Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Koronakysely paljastaa epäkohtia työturvallisuudessa

uutinen

Pula asianmukaisista suojavarusteista, alituinen siirtovalmiudessa oleminen ja vaillinainen perehdytys. Muun muassa nämä asiat askarruttavat sairaanhoitajia. Tiedot käyvät ilmi Sairaanhoitajaliiton koronakyselystä huhtikuun puolessa välissä. Kysely on ollut auki kuukauden ajan. Sairaanhoitajat voivat vastata kyselyyn nimettömästi ja kertoa kokemuksistaan koronaepidemian aikana. Kysely on edelleen auki.
Koronakyselyyn on tullut 740 vastausta huhtikuun puoleen väliin mennessä.

Töitä ilman taukoja tai taukotiloissa ahtaasti

Joudun olemaan koko vuoron ilman nestettä ja ravintoa

Moni sairaanhoitaja miettii, voiko kieltäytyä hoitamasta potilaita, jos työ- ja potilasturvallisuus eivät toteudu.

– Miksi minun henkeni hoitajana ei ole minkään arvoinen? Kieltäydyn hoitamasta ilman asianmukaista suojausta ja minua kiusataan sen vuoksi. Onko Suomella oikeasti varaa tapattaa sairaanhoitajat? Voitte heittää minut vaikka vankilaan, mutta ilman suojia en hoida ketään.

Työvuoroissa suojavarusteiden puute on johtanut siihen, että sairaanhoitajien ruokataukoja ja wc-käyntejä rajoitetaan. Osa joutuu työskentelemään ilman ruokaa ja juomaa.

– Suojavarusteiden vähyyden vuoksi hoitajat eivät voi pitää ruokailun lisäksi muita taukoja. Vessassa ei voi käydä kuin lounastauolla, ja näin ollen päivän aikana ei myöskään uskalla juoda vettä. 

– Työskentelen koko työvuoroni ajan yhden hoidettavan luona, eikä häntä voi jättää valvomatta. En voi riisua suojaimiani juodakseni tai syödäkseni, joten joudun olemaan koko hoitovuoron ilman nestettä ja ravintoa.

Suojavarustepuutteiden lisäksi työpaikoilla ei aina huolehdita turvaväleistä. Jos tauolle pääsee, on taukotiloissa usein tiivistä.

– Pienessä taukotilassa saattaa olla vuorojen vaihtuessa tai tauolla 20–30 ihmistä.

– Terveeksi oletetun potilaan hoidossa on kevyet suojaustoimet, eikä nämä pitäisi olla myös taukotiloissa ja yhteisissä toimistotiloissa käytössä? Eikö työkavereiden suojaaminen ole tarpeellista?

Yksi vastaajista kertoo, että voisi hyvin tehdä työtään etänä tai nykyistä väljemmissä tiloissa työpaikalla, mutta työnantaja ei ole tähän suostunut.

– Yhtenä päivänä hajaannuimme vähän kauemmas toisistamme, mutta siitä seurasi huutoa johdon taholta, ja meidät käskettiin takaisin sardiinipurkkiasetelmiin. Olemme tuoneet tilanteemme esiin johdolle ja pyytäneet muutoksia. Turhaan.

Perehdytys on puutteellista

Olen kotona omalla ajalla kirjoittanut paperille koronan oireet

Sairaanhoitajia huolestuttaa myös perehdys. Sijaisten perehdyttäminen sitoo vakituisten työntekijöiden aikaa. Tehohoidon pikaperehdytykset hirvittävät niin perehdyttäjiä kuin perehdytettäviäkin.

– Ahdistaa ja pelottaa. Minua on pikaperehdytetty tehohoitoon. Muutaman päivän koulutuksella pitäisi omaksua ja osata paljon asioita ja laitteiden käyttöä. Tämä on todella epätoivoinen ja stressaava yhtälö!

– Huolestuttaa, että teho-osaston töihin ei ole juurikaan perehdytystä. Itse täytyy omatoimisesti vain opiskella. Pelottaa. En tunne olevani lähimainkaan valmis siihen työhön, joka minua todennäköisesti odottaa.

– Muutaman viikon sijaistavasta työntekijästä ei ole parasta mahdollista hyötyä, kun perehtyminen ottaa aikansa eli vie vain vakihenkilökunnan resursseja.

Perehdytys on ollut puutteellista myös koronaneuvontaan sysättyjen sairaanhoitajien kohdalla.

– Pulaa on soittajista, tietokoneista, puhelimista, kuulokkeista, työpisteistä sekä ennen kaikkea perehdytyksestä.

