Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

”Hoitotyön oltava edustettuna myös valtionjohdon tasolla”

uutinen

“Tämä on ollut unelmatyö, vaikka ei aina ruusuilla tanssimista”, kiteytti Marjukka Vallimies-Patomäki kansainvälisen sairaanhoitajaliiton ICN:n maailmankongressin puheenvuorossaan.

Vallimies-Patomäki kertoi kongressin Eurooppa-sessiossa urastaan Suomen sosiaali- ja terveysministeriössä (STM).  Vallimies-Patomäki toimi 26 vuoden ajan STM:ssä neuvottelevana virkamiehenä ja samalla maan ylimpänä hoitotyön virkahenkilönä (Governmental Chief Nursing Officer, GCNO).

Vallimies-Patomäki jäi tehtävästään eläkkeelle syyskuussa, ja hänen puheenvuoronsa olikin kuin arvokkaan henkisen perinnön jättäminen globaalille kollegayhteisölle. Hän on monella tavoin toiminut hoitotyön kehittäjänä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Hän kuvasi puheessaan, kuinka on voinut asemassaan tehdä vaikuttamistyötä laajasti, niin informaatio-, normi- kuin resurssiohjauksen keinoin.

Vaikuttamistyö on usein pitkäjänteistä. Vallimies-Patomäkeä voi pitää kätilönä Suomen sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeudelle. Tämä työ alkoi jo 2000-luvun alussa, vuonna 2010 sairaanhoitajien rajattu lääkkeenmääräämisoikeus kirjattiin Suomen lakiin, ja 2019 koulutukselle vahvistettiin valtionrahoitus. Viimeisimpänä työurallaan Vallimies-Patomäki on johtanut STM:n työryhmää, joka laati esityksen hoitotyön kansallisiksi erikoistumiskoulutusaloiksi.

Vallimies-Patomäki on tehnyt aktiivista kansainvälistä yhteistyötä eri tahojen kanssa. Hän on toiminut muun muassa maailman terveysjärjestön WHO:n Euroopan toimistolla hoito- ja kätilötyön poliittisena neuvonantajana. Hän kuvasi kuinka tämä työ antoi uudenlaista perspektiiviä hoitotyön kehittämiseen sekä globaalisti että Suomessa.

Kokemukseensa pohjautuen Vallimies-Patomäki päätyi puheessaan ehdottomasti suosittelemaan, että kussakin maassa tulisi olla ylimmällä eli valtionjohdon tasolla toimivaltainen hoito- ja kätilötyön johtajan virka. Tämä on myös WHO:n suositus. Sairaanhoitajien merkitys on pandemia-aikana tullut korostuneesti näkyväksi, mutta myös monista muista syistä sairaanhoitajien työnkuvan merkitys globaalisti edelleen kasvaa. Terveystavoitteiden saavuttamiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että hoito- ja kätilötyön asiantuntemus ja johto on osa kansallista sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämistä.

Tehtävän menestyksekäs hoitaminen on edellyttänyt tiivistä yhteistyön tekemistä ja Vallimies-Patomäki kiittikin puheessaan useita tahoja, kuten hoitotyön johtajia, opettajia, tutkijoita ja Sairaanhoitajaliittoa.

Sairaanhoitajaliitto haluaa lämpimästi kiittää Marjukka Vallimies-Patomäkeä. Hän on merkittävällä ja ainutlaatuisella tavalla kehittänyt suomalaista hoitotyötä. Työskentelytavassa on aina korostunut tutkittu tieto, vankka asiantuntemus, paneutuminen, kollegiaalisuus ja palo hoitotyön kehittämiseen. Kansainvälisesti olemme monessa yhteydessä saaneet olla ylpeitä niin siitä, että meillä Suomessa on ministeriötasolla tämä virka kuin siitä, miten Marjukka Vallimies-Patomäki on virkaansa hoitanut. Se on ollut esimerkillistä. Vuonna 2009 Sairaanhoitajaliitto nimesi Vallimies-Patomäen kunniajäsenekseen.

Marjukka Vallimies-Patomäen eläköidyttyä tehtävään valittiin Päivi Nygren. Hänelle Sairaanhoitajaliitto haluaa toivottaa parasta menestystä työhönsä ja jatkaa Vallimies-Patomäen viitoittamaa erinomaista yhteistyötä hoitotyön kehittäjinä ja puolestapuhujina.

“I wish you all the best success in your work for the best interests of patients, nursing and health services”, päätti Marjukka Vallimies-Patomäki puheenvuoronsa.

ICN:n maailmankongressi “Nursing Around the World” järjestetään virtuaalisesti 2-4.11.2021. Isäntäorganisaationa on vuorossa Emiraattien sairaanhoitajaliitto. Kts. https://icncongress2021.org/

Eurooppa-sessiossa 2.11.21 Marjukka Vallimies-Patomäen puheenvuoron otsikko oli: “Nursing leadership transforming the nursing workforce – the Finnish experience”.

Lue ICN:n lehdistötiedote Eurooppa-sessiosta: Dr Hans Kluge, WHO Regional Director for Europe opens European Regional Session at ICN Congress

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *