Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Supervoimana empatia

Helka Pirisen mukaan innostavan johtajan tärkein ominaisuus on olla aidosti kiinnostunut ihmisten vahvuuksista ja kehitystarpeista. Se on vaikeaa, jos alaisia on liikaa.

Terveydenhuollossa riittää haasteita. On sotemuutos ja koronakriisi, palkan pienuus ja pako muille aloille. Esimiestyön valmentajan ja tietokirjailijan Helka Pirisen mielestä terveydenhuollossa tarvitaankin nyt innostavia ja pelottomia johtajia.

– Inspiroiva johtaja maalaa taivaanrantaa isolla pensselillä. Hän avaa ovia ja valmistaa ihmisiä tulevaan eikä panttaa tietoa. Hän ei jää odottelemaan, mitä sotessa tapahtuu, vaan puhuu eri skenaarioista, luo toivoa tulevaan ja ennen kaikkea tekee tekoja. Hän ajaa joukkojensa etuja, ja kulkee heidän edellään.

Ensikosketuksen hoitoalaan Pirinen sai jo lapsena sairaanhoitajaäitinsä kautta. Työelämässä Pirinen on ollut valmentajana ja asiantuntijana sekä isoissa sotehankkeissa että sairaanhoitopiirien muutoksissa. Hän oli tulossa puhumaan innostavasta johtamisesta syksyn Sairaanhoitajapäiville, jotka siirrettiin koronatilanteen vuoksi ensi vuodelle.

Pirinen sanoo tuntevansa monta terveydenhuollon innostavaa johtajaa. Yhtä lailla hän on tavannut työhönsä pettyneitä, väsyneitä esimiehiä.

– Moni kokee, että ihmisten johtamiseen ei jää aikaa, koska hallinnollista työtä on liikaa. Pitkään jatkuva riittämättömyyden tunne kyynistää ja työn ilo häviää. Onkin tärkeä olla armollinen itselleen ja muille. Muutoksia ja epävarmuutta pitää kestää, mutta paineensietokykyä ei pidä ihannoida liikaa.

Innostavan johtajan tärkein ominaisuus on olla aidosti kiinnostunut ihmisten vahvuuksista ja kehitystarpeista. Se on vaikeaa, jos alaisia on liikaa.

– Terveydenhuollossa 40 johdettavaa on tavallinen määrä, mutta minun mielestäni se on valtavan paljon. Aikaa kuuntelulle, kohtaamiselle, läsnä olemiselle ja työn merkityksen luomiselle jää liian vähän.

Esimiehen pitää olla empaattinen, ja Pirinen pitää sitä nykyajan supertaitona. Työntekijöiden pahan olon kaatopaikaksi ei silti pidä ryhtyä, vaan tuelle on asetettava rajat.

– Vain hyvinvoiva esimies jaksaa innostaa muita!

Teksti Suvi Leppiniemi

Kuva Leena Koskela

Artikkeli on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 6/2020. Lue koko lehti.