– Meitä on kielletty käyttämästä internetiä työvuoron aikana, joten emme voi mennä THL:n sivuille tai muille foorumeille asiakastyön lomassa hoito-ohjeita etsimään. Olen kotona omalla ajalla kirjoittanut paperille koronan oireet, jotta pystyn helpommin tunnistamaan ne ja erottamaan perusflunssasta. Kannan paperia mukanani työvuoroni aikana.

– Siirryin puolen vuorokauden varoitusajalla koronaneuvontapuhelimeen töihin. En saanut juurikaan perehdytystä. Aiemmin tulleet työntekijät yrittivät perehdyttää minua parhaansa mukaan keskellä kaaosta.

Perehdytyksen vuoksi monia sairaanhoitajia siirrellään osastoilta toisille, mikä aiheuttaa ahdistusta.

– Henkilökuntaa kaupataan kuin orjia toisille osastoille, ilman suurempaa tarvetta. Henkilökuntaa siis väsytetään ja ahdistetaan ennen epidemian huippua. Tästä ollaan enemmän ahdistuneita kuin koronasta.

11 kommenttia artikkeliin “Koronakysely paljastaa epäkohtia työturvallisuudessa

 • Koko työvuoro 8 t muovisessa eristyskampessa ja suojatakissa mikä ei hengitä yhtään. Kaksi 10 min taukoa ja 20 ruokatauko. Työasu ei todellakaan ole asiallinen eristystilassa, missä huoneen ilmastointi on huonoa. 10 min suojapukemisen jälkeen olet jo hikimärkä 🙁

 • Työskentelen koronapotilaiden parissa. Suojavarusteet ovat todella puutteellisia. Ne eivät suojaa miltään. Suojainohjeistukset muuttuvat sen mukaan mitä suojaimia on saatavilla. Viikon oli saatavilla osalle työntekijöistä asiallisia takkeja. Muut takit lähinnä hyttysverkkoja. Nämä vaan hajoavat helpommin . Myssy olisi naurettava, jos tässä asiassa olisi jotain vitsikästä. Materiaali muistuttaa ohutta seittiä. Kirurgin maskit käytössä. Niitä saa vaihtaa kerran päivässä sillä päivän ainoalla tauolla. Maski ehtii hyvin kostua hengityksestä ennen seuraavaa vaihtoa.

  Täytyy miettiä ennen työvuoron alkua, paljonko uskaltaa juoda, kun vessaan ei pääse. Työpisteen vaihto voi tulla milloin vain. Saa lapun kouraan että mene tuonne huomenna. Perussairauksista ei kyselty kun koronaterveysasemalle siirrettiin . Nytkin epävarmuus seuraavasta päivästä, minne vielä joutuu. Perehdytys puutteellista. Näennäisperehdytystä.
  Myöskään koronapuhelimeen vastaajille ei perehdytystä. Luimme samoja asioita, mitä kaikki voivat lukea THL:n sivuilta.

  Työvuorot vahvistetaan viikoksi, mutta muutoksia voi tulla milloin vain. Oltava valmis mihin vaan ja milloin vaan.

 • Ohjeet päivittyy joka päivä. Pomo jakaa ne pöydille mutta sieltä niitä ehtii lukea vasta vuoron lopulla jos sillonkaan, esimerkiksi suojavarusteiden käyttö muuttui ja kukaan ei varmistanut että tämä tieto tavoittaa henkilökunnan! Ja jos luet ohjeita työaikana niin valitetaan että eikö ole muuta tekemistä! Mistä sen tiedon saa? Kuinka vaikeaa olisi ohjetta tuodessaan kertoa että hei tällänen on muuttunut, levittäkää sanaa!

 • Sama kasvosuojain koko päivän kun siirryt asukkaalta toiselle ja asioit omaisten kanssa ulko ovella ja sitten omalta tauolta laitat saman kasvosuojaimen takaisin . -Päivän aikana se kastuu hengityksestä ,on suihkuja asukkaalle tai asukas yskii joilloin maskin kautta siirtyy toisen asukkaan asuntoon mikrobit ym. maskissa.

 • Työskentelen koronapotilaiden kanssa vuodeosastolla.
  Osastolla suojainohjeistukset muuttuvat ennen kuin ehdi lukemaan entisen ohjeet ja ne muuttuvat pahimmaksi. Hoitajat miettivät loppujen lopuksi pitäkö mennä hoitamaan korona positiiviset potilaita ilman suojavarusteet, koska hoitajat ovat immuuneja koronaviruksille. Jos Kysyt, vastaus tulee, säästetään suojavarusteet. Kyllä se on ymmärrettävä, mutta kukaan ei välitä kuinka hoitajat pärjäävät nyt koronakriisin aikaan ja millaista pelkoa heillä on käytettäessä vähemmän ja vähemmän suojavarusteita.

