Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Lapsipotilaan peruselintoimintojen tarkkailuun on PEWS

uutinen

Lasten aikaisen varoituksen pisteytysjärjestelmän, PEWS:n, käyttöönotosta Sairaanhoitajapäivillä kertovat Pirjo Rannanjärvi ja Mika Katajala. Luennolla opit, miten lapsipotilaan peruselintoimintoja tulee seurata ja miksi niitä kannattaa pisteyttää. PEWS-luento on tarkoitettu sinulle, jos työskentelet lapsipotilaiden kanssa.

Aikuispotilaille tarkoitetun NEWS:n (National Early Warning score), aikaisen varoituksen pisteytysjärjestelmän käyttö alkaa yleistyä Suomessa. Sairaanhoitajaliitto ja Lääkäriliitto tekivät syksyllä 2018  kansalliseen käyttöön tarkoitetun työkalun lasten vastaavasta pisteytysjärjestelmästä PEWS:stä. Tavoitteena on, että lapsipotilaiden peruselintoimintojen tilan seurannassa käytettäisiin kansallisesti PEWS-pisteytystä potilaan hoitopaikasta riippumatta. Sairaanhoitajapäivillä luennoiva Rannanjärvi on ollut mukana työryhmässä.

Pirjo Rannanjärvi

Pirjo Rannanjärvi työskentelee Uudessa lasten sairaalassa. Hän on lasten teho-osaston apulaisosastonhoitaja. Sairaanhoitajapäivillä Rannanjärvi taustoittaa, mistä PEWS:ssä on kyse ja miten ylipäätänsä lapsipotilaisen peruselintoimintoja tulisi seurata ja miksi niitä pitäisi vielä pisteyttää. Lisäksi luennolla harjoitellaan käytännössä PEWS-kortin käyttöä esimerkkitapauksen kautta.

– Luennoimme PEWS:stä yhdessä  Mika Katajalan kanssa. Hän kuului myös PEWS-työkalun tuottaneeseen ryhmään. Näin saamme hienon näkökulman Suomen tilanteeseen laajemmin, kun Mika kertoo, miten OYS on ottanut pisteytysjärjestelmän käyttöön ja minä kerron Helsingin Uuden lastensairaalan tilanteesta.

PEWS toimii sairaanhoitajien ja lääkärien yhtenä työkaluna lapsipotilaan peruselintoimintojen seurannassa.

Teimme PEWS-kortin ja siihen kuuluvan esitteen, jossa on taustaa ja käyttöohje kortille sekä muuta tärkeää tietoa. Sairaanhoitajapäivien aikana jokainen päiville osallistuva voi käydä hakemassa itselleen PEWS-kortin Sairaanhoitajaliiton ständiltä.

PEWSin käyttöönotto kansallisella tasolla on ajankohtaista juuri nyt. Pirjo Rannanjärvi toivoo, että PEWS-pisteytys jalkautuu kaikkiin Suomen terveydenhuollon yksiköihin ensihoidosta erikoissairaanhoitoon.

Rannanjärven työpaikalla HUS:n lasten ja nuorten sairauksien tulosyksikössä vaihdetaan tällä hetkellä käytössä olevat MET-kriteerit PEWS-pisteytysjärjestelmään 1.3.2019 alkaen. PEWS-kortit ja -esiteet jaetaan koko henkilökunnalle tammikuussa 2019 ja samalla alkavat myös koulutukset. Jatkossa PEWS-materiaalin ja opastusta saa Lasten ja nuorten sairauksien elvytysryhmältä elvytyskoulutusten yhteydessä.

Rannanjärvi toivoo, että kaikki lapsipotilaiden parissa työskentelevät, oli työpaikka sitten akuuttihoitotyön parissa, poliklinikalla tai terveyskeskuksen vastaanotolla, tulevat kuuntelemaan PEWS-luennon ja harjoittelemaan pisteytyksen käyttöä esimerkkitapausten avulla.

– PEWS-työkalu on tehty kaikille, jotka kohtaavat työssään lapsipotilaita!

Sairaanhoitajaliiton PEWS-työryhmään kuuluivat Pirjo Rannanjärven (sairaanhoitaja YAMK, AmO-opiskelija, apulaisosastonhoitaja, Lasten teho-osasto, HUS) lisäksi myös Aleksi Joenniemi (sairaanhoitaja, Teho-osasto, Tampereen yliopistollinen sairaala, PSHP), Mika Katajala (sairaanhoitaja YAMK, vs osastonhoitaja, Lasten teho-osasto, Oulun yliopistollinen sairaala, OYS), Outi Peltoniemi (dosentti, Lastentautien-, anestesiologian- ja tehohoidon erikoislääkäri, Lasten teho-osaston osaston ylilääkäri, Lasten teho-osasto, OYS), Heidi Kosonen (sairaanhoitaja AMK, YAMK opiskelija, koulutuspäällikkö Fioca Oy).

Teksti Eva Agge Kuvat Pirjo Rannanjärven albumi ja Shutterstock

Sairaanhoitajapäivät 21.-22.3.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!