Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Suomi tarvitsee sairaanhoitajien osaamista

uutinen

Saamme kasvavissa määrin huolestuneita yhteydenottoja sairaanhoitajilta ja hoitotyön esihenkilöiltä: sairaanhoitajan tehtäviin palkataan alemman koulutustason omaavia henkilöitä. Laatu ja osaamistaso ovat alkaneet romahtaa. Samoin meille välitetään erittäin voimakkaasti viestiä siitä, että jos uusi pandemia tai muu katastrofi iskisi nyt, olisimme täysin rähmällämme. Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Heljä Lundgrén-Laine ja vs. toiminnanjohtaja Terhi Reunama kirjoittivat mielipiteen asiasta. Se julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Turun Sanomissa syyskuussa 2023.

Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Heljä Lungrén-Laineen ja vs. toiminnanjohtaja Terhi Reunaman mielipide julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Turun Sanomissa syyskuussa 2023.

Suomi tarvitsee sairaanhoitajien osaamista

Sairaanhoitajat ovat sosiaali- ja terveydenhuollon suurin ammattiryhmä. Sairaanhoitajien koulutus on Suomessa huipputasoista, sitä ohjaavat kansainväliset ammattipätevyysvaatimukset. Koulutuksen perustana ovat hoitotieteen tutkimus sekä näyttöön perustuvat ohjeet ja suositukset. Sairaanhoitajat toimivat yhteiskunnassamme monissa eri tehtävissä lähellä asiakasta ja potilasta, usein yhdessä lääketieteen ammattilaisten kanssa.

Laajat kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet sairaanhoitajien työn vaikuttavuuden ja ammatillisen osaamisen merkityksen parempaan hoidon laatuun, matalampaan potilaskuolleisuuteen, infektioiden ja hoidon aikana tapahtuvien haittojen vähenemiseen sekä lyhyempiin hoitojaksoihin. Sairaanhoitajien riittävä määrä asiakas- ja potilastyössä lisää tutkimusten mukaan asiakastyytyväisyyttä sekä työtyytyväisyyttä ja työn vetovoimaa.

Sairaanhoitajien ammattitaitoa tarvitaan kaikkialla maailmassa turvaamaan ihmisten selviytymistä arjessa. Heidän osaamistaan tarvitaan erityisesti terveyttä ja henkeä uhkaavissa tilanteissa. Viimeaikaiset poikkeustilanteet kuten COVID-19 pandemia, luonnonkatastrofit, sotatilat ja onnettomuudet ovat osoittaneet tämän osaamisen merkityksen. Sairaanhoitajat toimivat aina etulinjassa yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa.

Sairaanhoitajien ammatillinen osaaminen ei synny pikakoulutuksella eikä laadukkaan sosiaali- ja terveydenhuollon ylläpitäminen ole mahdollista, jos hoitohenkilöstön osaamisen tasoa madalletaan. Tuomme esiin vakavan huolemme siitä, että sairaanhoitajien osaamista ja tehtäviä ollaan siirtämässä vähemmän koulutetuille työntekijöille joko taloudellisen paineen tai henkilöstövajeen vuoksi. Korostamme, että ilman sairaanhoitajien ammattikuntaa ja heidän osaamistaan emme ole sellaisessa valmius- ja varautumistilassa kuin meidän tulee nyt olla.

Suomen Sairaanhoitajat

Heljä Lundgrén-Laine, puheenjohtaja

Terhi Reunama, toiminnanjohtaja vs.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *