Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Potilaskeskeisen hoitotyön uranuurtaja Maija Sorvettula on poissa

uutinen

Maija Sorvettula 1932-2019

PhD, YTK, terveydenhoitaja Maija Sorvettula kuoli 87 vuoden ikäisenä 17.8.2019 Vantaalla. Hän oli syntynyt 29.5.1932 Oulussa.

Maija teki pitkän työuran karismaattisena hoitotyön kehittäjänä. Hän oli laajasti sivistynyt, kielitaitoinen ja ajattelussaan selkeä. Hänen toimintansa oli rohkeaa ja perustui eettisiin ja terveyspoliittisiin periaatteisiin. Keskiössä olivat aina potilas perheineen ja heidän tarpeensa.

Maija toimi parikymmentä vuotta Sairaanhoidon Tutkimuslaitoksessa ja viisi vuotta WHOn hoitotyön ohjelman johtajana. Hän oli monessa mukana myös Sairaanhoitajaliiton toiminnassa. Tunnusomaista Maijan toiminnalle oli koko hoitotyön alan kehityksen edistäminen. Siihen kuuluivat käytäntö ja sen johtaminen, alan koulutus ja näiden kolmen tietoperustaa vahvistava tutkimus. Käytännön hoitotyötä uudistettiin 1980-luvulla Maijan myötävaikutuksella tehtäväkeskeisestä yksilövastuiseksi (primary nursing).

Maija oli aloitteellinen toimija, innostava puhuja ja taitava kirjoittaja. Hän perusti lukuisia työryhmiä ja järjesti seminaareja ja koulutuksia. Esimerkki kansainvälisten kokemusten hyödyntämisestä kotimaiseen keskusteluun olivat Hoitotyön kehittämisen teesit. Maija ideoi Hygieia-kirjasarjan vahvistamaan terveyden- ja sairaanhoitajien tietoperustaa.

Suomalaiset ja kansainväliset kollegat arvostivat ja kunnioittivat Maijaa. Tunnustuksena työstään hänet palkittiin kansainvälisellä Florence Nightingale -mitalilla ja kutsuttiin Suomen sairaanhoitajaliiton kunniajäseneksi.

Oman ammatin historian tuntemus oli Maijan mukaan välttämätöntä henkistä pääomaa jokaiselle hoitotyössä toimivalle. Maija jätti meille perinnöksi tekemänsä suurtyön: potilaan näkökulmasta analyyttisesti tehdyn tutkimuksen Johdatus suomalaisen hoitotyön historiaan (1998).

Muistamme kiitollisuudella Maijaa ja hänen monipuolista elämäntyötään. Se auttoi hoitotyön uudelle kehityksen tasolle.

Marjaana Pelkonen ja Anneli Jaroma

Kirjoittajat ovat Maija Sorvettulan pitkäaikaisia ystäviä ja kollegoita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!