 • Aivan totta. Olemme julkisuudessa sankareita, arjessa meistä ei välitetä pätkääkään. Johtajat ja esimiehet istuvat kotonaan ladellen tyhjänpäiväisyyksiä suojavarusteiden pitämisestä vaikka niitä ei ole. Jotenkin kääntynyt päälaelleen koko juttu. Meistä, henkensä uhalla työtä tekevistä veronmaksajista ei vaan välitetä. Lattiamatto eteisessä on suojellumpi kuin me!!!
  Ps. Vanhuksista loppuelämän puolella olevista pidetään huolta mutta kuka kertoo miten syrjäytyneiden lapsista pidetään tämän pv Suomessa huolta. 90-luvun laman seuraukset oli pieniä verrattuna tähän. Kun kaikki alkaa paljastua.

 • Työnantaja tarjosi 8 vuotta vanhat kirurgiset suusuojaimet koronapotilaiden hoitoon, eikä kunnollisia silmävisiireitä käytössä. Suojatakkeja ei saa käyttää. Kiusaamista, jos asian kyseenalaistaa. Pompottelua paikasta toiseen. Johto uhkailee ja kiristää. Irtisanouduin.

 • Työskentelen osastolla jossa ei hoideta Covid-19 potilaita mutta viikottain testataan, jos antaa aihetta perustelluin syin epäillä tautia. Osastollamme on tehty paljon järjestelyjä työvuorojen aikana tapahtuvan työskentelyetäisyyden turvaamiseksi. Riskin muodostavat henkilöt, jotka eivät näitä toimia noudata. Lisäksi pidän suurena riskinä ns. hudlaamista, jossa henkilöstöä kierrätetään yksiköstä toiseen. Tämä siksi, että kaikissa yksiköissä ei ole ohjeistusta työskentely-etäisyyksistä tai siitä kuinka suuri porukka on samanaikaisesti ruokailemassa osaston taukotilassa. Johtaminen on hyvin vaihtelevaa ja vaihtelee yksiköittäin. Organisaation johdon osalta voin ironisesti todeta, että etäisyyttä pidetään. Ohjeita tulvii e-mailin tasaiseen tahtiin. Suojavarusteita puuttuu ja on muitakin potilasryhmiä kuten esim. immunosupressiopotilaat, joiden hoidossa tarvitaan erityisjärjestelyjä suojavarusteiden osalta. Sairaanhoitajana koen, että meidän turvallisuudellamme ei ole kovin suurta arvoa. Lääkärit voivat valita, kiertävätkö potilashuoneissa. Meillä tällaista mahdollisuutta ei ole. Uskon, että tämän pandemian jälkeen alalle ei ole enää tulijoita, ei edes rahalla.

 • Olen määräaikaisessa työsuhteessa. En haluaisi enää jatkaa työsopimusta, kun tämä määräaikainen päättyy. Onko poikkeustilalla tässä asiassa merkitystä?

 • Meilahdessa tilanne on toistaiseksi hyvin hoidettu ja vielä on suojia riittänyt. Myös tauot ovat pyritty pitämään pitkinä, että ehtii hyvin nestettä tankata, koska muovissa hikoilu lisääntyy paljon ja itse tiukka FFP-maski aiheuttaa janon tunnetta jo 30 minuutin jälkeen. Katsotaan, miten sujuu kuukauden päästä. Silloin voi jo olla omaa tuotantoa suojista, toivottavasti kunnollisia. Tsemppiä kaikille koronapotilaita kohtaaville hoitajille ympäri Suomea!

 • Olen siirtymässä palveluasumisyksikköön sairaanhoitajaksi. Kun kuuntelee Kiuruveden kuolemien tutkimis uutisia. On hyvä että asia tutkitaan, mutta mitä oikeasti yksittäinen työntekijä voi, jos ei anneta tarvittavaa ohjeistusta, tarvikkeita ja ennen kaikkea riittävästi henkilökuntaresursseja uusien hygieniakäytänteiden noudattamiseen. Kun huono tuuri käy a tartuntoja tulee vaikka parhaasi yrität ja joku menehtyy, olet syytettynä kuoleman tuottamuksesta… Onko samalla tavalla syyllistetty hoitajia kausi-influenssojen vuoksi tulleista kuolemista. Ei ole kovin houkutteleva paikka mennä töihin. En ihmettele, jos vaikea saada työntekijöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!