Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Sairaanhoitajaliiton valtuusto: Sairaanhoitajapulan ratkaisua on priorisoitava, hoitotyön johtamisen roolia organisaatioissa ja hyvinvointialuevalmistelussa on vahvistettava, sairaanhoitajien osaaminen on otettava täysimääräisesti käyttöön

uutinen

  • Olemme tilanteessa, jossa sairaanhoitajista on kaikista ammattiryhmistä kaikkein suurin pula. Lisäksi koronatartuntojen määrä on yhä nousussa ja teho-osastojen sekä muun terveydenhuollon kuormitus on entisestään kasvamassa. Nämä asiat heijastuvat monin tavoin koko yhteiskuntaan. Samaan aikaan sosiaali- ja terveydenhuoltoamme ollaan uudistamassa. Sen suhteen eletään strategisesti erittäin tärkeitä hetkiä, summaa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Sairaanhoitajaliiton valtuusto vaatii sairaanhoitajapulan ratkaisemisen priorisointia.

Minna Lahnalampi-Lahtinen Sairaanhoitajaliiton valtuustosta muistuttaa sairaanhoitajapulan vaikutuksista koko sosiaali- ja terveydenhuollon hoitoketjussa.

  • Hoitoketjut eivät toimi nimenomaan siitä syystä, että meillä ei ole tarpeeksi hoitajia. Esimerkiksi hoivakoteihin ei voida ottaa uusia asukkaita, koska ei ole hoitajia heitä hoitamaan, Lahnalampi-Lahtinen toteaa. 

Sairaanhoitajaliiton valtuuston Maijaterttu Tiainen korostaa suunnitelmien ja uudistusten olevan täysin epärealistisia, ellei sairaanhoitajapulaan saada ensin ratkaisua.

  • Hoitotakuu ei voi toteutua, ellei ole osaavia työntekijöitä; pitkäaikaisen laitoshoidon henkilöstömitoitus ei voi toteutua, jos ei ole osaavaa henkilökuntaa; hoitojonoja ei voida purkaa ja koronapotilaat jäävät hoitamatta, ellei ole päteviä työntekijöitä, perustelee Tiainen.

Sairaanhoitajaliiton valtuusto vaatii sairaanhoitajapulan ratkaisemista tukevia päätöksiä valtakunnan tasolla. Esimerkiksi palkkausasia ei ole paikallisesti ratkaistavissa.

Sairaanhoitajaliiton valtuusto vaatii kannanotossaan, että hoitotyön johtamisen rooli organisaatioissa on varmistettava ja turvattava, ja että hoitotyön johtaja tai asiantuntija kuuluu itsestään selvänä osana hyvinvointialueen valmisteluelimeen, ja että hyvinvointialueiden hallintosääntöihin tulee lisäksi kirjaus hoitotyön johtamisesta hyvinvointialueiden strategisella ja operatiivisella tasolla.

  • Tämä on ensimmäinen askel siihen, että hoitotyötä ylipäätään voidaan kehittää vastaamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen ja hyvinvointialueiden tarpeita ja siihen, miten terveyspalveluita järjestetään ja tuotetaan jatkossa. Meillä on maanlaajuinen sairaanhoitajapula, joka uhkaa paheta. Sillä on jo nyt vakavia vaikutuksia potilasturvallisuuteen ja hoidon saatavuuteen.  Ellei hoitotyötä johdeta hyvinvointialueiden strategisella ja operatiivisella tasolla, eteemme tulee piakkoin tilanne, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ei yksinkertaisesti ole, korostaa Hahtela.

Sairaanhoitajaliiton valtuusto vaatii kannanotossaan sairaanhoitajien osaamisen täysimääräistä hyödyntämistä niin hyvinvointialuevalmistelussa kuin sairaanhoitajapulan ratkaisemisessa.

  • Meillä on erikoistuneita hoitotyön syväosaajia, meillä on asiakasvastaava -malli, meillä on asiantuntijasairaanhoitajan työnkuva, meillä on satoja lääkkeenmääräämisoikeuden suorittaneita sairaanhoitajia jo nyt. Ellei meillä vielä ymmärretä sairaanhoitajan työn vaativan syvällistä erikoisosaamista ja ellei meillä vielä tunneta näitä malleja ja mahdollisuuksia, asioista on syytä ottaa selvää, jotta osaisimme sairaanhoitajan osaamista mahdollisimman viisaasti hyödyntää, kun haetaan väestölle parempia ja oikea-aikaisia palveluita, Hahtela painottaa.

Sairaanhoitajaliittoon tulee jatkuvasti huolestuttavia viestejä siitä, että sairaanhoitaja ei saa käyttää osaamistaan. Meillä on kuitenkin runsaasti tutkimusnäyttöä siitä, että kehittämällä ja hyödyntämällä systemaattisesti sairaanhoitajien uudenlaisia, laajavastuisia työnkuvia niin perinteisessä vastaanottotyössä kuin kasvavissa koti- ja etäpalveluissa sekä digitaalisissa palveluissa, voidaan edistää väestön saamia palveluita, hoitoon pääsyä, hoidon laatua, potilaslähtöisyyttä ja potilaan palveluista saamaa hyötyä.

  • Meillä on monia keinoja lähteä ratkaisemaan vakavaa sosiaali- ja terveydenhuollon kriisiä, ne kaikki tarvitaan pikaisesti käyttöön, ei ole aikaa viivytellä enää, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Hallintoylihoitajat ry ja hoitotieteen professorikunta ovat ottaneet kantaa hoitoyön johtamisen järjestämiseen hyvinvointialueiden perustamisessa 23.9.2021. Sairaanhoitajaliiton valtuusto tukee heidän kannanottoaan.

Sairaanhoitajaliiton valtuuston kokous pidettiin 27.11. hybridikokouksena. Valtuutetutedustavat Sairaanhoitajaliiton 16 alueyhdistystä. Valtuusto edustaa hoitotyön kenttää ja johtoa monipuolisesti.

Lisätietoja: Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela, 010 321 3331, nina.hahtela@sairaanhoitajat.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *