Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Sairaanhoitajapäivien avajaispuhuja Annette Kennedy: Ilman sairaanhoitajia ei olisi terveydenhoitoa

uutinen

Sairaanhoitajien asema maailman terveydenhuollossa ja ihmishenkien pelastamisessa oli ydinasia Sairaanhoitajapäivien avajaisissa torstaina Helsingin Messukeskuksessa.

Avajaispuheenvuoron piti kansainvälisen sairaanhoitajaliiton ICN:n puheenjohtaja Annette Kennedy. Aluksi hän kertoi tarinan siitä, kuinka oli aikoinaan osastonhoitajana Irlannissa ja sai kuulla, ettei hänellä ollut minkäänlaista budjettia käytettävänään. Kennedy keksi pyytää terveyslaitefirmoilta laitteita koekäyttöön. Kun firman edustajat tulivat hakemaan laitteita myöhemmin pois, Kennedy sanoi, että ei voi irrottaa potilaita laitteista vaarantamatta heitä. Lopulta laitefirmat antoivat periksi eivätkä tulleet enää kyselemään omaisuutensa perään.

Kennedyn mukaan tarina on opetus siitä, kuinka sairaanhoitajat ovat luovia. Jos joku asia ei toimi, se muutetaan. Sairaanhoitaja myös kiipeää vaikka kattojen kautta potilaan luokse, Kennedy totesi näyttäen kuvaa New Yorkista 1910-luvulla.

-Ilman sairaanhoitajia ei terveydenhuoltoa voi olla olemassa. Ilman sairaanhoitajia emme voi pysäyttää kroonisten sairauksien kasvua. Me olemme ne, jotka olemme lähimpänä potilaita. Älkää ikinä unohtako sitä, Kennedy sanoi.

Hän myös muistutti, että terveys on ihmisoikeus.

-Se on ihmisoikeus myös sairaanhoitajille. Muistakaa, että teillä on oikeus tehdä työtä turvallisesti sekä saada tarvitsemanne resurssit, kunnon työolot ja tarpeeksi henkilökuntaa.

Kennedyn mukaan sairaanhoitajien pitäisi alkaa puhua enemmän työstään muillekin kuin toisille sairaanhoitajille. Jos 20 miljoonaa sairaanhoitajaa kertoo työstään vaikka ystävilleen ja läheisilleen, on vaikutus valtava.

-Kun joku kysyy kuulumisia, voi vastata, että minulla oli itse asiassa raskas päivä, mutta pelastin ihmisen hengen.

Hahtela: Sote on ainutlaatuinen mahdollisuus luoda rohkeasti uutta

Myös Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela korosti, että sairaanhoitajan ääni täytyy saada kuuluviin. Liitto tekeekin aktiivisesti kyselyitä jäsenilleen.

-Loppuvuonna kyselymme paljasti, että työmäärä ja henkilöstön riittämättömyys kuormittavat eniten sairaanhoitajia. Vain kymmenen prosenttia oli sitä mieltä, että he ehtivät tekemään työnsä laadukkaasti ja turvallisesti työajalla.

Laajavastuisten työnkuvien edistäminen edelleen Sairaanhoitajaliiton agendalla. Se on erityisen ajankohtainen sote-uudistuksen kynnyksellä.

-Viestimme on, että sote-uudistus tarjoaa ainulaatuisen mahdollisuuden kehittää rohkeasti uudenlaista, tarkoituksenmukaista työnjakoa ja tehtävänkuvia, Hahtela sanoi.

Sairaanhoitajaliitto on perustanut yhteiskunnallisen vaikuttamisen työryhmän sote-valmisteluiden ajaksi.

-Työryhmän tavoitteena on saattaa Sairaanhoitajaliiton tekemät linjaukset osaksi sote-uudistuksen tietopohjaa ja valmistelijoiden tietoon niin, että Sairaanhoitaja-liitolla on mahdollisuus vaikuttaa proaktiivisesti jo strategioiden suunnittelu- ja kirjoittamisvaiheessa.

Teksti Marika Harjumaa, kuvat Tuomo Antikainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *