Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Työpäivä televisioon

Elossa 24h -sarjassa esiintynyt sairaanhoitaja Tia Kallio luottaa aitoon läsnäoloon.

Viime syksynä sairaanhoitaja Tia Kallio, 28, heräsi erityisen jännittävään työpäivään. Ei sillä, etteikö Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksessä koettaisi välillä jännittäviä hetkiä, mutta Elossa 24h -sarjan kuvaus­päivä säväytti eri tavalla.

– Vaikka työpäivät ovat vaihtelevia, arjessa on omat rutiininsa. Kuvauspäivänä niitä tuli sitten katsottua vähän eri valossa kuin normaalisti, Kallio ­sanoo.

Ehkä juuri siksi terveydenhuollon arjesta kertovaan tosi-tv-sarjaan osallistuminen oli Kalliosta niin kiinnostavaa.

– Minua ei niinkään kiinnostanut se, miltä näytän, vaan miten kohtaan ihmiset, olenko tarpeeksi selkeä ja meneekö viestini perille.

Tia Kallio on työskennellyt Kymenlaakson päivystyksessä siitä lähtien, kun kuusi vuotta sitten tuli taloon kesätöihin. Hän pitää työstään, ja hänelle sopii, että koko ajan tapahtuu.

– Aika harvoin onneksi on kuitenkaan täys­kaaosta, että pitäisi ihan liitoksistaan ratketa.

Se on jatkuvaa opettelua, että osaa kuunnella potilasta, mutta silti pysyä rauhallisena ja napakkana. Silloin potilaskin rauhoittuu.

Elossa 24h -jakson työpäivä oli melko rauhallinen, mutta työvuosiin mahtuu kaikenlaista: joskus traaginen kuolema ja lohduttomat omaiset ympärillä jättävät syvän jäljen, joskus taas iloinen yllätys­synnytys pysäyttää rutiinit ja herkistää ihastelemaan hetken kauneutta.

Kallio uskoo, että kaikenlaisissa tilanteissa, niin iloisissa kuin surullisissakin, aito läsnäolo on se, mikä kantaa häntä rutiinien ja kiireen pyörityksessä.

– Se on jatkuvaa opettelua, että osaa kuunnella potilasta, mutta silti pysyä rauhallisena ja napakkana. Silloin potilaskin rauhoittuu.

Miten tämä näytti onnistuvan televisiokameroiden edessä?

– Olen iloinen, että vaikutin juuri sellaiselta, mihin pyrinkin. En ainakaan järkyttynyt näkemästäni, Kallio nauraa.

Kallio esiintyy Elossa 24h -sarjan viidennen kauden kolmannessa jaksossa, joka on katsottavissa Yle Areenassa.

Teksti Irina Björkman

Kuva Jukka Alasaari / Yle

Artikkeli on julkaistu Sairaanhoitaja-lehdessä 6/2021. Lue koko lehti.