiden johtamisosaamista on kehitettävä ja uudistettava nykyistä kokonaisvaltaisemmin.
Terveystieteiden maisteri Vuokko Pihlaisen terveyshallintotieteen väitöskirja tarkastettiin 8. toukokuuta Itä-Suomen yliopistossa.

Sosiaalisella tuella ja kuntoutuksella on merkittävä rooli rintasyövästä selviytymisessä.
Master of Health Care Minna Salakarin kansanterveystieteen väitöskirja tarkastettiin 15. toukokuuta Turun yliopistossa.

Thaimaalaiset omaishoitajat oppivat avustamaan iäkästä trakeostomiapotilasta seuraamalla terveydenhuollon ammattilaisten toimintaa.
Hoitotieteen maisteri Watchara Tabootwongin hoitotieteen väitöskirja tarkastettiin 15. toukokuuta Itä-Suomen yliopistossa.

Teksti Suvi Leppiniemi

Kuva Vesa-Matti Väärä

Artikkeli on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 5/2020. Lue koko lehti.

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!