Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Valinnanvapaus terävöitti terveyskeskusta

uutinen

 

Sairaanhoitajaplus: Valinnanvapauskokeilu toi Kiuruvedellä sairaanhoitajille paljon lisää potilaiden neuvontatyötä. Se sai myös sairaanhoitaja Minna Kainulaisen arvostamaan omaa ja kollegojen osaamista entistä enemmän.

Kiuruveden terveyskeskuksen alueella on reilun vuoden verran kokeiltu perusterveydenhuollossa valinnanvapautta. 8000 ihmistä on saanut päättää, jatkavatko he kunnallisen terveyskeskuksen asiakkaina vai siirtyvätkö he yksityiselle palveluntuottajalle, Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy:lle.

– Palveluntarjoajaa voi vaihtaa kerran kuussa. Väkeä on lähtenyt ja palannut. Nykyisin potilaan soittaessa ensimmäiseksi pitää tarkistaa, kuka häntä oikeasti hoitaa, sairaanhoitaja Minna Kainulainen kuvaa.

Alussa epätietoisuus siitä, kuka hoitaa ja mitä, oli suurta. Moni luuli, että lääkärissä voi käydä yksityisellä, mutta muut asiat hoituvat terveyskeskuksessa. Tosiasiassa kaikki muistihoitajan palveluita lukuunottamatta siirtyy.

– Palveluohjaus vie edelleen paljon aikaa. Epätietoisuus on vähentynyt, mutta ei poistunut kokonaan.

Väljyyttä arkeen

Potilaiden vähennyttyä Kainulaisen työ on muuttunut.

– Työpäiviin on tullut uudenlaista väljyyttä ja joustoa. Pystymme tarjoamaan potilaille nyt paremmin lääkäriaikoja, kun aiemmin lääkäreistä oli pulaa.

Kainulainen pitää terveyskeskuksessa itsenäistä sairaanhoitajan vastaanottoa yhdessä kahden kollegansa kanssa. Hänen kiireensä on vähentynyt, työt yksinkertaisesti ehtii tehdä paremmin.

– Työlle, joka on asiakkaille näkymätöntä, jää kunnolla aikaa. Tarkoitan tällä esimerkiksi potilaan hoidon suunnittelua ja tilausten tekemistä.

Toinen positiivinen muutos on se, että terveyskeskuksessa on terävöitetty ja kehitetty toimintaa.

– Samalla olen tajunnut, miten taitavia me olemme monessa asiassa. Sama ihminen hoitaa esimeriksi pitkäaikaissairauksien vuosikontrolleja, tarkistaa lääketiedot ja tekee vaativia haavahoitoja. Potilaalle on turvallista, kun hoitajaa ei tarvitse vaihtaa. Asiakkaat arvostavat hoitajiemme pitkää työkokemusta tai asiantuntijuutta. Tämän vuoksi moni on jäänyt meidän asiakkaiksemme tai vaihtanut meille takaisin. Toisaalta muutos on tuonut epävarmuutta tulevaisuudesta.

– Tiedän kuitenkin tekeväni työni niin hyvin kuin osaan, enkä enempään pysty.

Kokeilu vai pysyvä ratkaisu?

Kiuruveden vastaanoton esimies Leena Keinänen tietää henkilökunnan epävarmuudesta.

– Onhan tämä ollut iso muutos, ja olemme sen takia päätyneet tekemään uusia tehtävänjärjestelyjä ja miettimään henkilökunnan sijoituksia. Ketään ei ole kuitenkaan irtisanottu eikä sellaista ole näköpiirissä, Keinänen sanoo.

Kilpailutilanne on Keinäsenkin mielestä terävöittänyt terveyskeskuksen toimintaa. Hän pitää sairaanhoitajien laaja-alaista osaamista suurena voimavarana. Usko oman toiminnan vahvuuksiin on vahvistunut. Valinnanvapauskokeilu jatkuu ensi vuoden alkuun asti. Sitten käynnistyvät pilottihankkeet. Keinänen haluaisi päätöksiin jatkuvuutta.

Teksti Suvi Leppiniemi kuva Shutterstock

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *