Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

HUS:n aloittava tulosaluejohtaja Raija Kontio: ”Sairaanhoitajalla on huikeat uramahdollisuudet”

uutinen

Vuodenvaihteessa aloittava HUS:n tulosaluejohtaja Raija Kontio on herättänyt huomiota jo kahden vuosikymmenen ajan toimimalla sairaanhoitajataustaisena ammattijohtajana. Omalla esimerkillään hän haluaa osoittaa, että sairaanhoitaja voi edetä urallaan vaikka kuinka pitkälle. Hyvinvointialueiden johdossa yhä useamman johtajan tausta on muualla kuin lääketieteessä.

Vuodenvaihteessa tulosaluejohtajana aloittava Raija Kontio on tottunut siihen, että hänen menneisyytensä herättää mielenkiintoa: Onhan hän HUS:in ensimmäinen sairaanhoitajataustainen organisaation huippupaikalla.

Kontio tulee toimimaan yhtenä viidestä tulosaluejohtajasta HUS-yhtymässä. Hänen tontilleen kuuluvat muun muassa sisätaudit ja kuntoutus, sydän- ja keuhkokeskus sekä tulehduskeskus. Kontiolla on toimintoja johdettavanaan yli kymmenessä eri sairaalassa.

Johtajana Kontio ei kuitenkaan ole ensimmäistä kertaa asialla. Jo kaksi vuosikymmentä sitten hän tuli valituksi psykiatrian tulosyksikön varajohtajaksi. Sittemmin hän on toiminut muun muassa Lohjan sairaanhoitoalueen johtajana ja Hyvinkään sairaanhoitoalueen johtajana.

  • Joka ikinen kerta se herättää ihmetystä, kun pohjakoulutukseltaan sairaanhoitaja etenee näihin tehtäviin, hän sanoo.

Sairaanhoitajuus kiinnostaa

Vaikka Kontio on väitellyt terveystieteiden tohtori ja dosentti, ja opiskellut paljon johtamista ja hallintoa, sairaanhoitajuus on se, joka ihmisiä kiinnostaa. Kontio tiedostaa sen, ja on kääntänyt sen palvelemaan läheiseksi kokemaansa teemaa.

  • Seminaareissa ja foorumeilla kun esiinnyn, niin aina sanon, että olen sairaanhoitaja ja johtaja. Kerron siitä siksi, että kuka tahansa sairaanhoitaja, joka opiskelee, tekee vahvasti töitä ja näytöt ovat hyvät, voi näihin tehtäviin tänä päivänä edetä, hän sanoo.

Kontio kokee, että kuva sairaanhoitajan ammatista ja sen mahdollisuuksista on jäänyt julkisessa keskustelussa kriisipuheen jalkoihin.

  • Haluan tuoda esille, miten mielenkiintoinen tämä ala on! En osaa kuvitella, että joku muu ala voisi olla näin mielenkiintoinen. Tämä on upea ala, jossa urakehitysmahdollisuudet ovat huikean hienot.

Historiallinen muutos johtamisessa

Vuodenvaihteessa aloittavilla hyvinvointialueilla näyttää tapahtuvan yllättävänkin suuri muutos terveydenhuoltoalan johtamiskulttuurissa. Lääkärit ovat tehneet tilaa ammattijohtajille, ja useamman johtajan tausta on terveystieteissä, tai jopa alan ulkopuolella. Hyvinvointialueilta löytyy johtajia, joiden tausta on hallintotiede, kauppatiede, oikeustiede tai jopa teknistieteellinen ala.

  • Johtaminen ymmärretään jo omaksi työtehtäväkseen, kun aikaisemmin lääkärit tekivät sitä oman työn ohella. Olen samaa mieltä, että se on historiallinen muutos, Kontio sanoo.

Irti etäisestä päätöksenteosta

Uuteen tehtäväänsä tutustumisen Kontio on aloittanut jo joulukuussa.

  • Olen käynyt tutustumassa sairaaloihin ja niiden henkilöstöön ja johtajiin. Kaikki lähtee siitä, että tunnemme toisemme ja tiedämme, missä olosuhteissa henkilöstö työskentelee, ja miten potilaita hoidetaan. Pitää luoda selkeät rakenteet, jossa kaikki pääsevät vaikuttamaan ja osallistumaan, hän pohtii.

Kyselyjen perusteella tiedetään, että henkilöstö toivoo läsnäolevaa johtamista.

  • Ehkä olemme tehneet sen virheen, että on niin valtavan isoja johtamisalueita, että jopa esihenkilötkin voivat kadota kauaksi työyksiköstä, kontio sanoo.

Hän haluaa kuitenkin romuttaa perinteistä kuvaa etäisestä päätöksenteosta.

  • Kun kutsutaan, niin menen paikalle. Ja jokainen työntekijä, joka minulle kirjoittaa sähköpostia, laittaa muuta viestiä tai soittaa, niin kyllä minä niihin kaikkiin vastaan henkilökohtaisesti. Se ei ole koskaan ollut mikään mahdoton tehtävä, hän sanoo.

Teksti Mari Schildt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *