Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämiskoulutusasiassa saavutettiin uusi tärkeä etappi!

uutinen

Sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen koulutuksen tuottama osaaminen samalle tasolle kuin ylemmät korkeakoulututkinnot.

Sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisoikeuskoulutuksen tuottama osaaminen on sijoitettu kansallisessa tutkintojen viitekehyksessä (NQF, National Qualification Framework) tasolle 7. Samalla tasolla ovat muun muassa maisteritutkinnot ja ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot. Ammattikorkeakoulututkinnot ovat tasolla 6.

Valtioneuvoston asetuksen muutos tulee voimaan 15.2.2020

Lue uusi asetusteksti. 

  • Olemme tyytyväisiä sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeusasioiden etenemiseen Suomessa. Kompetenssin määrittely oli yksi merkittävä välietappi. Olemme vaikuttaneet sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeuden edistämiseen monella taholla 2000-luvun alkupuolelta saakka. Jatkossa täytyy pitää huolta, että lääkkeenmääräämisoikeuden omaavien sairaanhoitajien huippuosaaminen hyödynnetään työelämässä parhaalla mahdollisella tavalla, ja että palkkaus määräytyy kovan osaamistason mukaisesti, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Sairaanhoitajaliitto otti viime kevään lausuntokierroksella kantaa siihen, että sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmääräämisoikeus tulee olla tasolla 7. Perusteluina oli muun muassa, että koulutuksen kompetenssien osaamiskuvaukset on alusta saakka kehitetty vastaamaan tasoa 7. Osa opinnoista on myös tasolla 8:  sairaanhoitajan on lääkkeenmääräämisen koulutuksessa hankittava uutta osaamista lääketieteen ja farmakologian osa-alueilta omaan hoitotyön toimintakehykseensä ja läpäistävä samoja opintojaksoja samalla osaamisen tasolla kuin lääkäriksi opiskelevien (EQF-taso 8).

  • Sen lisäksi, että lääkkeenmääräämisoikeuskoulutuksen suorittaneet sairaanhoitajat määräävät lääkkeitä, heillä on kattava osaaminen tutkimisessa ja potilaan tilan selvittämisessä sekä jatkohoitoon ohjaamisessa, korostaa Hahtela.

Taso 7 vastaa myös kansainvälistä Advanced Practice Nursing -määritelmää, joka edellyttää ylempää korkeakoulututkintoa tai vastaavaa osaamista (kansainvälisen sairaanhoitajaliiton ICN:n määritelmä 2002). Opintopolkujen joustavoittamisen näkökulmasta on hyvä, että lääkkeenmääräämiskoulutusta suorittaessaan sairaanhoitaja voi korkeakoulun päätöksen mukaan lukea hyväkseen muun muassa kotimaisessa tai ulkomaalaisessa korkeakoulussa suorittamiaan opintoja tai toisaalta saada hyväksi luettua lääkkeenmääräämisoikeuskoulutuksen opintoja toisessa korkeakoulututkinnossa (esimerkiksi YAMK kliininen asiantuntija). Hyväksi lukeminen on selkeää, kun molemmat koulutukset ovat samalla EQF-tasolla 7.

Lue Sairaanhoitajaliiton lausunto viime kevään lausuntokierrokselta:
19.2.2019 Sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden erikoispätevyyteen johtavan koulutuksen vaativuustaso (OKM)

Listätietoja:

Nina Hahtela

Puheenjohtaja

Anna Suutarla

Asiantuntija | kansainväliset asiat ja osaamisen hallinta/kliiniset urapolut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *