Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Ruotsin Norrbotten paineessa tartuntojen lisääntyessä

uutinen

Pohjois-Ruotsin Norrbottenin läänin valmiustilaa on vahvistettu koronatartuntojen kasvun luotua kovia paineita hoitopalveluja kohtaan etenkin Gällivaressa. 

Juhannuksena Gällivaren 100-paikkaiseen sairaalaan tuli niin monta uutta päivystyspotilasta, että tilanne muuttui nopeasti vaikeaksi.

– Olimme jo aiemmin nähneet merkkejä siitä, että tartunnat taas lisääntyvät, luultavasti koska ihmiset ovat alkaneet ottaa rennosti eivätkä enää ole niin tarkkoja turvaväleistä, Vårdförbundetin Norrbottenin osaston puheenjohtaja Camilla Eriksson Sundberg sanoo.

 Keskeytettyjä lomia

Ambulanssisairaanhoitaja Kent Nedergård Gällivaresta kertoo, että monet hänen työkavereistaan ovat viime päivinä keskeyttäneet lomansa, jotta toimintaa voitaisiin pyörittää normaalisti.

– Olin töissä koko viikonlopun, lopetin aamulla. Olemme joutuneet tekemään pitkiä vuoroja ja paljon ylimääräistä työtä. Neljä päivystyksen työntekijää on ”vapaaehtoisesti” katkaissut lomansa. He ovat tulleet tekemään tukivuoroja, jotta tämä tilanne ratkeaisi, Nedergård kertoo.

 ”Se oli ylivoimaista”

Toukokuussa 800 ulkopuolista urakoitsijaa teki huoltotöitä Malmbergetin LKAB-kaivoksessa Gällivaren ulkopuolella, minkä arvellaan myötävaikuttaneen tartunnan uuteen leviämiseen alueella.

– Juhannuspäivä oli pahin päivä pitkään aikaan. Osa päivystyksen henkilökunnasta koki tilanteen ylivoimaiseksi, mutta siitä selvittiin aika hyvin. Liikkumavaraa on kuitenkin enää hyvin vähän, jos tämä tästä vielä yltyy, Kent Nedergård sanoo.

– Paikkoja ei ole niin paljon käytettävissä, varsinkaan nyt kesällä. Lisäsimme jo aiemmin henkilöstövalmiutta teho-osastolla ja päivystyksessä, joissa samalla siirryttiin 12,5 tunnin työvuoroihin tehostetuin voimin. Tällä tavoin tilanne pysyi melko hyvin hallinnassa. Mutta kun lomat kuun puolivälissä alkoivat ja siirryimme takaisin työvoiman normaalimäärään, ajoitus oli huonoin mahdollinen.

 ”Tarvitsemme lepoa”

Norrbottenin lääni ilmoittaa, että tilanne Gällivaren sairaalassa on tiukka, mutta tulijoiden määrä on vähentynyt juhannuksen jälkeen. Valmiustaso arvioidaan hyväksi, sillä yhteistyötä tehdään läänin muiden sairaaloiden kanssa ja potilaita voidaan lennättää Kalixiin, Sunderbyhyn ja Piteåhon. Juhannuksen jälkeisenä maanantaina hoidettavana oli 27 henkilöä Norrbottenin sairaaloissa, heistä kahdeksan oli tehohoidossa. Yhteensä 952 henkilöllä on todennettu tartunta.

Lääni varaa itselleen mahdollisuuden kutsua hoitohenkilökuntaa lomilta töihin, jos tilanne vaikeutuu.

– Tietääksemme yhtäkään lomaa ei ole kokonaan peruttu, mutta sitäkin mahdollisuutta tarkastellaan siis tällä hetkellä, tilanteen kehityksestä riippuen. Lähipäivät näyttävät, Camilla Eriksson Sundberg toteaa.

– Me ammattiliitossa olemme tietenkin eri mieltä tästä mahdollisuudesta. Olemme tehneet selväksi työnantajalle, että vaadimme saada tietää etukäteen, jos syntyy päätös puuttua jäsentemme jo alkaneisiin lomiin. Loma on niin korvaamattoman arvokas, tarvitsemme lepoa raskaan kevään jälkeen ja vaativan syksyn edellä. Muuten sekä sairauspoissaolojen että irtisanoutumisten riski kasvaa.

Teksti on alun perin julkaistu 22.6.2020 www.vardfocus.se, käännös Peter Sjölund

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!