Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

”Tavoitteena vanhustenhuollon kehittäminen ja parantaminen”

Julkistimme kahden vuoden välein tehtävän sairaanhoitajien työolobarometrin tulokset kesäkuussa 2023. Työolot ovat selvityksen mukaan kehittyneet positiiviseen suuntaan. Kysyimme jäseniltämme, minkälaisia ajatuksia tulokset heissä herättävät, mihin he keskittyisivät alan vetovoiman ja työolojen edelleen parantamisessa ja mihin huomio tulisi suunnata tulevaisuudessa. Tässä tulee Attendolla tiiminvetäjä-sairaanhoitajana työskentelevän Minna Jaakkolan blogi aiheesta. 

Minna Jaakkola löysi työn imun uudelleen ikäihmisten hoitotyössä.

Vietin vuoden 2022 kesän vanhempainvapailla kotona tyttäreni kanssa. Kun kesä vaihtui syksyksi, mieleeni alkoi tulvia ajatuksia työhön paluusta. Olin viimeiset neljä vuotta ollut toimistotyössä hoidontarpeenarvioinnissa. Toimistotyö oli ollut alkuun hienoa ja erilaista, mutta mitä pidempään olin työtä tehnyt, sitä enemmän se alkoi toistaa itseään enkä löytänyt enää työn imua.

Kun palasin toimistolle kesän jälkeen, minut valtasi halu hoitaa ihmisiä taas fyysisessä kontaktissa. Olinhan ennen toimistotyötä tehnyt pitkähkön uran teho-osastolla, jossa konkreettinen hoitotyö tuli hyvinkin tutuksi.

Aloin miettiä, missä minua tarvittaisiin eniten, ja missä mahdollisesti voisin käyttää työkokemustani parhaiten hyödyksi. Olin lukenut monia uutisia vanhustenhuollon ongelmista ja ajattelin, että ehkä siellä pääsisin parhaiten kehittämään terveydenhuoltoa. Mietin myös, että minulla voisi olla ”ikäihmisten hoidon kriisiin” omalta osaltani jotain annettavaa ja se toisi myös itselleni palkitsevuuden tunnetta työssäni.

Nyt olen toiminut puoli vuotta ikäihmisen parissa. Olen päässyt tekemään juuri päämääräni mukaista työtä. Työskentelen tällä hetkellä tiiminvetäjä-sairaanhoitajana yksityisessä tehostetun palveluasumisen yksikössä. Rinnallani ja työparinani kulkee tiiminvetäjä-sosionomi. Olemme kummatkin uusia tässä työpaikassa, mutta heti alkuun sain huomata, että meillä on sama päämäärä työssämme. Sydäntämme lähellä on vanhustenhuollon kehittäminen ja parantaminen. Ja vahvana päämääränä työolojen toimivuuden parantaminen ja työn vetovoimaisuuden lisääminen nimenomaan ikäihmisten palveluissa.

Suomen Sairaanhoitajien työolobarometrin 2023 mukaan sairaanhoitajien työolot ovat parantuneet ja itse koen, että arvostus ammattia kohtaan on lähtenyt pikkuhiljaa nousuun. Koen, että sairaanhoitajan työkuvan vaativuuteen ja siihen, että olemme tärkeä linkki yhteiskunnassamme, on vihdoin herätty.

Kannustan kaikkia meitä sairaanhoitaja-ammattiamme arvostavia kokeilemaan rohkeasti ehkä jopa itselle vierasta maaperää alallamme. Ammattimme tarjoaa uskomattoman monia vaihtoehtoja, missä työskennellä ja tällöin myös pidämme huolta siitä, että kehitymme paremmin urallamme.

Tutustu työolobarometriin