Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi

Syöpä kuriin tikkutestillä

uutinen

Huhtikuusta 2019 alkaen on 60-vuotias saattanut saada kotiin erikoisen kirjeen. Se on sisältänyt tikun, jolla pitäisi tökkiä omaa ulostetta. Kyseessä on suolistosyövän seulontaohjelma, jota pilotoidaan yhdeksässä kunnassa.

– Ulosteesta etsitään verta. Suolistokasvaimet ovat usein pinnaltaan verestäviä. Monesti veri toki selittyy ihan muulla kuin syövällä, esimerkiksi peräpukamilla, ohjelmakoordinaattori Maija Jäntti Suomen Syöpärekisteristä kertoo.

Maija Jäntti Suomen Syöpärekisteristä sanoo seulonnoilla olevan monia positiivisia vaikutuksia. Kuva Eija Vallinheimo

Veri ulosteessa on silti tärkeä seulontakriteeri, koska tauti oireilee epämääräisesti ja ihminen usein tottuu hiipien eteneviin oireisiinsa. Pitkittyneet vatsavaivat kuten kipu, ummetus ja ripuli sekä anemia ja painonlasku voivat johtua monesta asiasta.

Kakkatikku lähetetään laboratorioon, ja tieto tuloksista tulee ihmiselle itselleen sekä terveyskeskukseen. Terveyskeskuksessa positiiviseen löydökseen tarttuu asiaan koulutettu sairaanhoitaja, jonka tehtävänä on järjestää jatkohoito.

– Eri kunnissa asia on järjestetty eri tavoin, ja asia vaatii ihmisen kokonaistilanteen tarkastelun. Perusterve ihminen, jolla verta löytyy, päätyy kyllä tähystykseen. Siinä voidaan poistaa myös mahdolliset polyypit, joilla voi olla mahdollisuus muuttua pahanlaatuiseksi.

Tikkutestin avulla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman aikaisin. Etenkin pitkälle edenneessä syövässä hoidot voivat olla rankkoja. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito saadaan käyntiin, sen parempi hoitotulos on ja sairastuneen elämänlaatu säilyy parempana. Tavoitteena on myös kuolleisuuden väheneminen.

Seulonnoilla on monia positiivisia vaikutuksia.

– Hoitoketju virtaviivaistuu ja koska asiasta puhutaan enemmän, tulevat ihmiset paremmin tietoisiksi sairaudesta ja sen hoidosta. Seulontaan ja suolistosyövän hoitoon liittyvä materiaali on Syöpäjärjestöjen sivuilla ja siihen voi jokainen käydä tutustumassa ominkin päin.

Vuosittain uusia suolistosyöpätapauksia löytyy 3 400 ja sairastuneita kuolee 1 400. Pitkät hoidot ovat kalliita, mutta yhden seulontaan tarvittavan kakkatikun kustannukset jäävät tällä hetkellä alle 15 euroon.

– Uskon seulontojen olevan yhteiskunnalle kustannusvaikuttavia ja että ne lisäävät laadukkaita elinvuosia. Vasta vuosien päästä saadaan kuitenkin seurantatuloksia siitä, miten seulonnat ovat onnistuneet.

Mitenkään uusi asia suolistosyövän seulonta ei Suomessa ole, vaikka asiassa olikin vähän aikaa taukoa. Tauko johtui siitä, että vanha testi osoittautui liian epätarkaksi ja esimerkiksi naisten kasvaimet saattoivat jäädä havaitsematta.

Nyt tikkutesti lähetettiin pilottikunnissa 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaille. Jatkossa he saavat sen kahden vuoden välein. Tarkoitus on, että seulonta laajenee vähitellen 60-74–vuotiaisiin. Tämä on ikäryhmä, jossa suolistosyövän esiintyvyys nousee voimakkaasti.

– Vuonna 2022 suolistosyövän seulonta laajenee koko maahan rintasyövän ja kohdunkaulan syövän tapaan.

Teksti Suvi Leppiniemi Kuvat Eija Vallinheimo ja Shutterstock

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

sulje
Osta lippusi hoitotyön huipputapahtumaan!