Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Suomen Sairaanhoitajat julkaisi hallitusohjelmatavoitteensa 2023–2027

uutinen

Merkittävimmät sairaanhoitajapulaa ylläpitävät syyt löytyvät rakenteiden tasolta.

  • Hallituksen on syytä kiinnittää huomiota siihen, että järjestelmässämme on lukuisia sairaanhoitajapulaa ylläpitäviä ja lisääviä rakenteita. Vaadimme, että niiden korjaaminen huomioidaan seuraavassa hallitusohjelmassa, sanoo Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Nina Hahtela.

Jos kriisiytynyttä sairaanhoitajapulaa ei ratkaista, sillä on yhä vakavampia seurauksia sote-palveluiden saatavuuteen ja väestön hyvinvointiin.

Suomen Sairaanhoitajien hallitusohjelmatavoitteet kohdistuvat viiteen asiakokonaisuuteen: sairaanhoitajan palkka, sairaanhoitajan koulutus, sairaanhoitajan osaaminen, sairaanhoitajan työn tekemisen edellytykset ja hoitotyön johtaminen. Olemme hallitusohjelmatavoitteissamme eritelleet näiden toteutumiseen liittyviä epäkohtia, jotka tulee korjata.

  • Sosiaali- ja terveydenhuoltomme on päästetty kriisiytymään pahasti. Me näemme, että kokonaisuuden valtakunnallinen hallinta on ollut puutteellista, toteaa Hahtela.

Suomen Sairaanhoitajat korostaa, että sairaanhoitajien ammattikuntaan kohdistuva arvostuksen puute nousee nimenomaan rakenteelliselta tasolta.

Kaikkiin osoittamiimme asiakohtiin on puututtava. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriössä on oltava toimivaltainen hoitotyön ylin viranhaltija, joka seuraa ja ohjaa hoitotyön valtakunnallista tilannetta ja katsoo nimenomaan isoa kuvaa. Tällä virkahenkilöllä on oltava selkeä mandaatti ja ohjausvalta. Kansainvälisesti tällainen toimenkuva (Governmental Chief Nursing and Midwifery Officer, GCNMO) on käytössä monessa maassa ja Maailman Terveysjärjestö, WHO, suosittelee toimenkuvan käyttöönottoa maailmanlaajuisesti.  

  • Hoitotyön kansallisen ohjauksen tarve tulee edelleen kasvamaan. Hoitotyön ylin toimivaltainen virkahenkilö vastaisi nähdäksemme erittäin hyvin tähän haasteeseen, Hahtela painottaa.

Lue hallitusohjelmatavoitteemme

Suomen Sairaanhoitajat ry on sairaanhoitajien ammatillinen yhteisö. Tuemme sairaanhoitajien osaamista ja hyvinvointia sekä työssä että vapaalla. Tuomme sairaanhoitajan työn sisältöä näkyväksi ja lisäämme sairaanhoitajan ammatin arvostusta. Pidämme huolta siitä, että sairaanhoitajan ääni kuuluu ja ajamme heidän etujaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *