Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Pohjoismaiset Sairaanhoitajat vaativat COP28-kokouksen osallistujilta toimia ihmiskunnan ja planeetan terveyden puolesta

uutinen

Päättäjät ympäri maailman kokoontuvat YK:n COP28-ilmastokokoukseen Dubaihin 30.11.–12.12.2023. Kokouksessa sovitaan yhteisistä tavoitteista ja keinoista ilmastokriisin hillitsemiseksi ja muuttuviin olosuhteisiin sopeutumiseksi.

Suomen Sairaanhoitajat ja muut Pohjoismaiden Sairaanhoitajaliiton (Nordic Nurses Federation, NNF) jäsenjärjestöt lähettivät yhdessä kannanoton COP28-kokousedustajille. Kannanotossa vaadimme toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, maapallon ja terveyden suojelemisen nimissä. Sairaanhoitajat etulinjassa näkevät ilmastonmuutoksen kielteiset seuraukset väestön terveydelle. Kannanotto lähetettiin Pohjoismaisen neuvoston COP28-kokousedustajille tiedoksi ja asian eteenpäin viemiseksi kokoukseen.

Kuvassa pohjoismaisten sairaanhoitajaliittojen puheenjohtajat ja Suomen Sairaanhoitajien toiminnanjohtaja (vs.) Terhi Reunama Madridissa Euroopan sairaanhoitajaliittojen järjestön EFN:n yleiskokouksessa lokakuussa 2023.

Ilmastonmuutos ei ole enää vain uhka terveydelle, vaan kielteiset terveysvaikutukset ovat jo todellisuutta. Sairaanhoitaja näkee vaikutukset työssään ja potilaidensa arjessa muun muassa uusina tarttuvina tauteina, pandemioina, hyönteisten levittäminä tauteina, mielenterveyden ongelmina ja sään ääri-ilmiöiden aiheuttamina terveysongelmina. Nämä terveysvaikutukset haastavat kasvavasti terveyspalveluitamme ja niiden kantokykyä.

Pohjoismaiden Sairaanhoitajaliitto (NNF) vetoaa erityisesti kaikkiin Pohjoismaiden päättäjiin ja neuvottelijoihin vahvojen ja sitovien sopimusten laatimiseksi, jotta voimme vähentää hiilipäästöjä, suosia uusiutuvia energialähteitä ja näin luoda tietä kestävämmälle ja terveellisemmälle tulevaisuudelle. Jokainen COP28-kokouksessa tehty päätös ja sitoumus on merkittävä nykyisten ja tulevien sukupolvien terveydelle ja hyvinvoinnille.

Suomen Sairaanhoitajien hallitus hyväksyi yhteispohjoismaisen kannanoton kokouksessaan 24.11.23. Sairaanhoitajien on tärkeää olla mukana ilmastonmuutoksen ja sen haitallisten vaikutusten torjunnassa. Se on osa vaikuttamistyötämme.

Lue kannanotto englanniksi.

Pohjoismaiden Sairaanhoitajaliitto, Nordic Nurses Federation (NNF), edustaa 340 000 sairaanhoitajaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Islannissa ja Fär-saarilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *