Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Kansainvälisen Sairaanhoitajaliiton Howard Catton ”Meillä ei ole varaa menettää yhtään nyt töissä olevaa sairaanhoitajaa”

uutinen

Kansainvälisen Sairaanhoitajaliiton toimitusjohtaja Howard Catton: ”Muista maista rekrytointi ei ole kestävä ratkaisu sairaanhoitajapulaan.” Kuva: Kimmo Brandt/Compic

Kansainvälisen Sairaanhoitajaliiton toimitusjohtaja Howard Cattonin edellisen Helsingin vierailun aikaan 2021, globaali sairaanhoitajapula oli noin kuusi miljoonaa sairaanhoitajaa. Jo tällöin Catton arvioi, että sairaanhoitajavaje voi todellisuudessa olla jopa puolet maailman sairaanhoitajatyövoimasta.

  • On selvää, että tilanne ei ole pandemian jäljiltä parantunut. Samaan aikaan kansainvälinen rekrytointi on lisääntynyt ja koventunut, siitä on tullut myös hyvin paljon intensiivisempää kuin vielä muutama vuosi sitten, sanoo Catton.

Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto on erityisen huolissaan terveydenhuollon romahtamisesta niissä maissa, joista rekrytoidaan paljon sairaanhoitajia muihin maihin.

  • Kansainvälinen rekrytoinnin koodisto on riittämätön eikä rekrytointi enää ole kontrollissa, Catton sanoo.

Hänen mukaansa meidän on kyettävä paremmin suojelemaan kaikkein haavoittuvimpien maiden terveydenhuoltoa ja henkilöstöä. Catton muistuttaa myös, että on tärkeää tarkastella tilannetta välillä rekrytoitujen sairaanhoitajien näkökulmasta: onko tilanne tasa-arvoinen kaikille?

  • Onko heillä samat mahdollisuudet edetä urallaan ja osallistua täydennyskoulutukseen? Onko heidän palkkansa samalla tasolla kuin muiden sairaanhoitajien?

Toimitusjohtaja näkee selkeitä puutteita esimerkiksi muualta rekrytoitujen sairaanhoitajien uralla etenemisessä:

  • Kuinka monta filippiiniläistaustaista sairaanhoitajaa työskentelee hoitotyön johtajina niissä maissa, joihin on vuosien ajan rekrytoitu paljon hoitajia Filippiineiltä?  

Howard Catton toivoo globaalia ymmärrystä sille, että muista maista rekrytointi ei ole kestävä ratkaisu sairaanhoitajapulaan.

Mikä saisi pysymään alalla?

Yksi tärkeimmistä asioista Cattonin mukaan on pitää huolta nyt töissä olevista sairaanhoitajista. Tämä tarkoittaa arvostusta, kunnollisia työoloja ja osaamista vastaavaa palkkaa. Aivan yksinkertaisia perusasioita. Kun nämä asiat laitetaan kuntoon, ne myös houkuttelevat alalle ja pitävät siellä.  

  • Viimeinen asia, johon meillä on varaa, on menettää kokenut, kouluttautunut ja pitkän työkokemuksen omaava sairaanhoitaja, sanoo Catton.  

Kaikkien maailman maiden on keskityttävä enemmän omaan, sisäiseen rekrytointiin ja investoitava sairaanhoitajiin. Cattonin mukaan yksikään maa ei pärjää ilman toimivaa terveydenhuoltojärjestelmää.

  • Meillä ei ole terveyttä ilman terveydenhuoltohenkilöstöä. Meidän tulee investoida terveydenhuoltojärjestelmään ja sairaanhoitajiimme, sillä se perusta kaikelle muulle yhteiskunnalliselle toiminnalle.

Hoitotyön globaali jättitapahtuma Helsinkiin 2025

ICN:n toimitusjohtaja Howard Catton tiimeineen vieraili alkuvuodesta Helsingissä käynnistämässä hoitotyön suurimman maailmankongressin järjestelyitä. Kongressi pidetään Helsingin Messukeskuksessa 9.-13.6.2025.  Tapahtuman järjestävät Kansainvälinen Sairaanhoitajaliitto ja Suomen Sairaanhoitajat yhteistyössä.

  • Meillä on edessämme isoja maailmanluokan haasteita. Sairaanhoitajat ovat keskeinen ammattikunta näiden haasteiden ratkaisemisessa. Helsingin kongressissa pääsemme oppimaan ja jakamaan osaamista sekä ratkomaan näitä haasteita yhdessä, Catton sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *