Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Puremat ovat infektioriski

uutinen

Eläinten puremat voivat aiheuttaa infektioriskin.

– Yleisimpiä purijoita ovat koirat ja kissat. Ihmispuremat liittyvät usein nyrkkitappeluun, kun on lyöty hampaisiin ja niistä on tullut haava käteen, kertoo infektiolääkäri Janne Laine.

Pureman aiheuttama infektio voi hoitamattomana uhata raajaa tai jopa henkeä, joten sairaanhoitajan tulisi tietää, milloin purema vaatii hoitoa. Ainakin kämmenen, kasvojen tai suurten nivelten välittömässä läheisyydessä olevat puremat kannattaa käyttää näytillä, vaikka olisivat pieniäkin.

– Myös pureman jälkeinen korkea kuume on syy hakeutua hoitoon, oli saanut antibiootteja tai ei.

Ulkomailta saatuun eläimen puremaan voi liittyä rabiesriski. Aina ei tarvita edes puremaa, vesikauhun voi periaatteessa saada jos eläin nuolee ihorikkoa tai raapaisee kunnolla. Taudin häijyys on siinä, että sairastuminen johtaa aina kuolemaan. Viime vuonna rabiekseen kuoli yksi britti ja yksi norjalainen.

– Jos lääkäri arvioi tarpeelliseksi, haavan alueelle annetaan immunoglobuliinipistos ja potilaalle aloitetaan neljän rokotteen sarja. Se on kallista ja kuormittaa terveydenhuoltoa.

Laineella onkin toive matkailijoille. Kissat ja koirat voisi jättää paijaamatta, ja apina olkapäällä -lomakuvat kannattaa unohtaa.

Kotimaassa yksi terveydenhuoltoa työllistävä purija on puutiainen. Borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat yleisessä tiedossa, mutta niihin liittyy harhaluuloja, jotka kannattaa tiedostaa.

– Borreliaan viittaava reaktio pureman ympärillä voi olla rengasmainen, mutta yhtä lailla se voi olla tasainen, yli viiden sentin punoitus.

Toinen myytti on, että borrelioosi olisi uusi sairaus. Eräässä tutkimuksessa 60-luvun verinäytteistä löytyi enemmän borrelioosivasta-aineita kuin 2010-luvulla otetuista näytteistä.

Luennolla perehdytään myös puutiaisaivokuumeeseen. Riskialueiden ulkopuolella tauti on harvinainen.

– Olen töissä Pirkanmaalla, joka ei ole riskialue. 90-luvulta alkaneella urallani olen törmännyt täällä yhteen puutiaisaivokuumetapaukseen.

Janne Laineelle luento puremista tuo vaihtelua arkeen. Kevään viikkoina hänen työaikansa on nimittäin kaapannut koronaviruksen torjuntatyö. Lue lisää ja ilmoittaudu Sisätaudit-koulutukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!