Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Ranskassa kansalaiset osoittavat vahvaa tukea sairaanhoitajille

uutinen

Hoitohenkilökuntaa on tuskin koskaan arvostettu Ranskassa enempää kuin nyt koronaviruksen riehuessa. Leipurit tarjoavat aamulla töihin kulkeville sairaanhoitajille maksutta croissantteja ja kahvia. Pikaruokavalmistajat kuljettavat heille ilmaista lounasruokaa. Pitkää päivää sairaalassa puskeville taataan etuiluoikeus marketin jonossa ja lastenhoito järjestetään muuten kiinni olevissa kouluissa.

Koronavirustartuntojen lisääntyessä Ranska on eristäytynyt monen muun Euroopan maan tavoin naapurimaistaan, ja kansalaiset saavat poistua kodeistaan vain ruokakauppaan ja apteekkiin. Näihin poistumisiin tarvitaan lisäksi henkilön oma kunnian ja omantunnon kautta allekirjoittama päivätty todistus.

Ensiapuyksiköiden kapasiteetti on Ranskassa kovilla ja desinfiointiaineista sekä henkilökunnan hengityssuojista ja suojavaatteista alkaa jo olla pulaa. Sairaaloiden vakihenkilökunnan rinnalla Covid-19 virukseen sairastuneita hoitamassa on niin eläkkeelle siirtyneitä sairaanhoitajia, yksityislääkäreitä kuin kouluterveydenhoitajiakin.

Lepoasuntoja ja apua ostoksissa

Pariisin Saint-Louis’n sairaalassa hoitajana työskentelevä Thierry Amouroux on huomannut, että sairaanhoitohenkilökunnan hyvinvointiin kiinnitetään nyt erityistä huomiota. Kauniiden tekojen taustalla eivät kuitenkaan ole hallitus tai viranomaiset, vaan tavalliset kansalaiset. Yksityiset ihmiset tarjoavat turistivuokrauksesta tyhjilleen jääneitä, sairaaloiden läheisyydessä sijaitsevia asuntojaan hoitohenkilökunnan lepoasunnoiksi. Joku tarjoutuu hoitamaan kauppareissut, toinen lupaa auttaa lastenhoidossa. Sairaanhoitohenkilöstöstä on tullut kansallissankareita.

Niin kuin Italiassa ja Espanjassa, myös Ranskan suurissa kaupungeissa on ryhdytty antamaan joka ilta kello kahdeksalta aplodeja tälle urhealle ammattikunnalle. Koteihinsa karanteeniin jääneet kaupunkilaiset kerääntyvät ikkunoihin ja parvekkeille taputtamaan käsiään. Kriisitilassa olevissa sairaaloissa päivät venyvät kuitenkin pitkiksi ja harva sairaanhoitaja on kotonaan aplodeja vastaanottamassa.

Teksti Virpi Latva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!