Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Sairaanhoitajaliiton yhteiskunnallisen vaikuttamisen ryhmä: ”Sairaanhoitajapula pitää ratkaista valtiojohdossa.”

uutinen

Sairaanhoitajaliiton yhteiskunnallisen vaikuttamisen ryhmä jätti kannanottonsa valtiojohdolle 26.2.2021.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen ryhmä vaatii, että sairaanhoitajapula ja siihen liittyvät hoitoalan ongelmat otetaan ratkaistaviksi valtiojohdossa. Ryhmä odottaa, että kehysriihessä valtioneuvosto linjaa yhdessä vastuuministeriöiden kanssa tarvittavat toimenpiteet sairaanhoitajapulan ratkaisemiseksi.  

Hoito- ja hoiva-alalle pitää taata työrauha

  • On ensisijaisen tärkeää, että sairaanhoitajille, heidän esihenkilöilleen sekä hoito- ja hoivatyön ylemmälle johdolle annetaan nyt työrauha. Hoitoalan ongelmat kuuluvat leveämpien hartioiden ratkaistaviksi. Olemme tilanteessa, jossa valtiojohtotasoinen asiaan puuttuminen on välttämätöntä, sanoo Sairaanhoitajaliiton yhteiskunnallisen vaikuttamisen ryhmän jäsen, hallintoylihoitaja Maijaterttu Tiainen, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymästä.

Paheneva sairaanhoitajapula on seurausta hoitoalan pitkään jatkuneista ongelmista, joita ei ole ratkaistu. Nyt ollaan tilanteessa, jossa alalla ei enää juurikaan nähdä valoa tunnelin päässä. Hoito- ja hoivayksiköistä raportoidaan Sairaanhoitajaliittoon viikoittain siitä, että tilanne on huononemassa monissa osissa maata.

  • Emme voi katsella vierestä terveydenhuoltomme romuttumista. Asiaan on puututtava kansallisella tasolla, korostaa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Sairaanhoitajaliiton yhteiskunnallisen vaikuttamisen ryhmän mielestä ei voi olla niin, että hoitoalan työoloihin, rakenteeseen ja palkkaukseen liittyvien epäkohtien korjaaminen sälytetään työpaikoilla sairaanhoitajille tai heidän esihenkilöilleen. He tekevät vaativaa ja vastuullista työtä.

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen ryhmä ehdottaa, että sairaanhoitajapulan ratkaisemiseksi laaditaan kansallinen strategia: tehdään valtakunnalliset linjaukset, nimetään vastuuhenkilöt, asetetaan tavoitteet ja keinot sekä määritellään aikataulu.

Konkreettisia ratkaisukeinoja on olemassa ja ne on otettava valtakunnallisesti käyttöön. Monien reunaehtojen pitää muuttua, jotta hoitoala muuttuisi veto- ja pitovoimaiseksi.

Valoa tunnelin päähän

Sairaanhoitajat ja hoito- ja hoivatyön johtajat kaipaavat nyt ennen kaikkea sitä, että sairaanhoitajapulan ja alan ongelmien ratkaisemiseksi ryhdytään tositoimiin. Hoitohenkilökunta johtajineen voi silloin keskittyä omaan työhönsä potilaiden hoitamiseen, hoitotyön johtamiseen ja kehittämiseen.

Hoitoalalla tarvitaan valoa tunnelin päähän. Kansallinen strategia työntekijäpulan ratkaisemiseksi toisi sairaanhoitajille ja hoito- ja hoivatyön johtajille valoisan näkymän siitä, että ongelmiin halutaan löytää ratkaisu.

Lisätietoja: Sairaanhoitajaliitto, puheenjohtaja Nina Hahtela, p. 010 321 3331

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *