Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Muutokset vähentävät sairaanhoitajan työn mielekkyyttä

uutinen

Terveydenhuolto on ollut viime vuosina myllerryksessä, ja se näkyy kyselyn tuloksista. Peräti 57 prosenttia sairaanhoitajista vastasi, että työn mielekkyys murentuu organisaatiouudistusten vuoksi.

Rumia lukuja saa osakseen myös ylimmän johdon toiminta. 59 prosenttia on sitä mieltä, että johdon toiminta murentaa työn mielekkyyttä.

Ammattikunnan uupumuksesta kielii se, että sairaanhoitajista 68 prosenttia arvioi työssäjaksamisensa huonoksi tai ajoittain kuormittuneeksi. Lähiesimiehillä luku oli 61 prosenttia ja ylimmällä johdolla 49.

Kaikista vastaajista kuormittuneimpia olivat alle 36-vuotiaat, joista 74 prosenttia arvioi jaksamisensa huonoksi tai ajoittain kuormittuneeksi.

Sairaanhoitajista 44 prosenttia, lähiesimiehistä 36 ja ylimmästä johdosta 32 prosenttia on asioinut tai harkinnut asioivansa työterveyshuollossa työssäjaksamiseen liittyvissä kysymyksissä viimeisen vuoden aikana.

Henkilöstöä ei ole riittävästi

Kuormituksen yksi syy voi olla pieni henkilöstömitoitus. Peräti kaksi kolmasosaa sairaanhoitajista totesi, ettei henkilöstöä ole riittävästi. Samaa mieltä oli 44 prosenttia lähiesimiehistä ja 30 prosenttia ylimmässä johdossa toimivista.

Myös sijaisten hankkimisen vaikeus on hälyttävää. 46 prosenttia sairaanhoitajista ilmoitti, ettei heidän työpaikallaan ole lupa hankkisa sijaisia. Näin vastasi 18 prosenttia lähiesimiehistä ja 12 prosenttia ylimmästä johdosta.

Vaikka sijaisiin olisi lupa, heitä ei välttämättä saada. Sairaanhoitajista 72 prosenttia, lähiesimiehistä 57 ja ylimmästä johdosta 39 prosenttia vastasi, ettei sijaisia ole saatavilla eikä saatujen sijaisten osaaminen vastaa työyksikköjen tarpeita.

Sairaanhoitajista yli puolet koki henkilöstön riittämättömyyden murentavan työn mielekkyyttä. Myös pieni palkka murensi työn mielekkyyttä. Sitä mieltä oli 69 prosenttia kaikista vastaajista.

Valopilkkuna tutkimuksessa oli teknologia. 63 prosenttia sairaanhoitajista koki uuden teknologian lisäävän työn mielekkyyttä.

Sairaanhoitajaliiton jäsenilleen lähettämään kyselyyn vastasi vajaat 3000 julkisessa, yksityisessä ja kolmannen sektorin palveluksessa toimivaa sairaanhoitajaa. Kysely tehtiin syyskuussa.

Teksti Marika Harjumaa Kuvat Shutterstock

Yksi kommentti artikkeliin “Muutokset vähentävät sairaanhoitajan työn mielekkyyttä

  • Olen jo pois työelämästä 14v,mutta pidin työstäni ja palaisin,jos se olisi mahdollista iän puolesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *