Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Oikea vastaus on palkankorotus

uutinen

Helmikuussa 2021 viisi sairaanhoitajaa luovutti eduskuntaan kansalaisaloitteen sairaanhoitajien palkkatason nostamiseksi. Aloitteella oli 62 000 allekirjoittajaa. Kansalaisaloiteella sairaanhoitajien palkankorotuksista asian alulle panijat haluavat ennen kaikkea herättää keskustelua.

Toukokuun lopussa aloite eteni eduskunnan lähetekeskusteluun.

Aloitteen alullepanijoista Amanda Ahola, Anne Pauna, Anna Ranta ja Iida Salminen seurasivat eduskunnan toukokuista lähetekeskustelua etäyhteyksien päässä. He kehuivat hyviä, asiaan perehtyneitä puheenvuoroja. Kaikki tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että palkkoja ja alan vetovoimaa pitäisi saada nostettua.

  • Yleisesti puheenvuorot jäivät kuitenkin juhlapuheiden tasolle. Tyydyttiin kiittelemään kovasta työstä, mutta konkretia uupui, Anna Ranta tiivistää ryhmän tunnelmat.

Sairaanhoitajien aloiteasia etenee seuraavaksi työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan.

  • Sairaanhoitajaliitto on tehnyt näkyvää ja aktiivista vaikuttamistyötä sairaanhoitajapulan ratkaisemiseksi ja sairaanhoitajien palkan parantamiseksi. Sairaanhoitajaliitosta saimme myös tukea aloitteellemme. Olemme ryhmänä ehdottaneet, että Sairaanhoitajaliiton näkemyksiä kuultaisiin myös palkka-aloitteen jatkokäsittelyssä, sanoo Anna Ranta.

Muuten sairaanhoitajat kertovat olevansa pettyneitä aloitteen saamaan huomioon mediassa: lähetekeskustelua ei ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta mainittu.

  • Aloitteemme on ainut eduskuntaan viety kansalaisaloite mitä ei ole esimerkiksi Helsingin sanomissa uutisoitu, toteaa sairaanhoitaja Ranta.

Ranta uskoo puhuvansa kaikkien sairaanhoitajien puolesta sanoessaan, että ammattikunta kokee suurta arvostuksen puutetta. Arvostuksen osoittamisesta puuttuu aloitteentekijöiden mielestä konkretia aivan täysin.

  • Palkankorotus on tärkein konkreettinen arvostuksen osoitus, mitä ala kaipaa, Ranta summaa.

Seuraavaksi asiaa käsitellään työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa. Tarkka päivämäärä ei vielä ole tiedossa. Sairaanhoitajaliitto seuraa aloitteen etenemistä jatkossakin.

Aloitteen luovutus eduskuntaan. Aloitetta luovuttamassa: Anna Ranta, Amanda Ahola, Anne Pauna Ja Iida Ahola. Pikku parlamentti, Helsinki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *