Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Suomen Sairaanhoitajat teki aloitteen EU-parlamentin suomalaismepeille

uutinen

Olemme äärimmäisen huolissamme sairaanhoitajapulan vaikutuksista asiakas- ja potilasturvallisuuteen sekä hoitotyön laadun romahtamiseen.

Suomen Sairaanhoitajat näkee selkeän tarpeen Euroopan tason yhteistyölle ja yhteisille linjauksille: paikallisen ja kansallisen toimimisen lisäksi asioita on ratkottava isommassa mittakaavassa.

  • Aiemmin maaliskuussa julkaistuissa eurovaaliteeseissämme sairaanhoitajapula nousee kriittisimmin ratkaisua vaativaksi asiaksi. EU:n jäsenmaissa on turvattava väestön mahdollisuus riittävään hoitoon normaalioloissa, jotta siihen kyetään myös mahdollisten kriisien aikana. Näemme tarpeen laajalle jäsenvaltioiden väliselle koordinoinnille ja yhteistyölle, Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Heljä Lundgrén-Laine esittää.

Aloitteessaan Suomen Sairaanhoitajat edellyttää, että Euroopan tasolla tunnistetaan sairaanhoitajapulan vakavuus ja sen vaikutukset kriisinsietokykyyn, huoltovarmuuteen sekä asiakas- ja potilasturvallisuuteen, jotta nähdään, minkälaisia toimia tarvitaan niiden turvaamiseksi.

Teeseillään ja aloitteellaan Suomen Sairaanhoitajat haluaa kiinnittää huomiota myös sairaanhoitajien ja hoitotyön johtajien kelpoisuus- ja osaamisvaatimuksien madaltamisen todellisiin, ja joiltakin osin jo todentuviin, uhkiin Euroopassa.

  • Jos sairaanhoitajapulaa ja hoitotyön johtajapulaa aletaan Euroopassa ratkoa kelpoisuus- ja osaamisvaatimuksia madaltamalla, hoitotyön laatu tulee takuulla laskemaan nopeasti. Se puolestaan ajaa sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmät kaoottiseen tilaan, jonka korjaaminen tulee olemaan erittäin kallista. Tässä vaiheessa meidän on vielä mahdollista tehdä pelastusliikkeitä. Aloitteemme on vetoomus EU:lle, sanoo Lundgrén-Laine.

Suomen Sairaanhoitajat ei halua olla maalaamassa liian synkeää tulevaisuuskuvaa. Sairaanhoitajien ammattikunnasta huolehtiminen ja heidän jaksamisensa turvaaminen tulee nähdä avaimena parempaan tulevaisuuteen kaikkialla.

  • Olemme aktiivisia, koska haluamme olla vahvasti mukana vaikuttamassa koko EU:n valoisamman tulevaisuuden puolesta. Paikallisilla ja kansallisilla tasoilla ei ole riittävästi voimavaroja ratkoa ongelmaa enää yksin ja sairaanhoitajapulan haasteet koskevat kaikkia jäsenmaita.  Asiaan puuttuminen on siksi siirrettävä isommille EU-hartioille, jatkaa Lundgrén-Laine.
  • Teimme teesimme ja aloitteemme, koska haluamme edistää ja turvata sellaisen EU:n tulevaisuutta, jossa asiakas ja potilas saavat parasta mahdollista, tietoon ja tutkimukseen perustuvaa hoitoa korkeasti koulutettujen hoitotyön ammattilaisten toteuttamana, Lundgrén-Laine toteaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *