Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Sairaanhoitajien turvallisuus on potilasturvallisuutta

uutinen

”Vanhustenhoidon rappio jatkuu niin kauan, kunnes henkilöstön turvallisuudesta aletaan pitää huolta ja työolosuhteet korjataan.” Nina Hahtela puhuu Potilasturvallisuuspäivän webinaarissa 17.9.

Maailman terveysjärjestö WHO:n perustamaa maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään 17.9.2020.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela pitää tämän vuoden teemaa: henkilöstön turvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta erityisen osuvana ja ajankohtaisena. Tämän jo toista kertaa vietettävän päivän tavoitteena on parantaa tietoisuutta potilasturvallisuudesta.

– Sairaanhoitajaliiton koronakyselyssä toistui viiden kuukauden ajan yksi teema ylitse muiden: henkilöstön turvallisuuden toteutumisessa koronapandemian aikana oli suuria haasteita. On selvää, että jos henkilöstö ei ole turvassa, potilaatkaan eivät ole, sanoo Hahtela.

Sairaanhoitajat ovat puheenjohtaja Hahtelan mukaan lisäksi lähestulkoon kaikissa Sairaanhoitajaliiton kyselyissä jo useiden vuosien ajan korostaneet olevansa huolissan potilasturvallisuuden tilasta. Kyselyissä sairaanhoitajat ovat myös selkeästi osoittaneet, mitkä asiat olisi korjattava, jotta potilasturvallisuus ei vaarantuisi.

– Ongelmana tuntuu olevan, että sairaanhoitajien kommentteja ei oteta vakavasti. Sairaanhoitajilla on kokemus, että asioille ei tehdä mitään, Hahtela toteaa.

Nina Hahtela puhuu kaikille avoimessa potilasturvallisuuspäivän webinaarissa sairaanhoitajien turvallisuudesta. Hän kertoo, mitä asioita sairaanhoitajat pitävät erittäin suurina potilasturvallisuuden vaarantajina.

– Vahva mielipiteeni on, että esimerkiksi vanhustenhoidon rappio jatkuu niin kauan, kunnes henkilöstön turvallisuudesta aletaan pitää huolta ja työolosuhteet korjataan. Miten sairaanhoitajat voisivat huolehtia potilaistaan hyvin niissä yksiköissä, joissa työolosuhteet ovat pahasti pielessä? Jos edelleen oletamme, että tilanne korjaantuu itsestään, tai että henkilöstön kustannuksella voidaan edelleen säästää, niin tekee mieli heittää tähän kohtaan paljonkäytetty sanonta: ”In your dreams” eli turha unelmoida. Vaadin, että ilmiselviä sairaanhoitajien osoittamia epäkohtia aletaan välittömästi korjata.

Potilasturvallisuuspäivän kaikille avoimessa webinaarissa 17.9. on luvassa Nina Hahtelan puheenvuoron lisäksi lukuisia huippupuheenvuoroja potilasturvallisuudesta. Käy ilmoittautumassa ja hakemassa linkki tapahtumaan täältä.

Linkki avautuu 17.9. noin kello 08.55.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!