Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Maailman sairaanhoitajat rauhan puolesta – #NursesforPeace

uutinen

Maailman sairaanhoitajat vaativat yhtenä rintamana rauhaa ja väkivaltaisuuksien välitöntä lopettamista ja osoittavat solidaarisuuttaan Ukrainan ja sen lähialueiden sairaanhoitajille.


Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto ICN, Euroopan sairaanhoitajaliittojen järjestö EFN ja Euroopan kansallisten sairaanhoitaja- ja kätilöyhdistysten liitto EFNNMA ovat yhdessä laatineet vetoomuksen rauhan puolesta. Vetoomuksessa tuomitaan erityisen ankarasti iskut terveydenhuollon yksiköihin.


ICN-EFN-EFNNMA johtajat tapasivat hiljan webinaarissa sairaanhoitajaliittojen edustajia niin Ukrainasta kuin sen naapurivaltioista Unkarista, Moldovasta, Puolasta, Romaniasta ja Slovakiasta.


”Suomen Sairaanhoitajat on jäsen niin ICN:ssa, EFN:ssa kuin EFNNMA:ssa. On hienoa, että tässä järkyttävässä humanitaarisessa kriisissä hoitotyön kattojärjestöt yhdistävät voimansa. Hoitotyö on aina toimimista rauhan ja inhimillisyyden puolesta, se yhdistää meitä kaikkia”, toteaa Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija Anna Suutarla.

Tilanne äärimmäisen vaarallinen, tarvikkeista huutava pula, sairaanhoitajat asuvat sairaaloissa


Ukrainan sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja, Tetyana Chernyshenko, osallistui yhteiseen webinaariin Kiovasta. Hän kertoi, että monia kaupunkeja tulitetaan ja useat siviilit ovat haavoittuneet tai kuolleet. ”Väestö etsii suojaa metroasemilta, ja pommit iskevät paitsi asuinpaikoille myös sairaaloihin. Vauvoja on syntynyt jopa metrotunneleissä tai sairaalan kellareissa.” Chernyshenko kiitti naapurivaltioita, jotka ovat ottaneet vastaan ja hoitaneet monia ukrainalaisia pakolaisia.


Nataliya Lishchenko on toiminut aiemmin sairaanhoitajakoulun johtajana Ukrainassa. Hän kertoi, että monet sairaanhoitajat asuvat nyt sairaaloissa, joissa he työskentelevät, voidakseen hoitaa potilaitaan. ”Tiedän, että kollegani Ukrainassa tarvitsevat paljon psykososiaalista ja emotionaalista tukea. Tilanne on uskomattoman vaikea, vaarallinen ja traumaattinen ukrainalaisille sairaanhoitajille, mutta he ovat sitoutuneet työhönsä. Tieto siitä, että heillä on kansainvälisen sairaanhoitajayhteisön tuki, on todella tärkeää ja auttaa jaksamaan näinä uskomattoman vaikeina aikoina”, Lishchenko sanoi.


Kiovalainen sairaanhoitaja Aneliya on yksi heistä, joka asuu nyt sairaalassa. ”Näemme lisääntyvästi hyökkäyksiä kaupungissamme ja valmistaudumme suureen määrään haavoittuneita. Olemme erityisen huolissamme perustavanlaatuisten tarvikkeiden, kuten kiristyssiteiden, kasvavasta puutteesta. Tarjoamme myös ensiapukoulutusta siviileille, mutta tarvitsemme kipeästi lisää tarvikkeita”, hän kertoo.


Ukrainan naapurimaiden sairaanhoitajaliittojen edustajat kertoivat webinaarissa pakolaisten tilanteesta ja työstään tarvikkeiden saamiseksi Ukrainaan. Slovakian, Puolan, Romanian ja Moldovan hoitotyön johtajat puhuivat ”valtavasta solidaarisuuden ja yksilöiden tuen aallosta” pakolaisten auttamiseksi. Rajojen yli saapuu suuri joukko kotimaastaan pakenevia ihmisiä, pääasiassa naisia ja lapsia, jotka ovat väsyneitä, kylmissään, nälkäisiä ja sokissa.


Sairaanhoitajat jälleen keskeisessä roolissa


ICN:n puheenjohtaja Pamela Cipriano kertoi #NursesforPeace -kampanjasta, jonka mukaisesti käytämme kaikkia käytettävissämme olevia keinoja tukeaksemme humanitaarisia toimia sekä Ukrainassa että sen naapurimaissa. Sairaanhoitajilla on jälleen keskeinen johtajuus kriisitilanteessa.

”Olemme valtavan kiitollisuuden velkaa rohkeille ukrainalaisille sairaanhoitajille kuten myös naapurimaiden sairaanhoitajille, jotka yrittävät löytää käytännön ratkaisuja potilaiden suojelemiseksi ja hoitamiseksi mahdottomalta vaikuttavissa olosuhteissa. Tarinat, joita kuulimme webinaarissa, tekevät nöyräksi ja herättävät kunnioitusta”, Cipriano jatkaa.

Osallistu kampanjaan!


Voit osallistua #NursesforPeace-kampanjaan muun muassa jakamalla sen materiaalia sosiaalisessa mediassa, lahjoittamalla ICN:n katastrofirahaston kautta tai allekirjoittamalla ICN-EFN-EFNNMA yhteisen vetoomuksen.

Vinkkinä Suomen Sairaanhoitajien toimistolta: vetoomuksen allekirjoitukseen riittää nimi ja sähköpostiosoite, muita osoitetietoja ei ole pakollista jakaa.


Lue lisää.

Yksi kommentti artikkeliin “Maailman sairaanhoitajat rauhan puolesta – #NursesforPeace

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *