Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Parempaa infektioiden torjuntaa

uutinen

Sairaanhoitajaliiton ammatillisten työkalujen sarja täydentyi loppuvuodesta uudella työkalulla. Infektioiden torjunnan varotoimet ammattilaisille -työkaluun kuuluu ohjekirjanen ja varotoimikortti.

– Ammatillisten työkalujen tarjoaminen hoitotyön arkeen on yksi tärkeä tehtävämme. Haluamme niiden avulla edistää hoitotyön kehittämistä ja auttaa yhtenäistämään hoitotyön käytäntöjä. Lisäksi ammatillisilla työkaluilla vaikutetaan potilasturvallisuuden parantamiseen, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Infektioiden torjunnan varotoimet ammattilaisille -työkalu kehitettiin edistämään infektioiden torjuntaa ja yhtenäistämään käytäntöjä. Asiantuntijaryhmän kokoama, terveyden- ja sosiaalihuollon ympäristöön soveltuva työkalu sisältää tiiviin tietopaketin tavallisimmista tartunnan aiheuttajista ja tartuntareiteistä sekä antaa selkeät ohjeet tartuntojen torjuntakeinoista. Työkalua voivat hyödyntää kaikki ammattiryhmät. Ohjevihkonen täydentää muistikortin sisältöä, ja materiaalit on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä.

– Seurantamme mukaan muistikortti ja ohjevihkonen ovat löytäneet hyvin tiensä terveydenhuollon työpaikoille.  Uudeksi tuotteeksi sitä on tilattu ilahduttavan paljon, mutta tietysti toivomme käytännön yhtenäistämisen ja potilasturvallisuuden nimissä, että sitä käytettäisiin vielä paljon laajemmin työyksiköissä. Siitä on varmasti hyötyä sairaanhoitajille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille, sanoo Sairaanhoitajaliiton asiantuntija ja työryhmän koordinoija Liisa Karhe.

”Kentällä on suuri tarve yhtenäisille käytännöille.”

Infektioiden torjunnan kansallinen yhtenäisyys on ollut työryhmän kirkkaana tavoitteena prosessin ajan. Työkalun koonneiden asiantuntijoiden mukaan kortti on erittäin tervetullut muistamista helpottava työkalu.

– Hoitotyön arjessa varotoimet eivät välttämättä pysy muistissa, jos niiden kanssa ei ole jatkuvasti tekemisissä, huomauttaa Karhe.

Infektioiden torjunnan varotoimet ammattilaisille -työkalun asiantuntijaryhmään kuuluivat asiantuntija Dinah Arifulla THL:stä, potilasturvallisuuspäällikkö Heli Heikkinen Siun sotesta, hygieniahoitaja Tiina Kurvinen TYKSistä, hygieniahoitaja Tarja Kuutamo HUSista, osastonhoitaja Ella Mauranen KYSistä, palveluesimies Oili Ström Kymsotesta, hygieniahoitaja Kirsi Terho TYKSistä sekä asiantuntija Liisa Karhe Sairaanhoitajaliitosta.

 ”Työkalu auttaa torjumaan infektioita paremmin.”

– Hygienia-asioissa kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden on osattava toimia oikein. Ei riitä, että hygieniahoitajat tietävät ja osaavat, sanoo Sairaanhoitajaliiton Nina Hahtela.

TYKSin hygieniahoitaja Kirsi Terho uskoo, että työkalu todella auttaa torjumaan infektioita paremmin. Terho myös toteaa, että vaikka erot käytännöissä olivat pieniä, yhteisen konsensuksen löytyminen oli arvokasta, ja se edistää hänen mukaansa kansallisesti yhtenäisempää infektioiden torjuntaa. Siun soten Heli Heikkisen mukaan koronapandemia osoitti, että varotoimia ei hallittu tarpeeksi hyvin. Infektioiden torjuntaan panostaminen lisää hänen mukaansa merkittävästi potilasturvallisuutta.

Sairaanhoitajaliitto kehittää ja tuottaa ammatillisia työkaluja, jotta sairaanhoitaja voisi tehdä työtään paremmin.

Infektioiden torjunnan ja muut ammatilliset työkalut voi tilata meiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *