Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Sairaanhoitajayrittäjät etsivät oikeaa suuntaa

uutinen

Susanna Haara on sairaanhoitaja ja yrittäjä. Yritysmaailmaa hän on nähnyt sekä oman hoitoalan firmansa että puolison rakennusalan yrityksen kautta. Sairaanhoitajayrittäjyydessä on omat erityispiirteensä.

Susanna Haaralle on tärkeää, että sairaanhoitaja-yrittäjillä on oma yhteisö.

– Yrittäjyyden etu on tietysti se, että työntekoaan pystyy suunnittelemaan hyvin pitkälle ja työtä voi tehdä omien arvojensa mukaisesti. Tässä on kuitenkin valtavasti lakeja, säädöksiä ja ohjeita, jotka pitää tietää ja joita pitää noudattaa.

Susanna Haara on myös Sairaanhoitajaliiton yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja. Hänelle on tärkeää, että yrittäjille on oma yhteisö.

– Yrittäjä haluaa muiden tavoin kuulua johonkin.

Sairaanhoitajayhdistyksen tärkeä tehtävä on vaikuttaa yhteiskunnan päätöksentekoon. Se esimerkiksi laatii lausuntoja, kun lakeja ja säädöksiä laaditaan tai muutetaan.

– Yritämme pitää yrittäjien puolta ja varmistaa ettei heidän kuormansa kasvaisi liikaa.

Yhdistys on myös pyrkinyt järjestämään jäsenilleen kokoontumisia. Niitä on kuitenkin jouduttu perumaan osanottajapulan vuoksi. Ensi vuoden alussa jäsenistölle onkin lähdössä sähköpostitse kysely siitä, millaista toimintaa yhdistykseltä halutaan.

– Isoja koulutuspäiviä emme pysty järjestämään, siihen rahat eivät riitä. Mutta haluamme tietää, mitä muuta voimme tehdä jäsenten hyväksi.

Viime aikoina on esimerkiksi ollut puhetta nettisivustosta, josta löytyisi nopeasti ja kompaktisti kaikki oleellinen informaatio, jota yrittäjänä toimiva tarvitsee. Verkostoitumista ja alueellista vuoropuhelua pyritään tukemaan, ja siksi on pohdittu olisiko tarpeen perustaa jäsenille oma keskustelupalsta.

Sairaanhoitajayrittäjät on pieni yhdistys, jäseniä on noin 250. Toimintaa pyörittää muutama aktiivi.

– Tosi mielellään otetaan mukaan muitakin järjestämään toimintaa. Siitäkin on iloa, jos voi tulla auttelemaan vaikka kertaluontoisesti johonkin tapahtumaan.

Tilaa on myös niille, jotka haluavat tulla mukaan kehittämään yhteisöä pitemmällä aikajänteellä.

– Meillä on edessä isoja, strategisia päätöksiä.

Tällä hetkellä yhdistys kuuluu Sairaanhoitajaliiton lisäksi Suomen yrittäjiin. Suomen yrittäjien kautta ovat mahdollistuneet toimialajärjestöjen johtajien tapaamiset ja työskentely hyvinvointipalvelujen valiokunnassa. Toisaalta Sairaanhoitajaliitolta saatu toiminta-avustus ohjautuu lähes kokonaan Suomen yrittäjien jäsenmaksuun.

Toinen vaihtoehto voisi olla ero Suomen yrittäjistä ja toimiminen Sairaanhoitajaliiton asiantuntijajaostona. Tämä mahdollistaisi sen, että liitto voisi järjestää yrittäjille omia tapaamisia. Myös Sairaanhoitajaliiton kautta voi saada eteenpäin yrittäjille tärkeitä kannanottoja

– Mietimme kovasti, mikä jäsenistölle on tärkeintä ja mitä he haluavat. Siksi toivomme, että saamme alkuvuoden kyselyymme paljon vastauksia!

Teksti Suvi Leppineimi Kuvat Mirkku Merimaa ja Shutterstock

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *