Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Sairaanhoitajaliitto: Sairaanhoitajien eettiset ohjeet päivitettiin 2020-luvulle

uutinen

Sairaanhoitajan ammatti on muuttunut vuodesta 1996, jolloin Sairaanhoitajaliitto julkaisi eettiset ohjeet ensimmäistä kertaa.

  • Ammattieettisiä ohjeita on hyvä aika ajoin tarkistaa, toteaa päivitystyöryhmän puheenjohtaja, Turun yliopiston dosentti Mari Kangasniemi.

Uusissa ohjeissa haluttiin täsmentää sitä, että etiikka on osa kaikkea toimintaa potilaiden, kollegoiden ja muiden ammattiryhmien kanssa työskennellessä.

  • Eettiset ohjeet tarjoavat sairaanhoitajalle ajattelun välineitä oman työnsä pohtimiseen, Kangasniemi sanoo.

Työryhmän jäsen, sairaanhoitaja Miia Vasse on erityisen iloinen siitä, että uusissa ohjeissa korostetaan myös sairaanhoitajan oikeuksia. Sairaanhoitajalla on oikeus turvalliseen työympäristöön, koulutukseen sekä tasavertaiseen kohteluun tasavertaisena työntekijänä, tiimin jäsenenä, potilaan oikeuksien puolustajana ja hoitotyön asiantuntijana. Vassen mukaan sairaanhoitajan työ on muuttunut julkisemmaksi ja sosiaalinen media tuo lisää paineita. Päivitetyt eettiset ohjeet voivat toimia sairaanhoitajan tukena.

  • Näiden ohjeiden takana on helppo seistä, toteaa Vasse.

Eettisten ohjeiden työryhmään kuulunut Oulun seudun Mäntykodin toiminnanjohtaja Nina Hynninen kertoo tavoitteesta häivyttää kutsumusammatin leimaa sairaanhoitajan työn yltä.

  • Sairaanhoitajan työn tätä päivää on myös oikeus sanoa ei ja oikeus laittaa rajat, Hynninen painottaa.

Uusissa ohjeissa korostuu sairaanhoitajan laaja-alainen ja monipuolinen osaaminen.

  • Tällaisina aikoina sairaanhoitaja tarvitsee erityisen paljon eettistä rohkeutta työnsä tekemiseen. Uudet eettiset ohjeet on tehty tukemaan sairaanhoitajaa juuri tässä ajassa, työryhmän jäsen ylihoitaja Tarja Poikkeus sanoo.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela toivoo, että uudet eettiset ohjeet otetaan laajalti käyttöön.

  • Oman työnsä eettistä perustaa on hyvä pohtia säännöllisesti. Toivon, että ohjeista keskustellaan työyhteisöissä. Päivitystyöryhmä on jättänyt merkittävän jäljen suomalaiseen hoitotyöhön. Eettiset ohjeet ovat tärkeä kivijalka sairaanhoitajan työssä. Pidän ensiarvoisen tärkeänä sitä, että ohjeistus elää ajassa, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Sairaanhoitajan eettiset ohjeet kokonaisuudessaan löytyvät Sairaanhoitajaliiton kotisivuilta: sairaanhoitajat.fi/eettisetohjeet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *