Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Turvallisempaa lääkehoitoa

uutinen

Suomen Sairaanhoitajien uusi ammatillinen työkalu edistää lääkitysturvallisuutta.

Suomen Sairaanhoitajien julkaisema Turvallisen lääkehoidon ohjeet ammattilaisille -työkalukortti on tarkoitettu hoitotyöntekijöille muistin tueksi ja kannustamaan lisätiedon hakuun.

Työkalukortin asiantuntijatyöryhmään kuuluivat osastofarmaseutti Jaana Joki-Hollanti Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä, lääkkeenmääräämisen erityispätevyyden suorittanut sairaanhoitaja Jari Kauppinen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä sekä proviisori ja apteekkari Mika Wallin. Työryhmän koordinoijana ja kommentoijana toimi erikoissairaanhoitaja ja Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija Liisa Karhe.

– Halusimme tuottaa taskukokoisen ja helppokäyttöisen työkalun ammattilaisille arjen lääkehoitotyötä helpottamaan, kertoo Jaana Joki-Hollanti.

Työkalukortilta on helppo tarkistaa esimerkiksi se, mitä lääkemuotoja ei saa murskata tai pureskella. Taskukäyttöinen kortti helpottaa erityisesti niiden työtä, joilla ei välttämättä ole mahdollisuutta hektisissä tilanteissa etsiä tietoa sähköisistä lähteistä.

– Uskon, että tämä käytännönläheinen taskukortti tulee parantamaan lääkitysturvallisuutta, sanoo Mika Wallin.

Turvallisen lääkehoidon ohjeet ammattilaisille -kortissa kerrotaan muun muassa lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutuksista sekä riskilääkkeistä, joiden annostukseen, käsittelyyn tai säilytykseen liittyy turvallisuuden kannalta erityisiä riskejä tai väärinkäytön mahdollisuus.

– Olemme pyrkineet nostamaan korttiin tiiviisti ne tärkeät ja muistettavat asiat, joita tarvitaan, kun kiireisessä arjessa toteutetaan lääkehoitoa, tiivistää Jari Kauppinen.

Liisa Karhen mukaan työkalukortti toimii erityisen hyvin apuna sellaisille ammattilaisille, joilla ei vielä ole paljoa kokemusta lääkehoidosta.

– Lääkehoitoon liittyvää ammatillista työkalukorttia on toivottu meiltä erityisen paljon. Olen hyvin iloinen siitä, että työkalukortti on nyt valmiina käyttöön. Uskon, että se helpottaa monien ammattilaisten työtä useissa eri tilanteissa, sanoo Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Nina Hahtela.

Jäsenemme toivoivat työkalukorttia lääkehoidon perusasioista. Me toteutimme toiveen! Onko tämä sellaista toimintaa, jota sinä toivot meiltä? Kerro toiveesi!

Liity jäseneksi!

Turvallisen lääkehoidon ohjeet ammattilaisille -työkalukortti sekä muut ammatilliset työkalukortit ohjekirjasineen ovat nyt tilattavissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *