Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

”Huolestuttaa potilaiden puolesta hoitotyön tilanne.”

uutinen

Sairaanhoitajat raportoivat meille tuntojaan Sairaanhoitajan päivänä 12.5.2021. Lähetimme kommentit päättäjille tiedoksi. Lupasimme välittää päättäjiltä saamamme vastaukset. Kaksi päättäjää vastasi. Saimme myös useita kannustusviestejä ja kiitosta siitä, että nostamme sairaanhoitajaien aitoja mielipiteitä esiin.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela haluaa kiittää vastaajia.

  • Päättäjien vastauksista voi lukea, että viestimme on mennyt perille: sairaanhoitajapula on katastrofaalinen, terveydenhuolto on vaarassa ja hoitajien kommentit täysin oikeutettuja. Uskomme, että suurin osa päättäjistä näkee tilanteen näin. Molemmat kommentoijat ovat oppositiopuolueiden edustajia. Vastaaminen tarjoaa heille tilaisuuden kritisoida hallitusta. Mielellämme olisimme kuulleet myös hallituksen edustajien vastauksia. Kaikkein mieluiten haluaisimme nähdä, että epäkohtien korjaamiseksi tehdään korjausliikkeitä. Ei riitä, että tuetaan ja kannatetaan, pitää toimia, sanoo puheenjohtaja Hahtela.

Kansanedustaja Riikka Purra (ps) nosti viestissään kaksi asiaa: ”Juuri se ongelma, että vakansseja on liian vähän, lisää työssä olevien kuormaa, mikä taas saa aikaan uupumista ja edelleen alalta muualle siirtymistä. Toinen huomionarvoisa seikka on se, että suomalaiset eivät ole lopettaneet olemasta kiinnostuneita hoitoalasta (tai monesta muustakaan alasta). He tekisivät sitä, mikäli alan vetovoima olisi ennallaan. Mikäli työ ei olisi palkkaan nähden niin vaativaa, mikäli palkalla voisi pääkaupunkiseudullakin elää. Puheet työvoimapulasta tilanteessa, jossa alan työoloille ja palkalle ei olla valmiita tekemään mitään, ovat loukkaavia. ”

Kuntavaaliehdokas, Essoten valtuuston puheenjohtaja Eero Aho (kok) vastasi meille seuraavasti:

Olen itse pyrkinyt omia kanaviani hyödyntäen – ja mielipidekirjoituksia kirjoittaen tuomaan järjestelmällisesti julki lähes katastrofaalisen tilanteen joka Suomen ”hoitajamarkkinoilla” on. En ottaisi tilanteeseen näin rohkeasti ja äänekkäästi kantaa, jos kysymys olisi vain ”perinteisistä” työmarkkinaneuvotteluista. Nyt näen kuitenkin, että vaarassa on potilasturvallisuus ja vähin erin länsimainen terveydenhuollon taso on rapautumassa Suomessa osaajapulan vuoksi. Tämän vuoksi pyrin tekemään kaikkeni, jotta suunta muuttuisi.

Eero Aho lähetti meille myös linkin Länsi-Savossa julkaistuun kirjoitukseensa.

”Suomen vaiettu hoitajakatastrofi” https://www.lansi-savo.fi/paakirjoitus-mielipide/4148586  

Sairaanhoitajaliitto lähettää säännöllisesti päättäjille tiedoksiantoja ja kannanottoja. Haluamme varmistaa, että sairaanhoitajaien ääni kuuluu ja huolenaiheet noteerataan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *