Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Venny Snellman -tunnustus Arja Holopaiselle

uutinen

Hoitotyön tutkimussäätiön tutkimusjohtaja Arja Holopainen palkittiin Venny Snellman -tunnustusapurahalla keskiviikkona. Terveystieteen tohtori Holopainen sai tunnustuksen pitkäjänteisestä näyttöön perustuvan hoitotyön kehittämisestä.

Tunnustus myönnetään vuosittain rohkeasta, uutta luovasta ja tuloksellisesta toiminnasta hoitotyön kehittämiseksi. Tunnustuksen suuruus on 5 000 euroa, ja sen myöntää Sairaanhoitajien koulutussäätiö SHKS. Tunnustus jaettiin jo 18:tta kertaa.

Arja Holopainen on toiminut Hoitotyön tutkimussäätiön Hotuksen tutkimusjohtajana vuodesta 2008. Lisäksi hän toimii sekä WHO:n Hoitotyön yhteistyökeskuksen että Suomen JBI yhteistyökeskuksen johtajana. Hotuksen ja yhteistyökeskusten toiminta keskittyy näyttöön perustuvan terveydenhuollon edistämiseen.

– Arja Holopainen on tehnyt merkittävää työtä näyttöön perustuvan hoitotyön kehittämiseksi niin kansallisesti kuin kansainvälisesti, sanoi Sairaanhoitajien koulutussäätiön puheenjohtaja Sirpa Luukkainen vuosittain järjestettävässä Venny-gaalassa Helsingissä.

Näyttöön perustuva toiminta voidaan määritellä prosessiksi, jossa luetettavaksi arvioitua näyttöä hyödynnetään käytännössä. Toiminnan merkitystä perustellessaan Holopainen toteaa, että perusteeton hoitokäytäntöjen vaihtelu ei ole kenenkään etu.

– Edelleen on hoitokäytäntöjä, joiden tulosten vaikuttavuus tai merkityksellisyys potilaalle on voitu tutkimuksilla osoittaa olemattomaksi. Näiden käytäntöjen kehittäminen on ennen kaikkea potilaan etu, mutta myös työntekijät ja yhteiskunta hyötyvät, kun toiminasta voidaan karsia vanhentuneet ja turhia kustannuksia aiheuttavat toiminnot.

Holopainen korostaa, että vanhentuneiden ja tehottomien toimintakäytäntöjen purkaminen sekä toiminnan ja palveluiden kohdentuminen hoitotulosten ja kansalaisten kannalta oikeisiin asioihin tuo myös kustannussäästöjä.

– Meillä ei ole varaa tehdä asioita siten, että niitä joudutaan paikkailemaan jälkikäteen, Holopainen painottaa.

Arja Holopaista kiiteltiin palkintogaalassa siitä, miten Hotuksen tunnettuus on hänen kautensa aikana kasvanut ja toiminta laajentunut. Aloittaessaan tutkimusjohtajana 2008 Holopainen oli ainoa työntekijä ja Hotus oli kansallisesti melko tuntematon toimija. Vajaan kymmenen vuoden aikana toiminta on laajentunut merkittävästi. Holopainen jakaa kiitoksia kansallisille ja kansainvälisille yhteistyötahoille ja antaa itselleen pilke silmäkulmassa yhdestä asiasta erityiskiitosta.

– Jos missä olen ollut hyvä näinä vuosina, niin rekrytoinnissa! Holopainen sanoo ja kiittää vuolaasti Hotuksen henkilökuntaa.

Sairaanhoitajien koulutussäätiö SHKS luo toiminnallaan edellytyksiä hoitotyön ammatillisen osaamisen vahvistamiseen ja hoitotyön koulutukseen tukemalla hoitotieteellistä tutkimusta ja merkittäviä hoitotyön kehittämishankkeita.

Teksti Eva Agge Kuva Maija Astikainen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *