Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Suomen Sairaanhoitajilta uusi ammatillinen työkalu ikääntyneiden hoitotyöhön

uutinen

”Tämä tulee heti käyttöön!”

Hauraan ja iäkkään monisairaan akuutisti muuttuneen tilanteen arviointiohjeet ammattilaisille -työkalu on julkaistu ja sitä voi nyt tilata verkkosivuiltamme.

Työkalu on suunniteltu erityisesti kotihoidossa ja hoitokodeissa työskenteleville, mutta ohjekirjanen ja kortti soveltuvat käyttöön iäkkään tilan arvioinnissa myös ensihoidossa ja erikoissairaanhoidossa.

Kotihoidossa valtava tarve arvioinnin työkalulle

Kun iäkkäiden hoitotyön ammattilaiset kohtasivat Sairaanhoitajapäivillä 2022, keskustelun keskiöön nousi se valtava ohjauksen ja tiedon tarve, jota hoitotyössä kohdattiin akuutisti sairastuneiden monisairaiden ikäihmisten arvioinnissa.  Keskusteluissa päädyttiin siihen, että arviointiin tarvitaan työkalu. Moni oli käynyt kuuntelemassa Jonna Laineen Akuutisti sairastunut iäkäs -luennon, joka toimi alkusysäyksenä työkaluryhmän kokoamiselle. Yhdessä käytettävät ohjekirjanen ja kortti valmistuivat marraskuussa 2023.

Työkalukortin asiantuntijaryhmän jäsenet työskentelevät aitiopaikoilla eri yksiköissä iäkkäiden hoitotyössä.  Satu Tuominen vastaavana sairaanhoitajana Tampere missiossa, Riitta Syrjälä Koivupirtin säätiöllä palveluesihenkilönä, Jonna Laine Varsinais-Suomen hyvinvointialueella kotihoidon esihenkilönä ja Outi Honka Meilahdessa kardiologian osastolla sairaanhoitajana.

Laine on mukana myös Duodecimin työryhmässä tekemässä geriatrisen potilaan hoitotyö -tietokantaa.

  • Pidän erittäin hyvänä asiana sitä, että tälläkin tavalla pystytään varmistamaan systemaattinen terminologian käyttö tämän haasteellisen asiakasryhmän arvioinnissa. Hauraiden ja monisairaiden iäkkäiden ihmisten akuutisti muuttuneissa tilanteissa arviointi on hyvin vaativaa, Jonna Laine korostaa.  

Aina ei tarvitse tilata ambulanssia

Asiantuntijaryhmän jäsenet painottivat työkalun merkitystä ikäihmisten hoitotyöhön.

  • Aivan liian usein kotihoidossa ja hoitokodeissa on päädytty soittamaan ikäihmiselle ambulanssi, kun ohjeistusta akuutisti muuttuneen tilanteen arvioinnissa ei ole ollut saatavilla, Satu Tuominen ja Riitta Syrjälä kuvaavat lähtötilannetta.

Kardiologian osastolla työskentelevä Outi Honka kertoo, että iäkkäiden toimenpidepotilaiden deliriumia voidaan ehkäistä esimerkiksi vaikuttamalla ravitsemukseen ja hyvään ja turvalliseen hoitoympäristöön.

  • Uusi ammatillinen työkalu tarjoaa apua näidenkin tilanteiden arviointiin, Honka sanoo.

Asiantuntija Liisa Karhe ennustaa, että Hauraan ja iäkkään monisairaan akuutisti muuttuneen tilanteen arviointiohjeet ammattilaisille -työkalusta tulee erittäin suosittu.

  • Tarve yhteen kootuille ohjeille on ollut kentällä suuri. Toivonkin, että työkalu otetaan laajasti käyttöön mahdollisimman monessa yksikössä, jossa hoidetaan ikäihmisiä, Karhe sanoo.

Keväällä 2024 Suomen Sairaanhoitajat julkaisee webinaarit iäkkään hoidossa ja arvioinnissa huomioitavista asioista.

Suomen Sairaanhoitajat on julkaissut tähän mennessä jo 11 työkalua sairaanhoitajan työtä helpottamaan. Myös Hauraan ja iäkkään monisairaan akuutisti muuttuneen tilanteen arviointiohjeet ammattilaisille -työkalu on nyt tilattavissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *