Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Suomen Sairaanhoitajat teki aloitteen EU-parlamentin suomalaismepeille

uutinen

Olemme äärimmäisen huolissamme sairaanhoitajapulan vaikutuksista asiakas- ja potilasturvallisuuteen sekä hoitotyön laadun romahtamiseen.

Suomen Sairaanhoitajat näkee selkeän tarpeen Euroopan tason yhteistyölle ja yhteisille linjauksille: paikallisen ja kansallisen toimimisen lisäksi asioita on ratkottava isommassa mittakaavassa.

  • Aiemmin maaliskuussa julkaistuissa eurovaaliteeseissämme sairaanhoitajapula nousee kriittisimmin ratkaisua vaativaksi asiaksi. EU:n jäsenmaissa on turvattava väestön mahdollisuus riittävään hoitoon normaalioloissa, jotta siihen kyetään myös mahdollisten kriisien aikana. Näemme tarpeen laajalle jäsenvaltioiden väliselle koordinoinnille ja yhteistyölle, Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Heljä Lundgrén-Laine esittää.

Aloitteessaan Suomen Sairaanhoitajat edellyttää, että Euroopan tasolla tunnistetaan sairaanhoitajapulan vakavuus ja sen vaikutukset kriisinsietokykyyn, huoltovarmuuteen sekä asiakas- ja potilasturvallisuuteen, jotta nähdään, minkälaisia toimia tarvitaan niiden turvaamiseksi.

Teeseillään ja aloitteellaan Suomen Sairaanhoitajat haluaa kiinnittää huomiota myös sairaanhoitajien ja hoitotyön johtajien kelpoisuus- ja osaamisvaatimuksien madaltamisen todellisiin, ja joiltakin osin jo todentuviin, uhkiin Euroopassa.

  • Jos sairaanhoitajapulaa ja hoitotyön johtajapulaa aletaan Euroopassa ratkoa kelpoisuus- ja osaamisvaatimuksia madaltamalla, hoitotyön laatu tulee takuulla laskemaan nopeasti. Se puolestaan ajaa sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmät kaoottiseen tilaan, jonka korjaaminen tulee olemaan erittäin kallista. Tässä vaiheessa meidän on vielä mahdollista tehdä pelastusliikkeitä. Aloitteemme on vetoomus EU:lle, sanoo Lundgrén-Laine.

Suomen Sairaanhoitajat ei halua olla maalaamassa liian synkeää tulevaisuuskuvaa. Sairaanhoitajien ammattikunnasta huolehtiminen ja heidän jaksamisensa turvaaminen tulee nähdä avaimena parempaan tulevaisuuteen kaikkialla.

  • Olemme aktiivisia, koska haluamme olla vahvasti mukana vaikuttamassa koko EU:n valoisamman tulevaisuuden puolesta. Paikallisilla ja kansallisilla tasoilla ei ole riittävästi voimavaroja ratkoa ongelmaa enää yksin ja sairaanhoitajapulan haasteet koskevat kaikkia jäsenmaita.  Asiaan puuttuminen on siksi siirrettävä isommille EU-hartioille, jatkaa Lundgrén-Laine.
  • Teimme teesimme ja aloitteemme, koska haluamme edistää ja turvata sellaisen EU:n tulevaisuutta, jossa asiakas ja potilas saavat parasta mahdollista, tietoon ja tutkimukseen perustuvaa hoitoa korkeasti koulutettujen hoitotyön ammattilaisten toteuttamana, Lundgrén-Laine toteaa.

Yksi kommentti artikkeliin “Suomen Sairaanhoitajat teki aloitteen EU-parlamentin suomalaismepeille

  • En voisi olla enempää samaa mieltä kanssanne terveyskeskuslääkärinä ja entisenä luottamusmiehenä. Ongelman ratkaisuksi ei riitä ulkomailla opiskelleet, koska kieli on sairaanhoitajan ensisijainen instrumentti. Eniten suren sitä, että me Suomessa koulutamme kyllä huippusairaanhoitajia tarpeisiimme nähden riittävästi, mutta he joutuvat työssään pettymään ihanteiden ja realiteettien ristiriitaan tilanteissa, joissa yksinkertaisesti puuttuu tarpeeksi käsiä. Osaaminen ei ole ongelma, mutta riittämättömyys on ja se ajaa osaajia vaihtamaan alaa ja siten hukkaamme valtavan osaamispotentiaalin. Sairaanhoitajan peruspalkka ei todellakaan vastaa työn vaativuutta eikä sillä edes elä monessakaan kaupungissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *