Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Yli puolet eutanasiakyselyyn vastanneista sairaanhoitajista kannattaa eutanasian laillistamista

uutinen

Diakonia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston ja Suomen Sairaanhoitajien yhteistyössä toteutettaman eutanasiatutkimuksen alustavat tulokset osoittavat, että yli puolet kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista kannattaa eutanasian laillistamista.

Tutkimukseen kutsuttiin 30 000 Suomen Sairaanhoitajien jäsentä, joista noin kuusi prosenttia (1 815 henkilöä) osallistui tutkimukseen täyttämällä sähköisen kyselyn helmi-maaliskuussa 2024. Osallistuneiden jäsenten ikä vaihteli 19–90 vuoden väillä.

  • Yhteiskunnallinen keskustelu eutanasiasta on käynnissä. Suomen Sairaanhoitajien mielestä on äärimmäisen tärkeää, että sairaanhoitajakunnan ääni tässä keskustelussa tulee kuulluksi, sanoo toiminnanjohtaja Anne Pauna.

62 prosenttia vastaajista oli täysin samaa mieltä väittämästä, että eutanasia tulisi laillistaa Suomessa. Lähes 18 prosenttia oli asiasta osittain samaa mieltä.

Täysin samaa mieltä siitä, että lääkärin tulee voida avustaa potilasta itsemurhassa, oli 38 prosenttia sairaanhoitajista. Osittain samaa mieltä tästä oli 35 prosenttia sairaanhoitajista.

  • Nämä tutkimustulokset edustavat kyselyyn vastanneiden sairaanhoitajien näkemyksiä asiassa ja haluan lämpimästi kiittää kaikkia kyselyyn osallistuneita jäseniämme. Pidämme hyvin tärkeänä sitä, että sairaanhoitajat pääsevät ilmaisemaan mielipiteensä, sanoo Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Heljä Lundgrén-Laine.

Sairaanhoitajien näkemys tulee huomioida

Kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista 62 prosenttia oli täysin samaa mieltä ja 30 prosenttia osittain samaa mieltä siitä, että heidän näkemyksensä tulisi huomioida eutanasiaa koskevassa päätöksentekoprosessissa. Lisäksi 46 prosenttia oli täysin ja 23 prosenttia osittain samaa mieltä siitä, että he olisivat valmiita osallistumaan eutanasiaprosessiin.

Vähemmistö sairaanhoitajista oli täysin (yhdeksän prosenttia) tai osittain (17 prosenttia) samaa mieltä siitä, että sairaanhoitaja voidaan velvoittaa osallistumaan eutanasiaprosessiin.

Lähes puolet (46 prosenttia) tutkimukseen osallistuneista sairaanhoitajista on joskus ollut tilanteessa, jossa potilas tai hänen läheisensä on ottanut eutanasian tai lääkäriavusteisen itsemurhan puheeksi.

Suomen Sairaanhoitajien johtajakaksikko muistuttaa, että sairaanhoitajat ovat sosiaali- ja terveydenhuollon suurin työntekijäryhmä ja he työskentelevät lähellä potilasta hyvin monenlaisissa työyksiköissä.

  • Sairaanhoitajien näkemykset ovat erityisen tärkeitä, koska hoitotyössä toimitaan asiakkaan ja potilaan kanssa 24/7 ja 365 päivää vuodessa. Sairaanhoitajat ovat useimmin se ammattiryhmä, jotka ovat asiakkaan, potilaan ja läheisten vierellä myös kuoleman hetkellä, Lundgrén-Laine muistuttaa.  

Terveystieteiden tohtori Minna Hökkä kertoo, että lopulliset tulokset julkaistaan tutkimusryhmän toimesta tieteellisissä kansainvälisissä julkaisuissa vuosien 2024–2025 aikana. Suomen Sairaanhoitajat uutisoi asiasta sitä mukaa, kun lisää tuloksia julkaistaan.

  • Osallistumme aktiivisesti myös eutanasiakeskusteluun ja hankimme aihepiiriin liittyvää tietoa niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, sanoo Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija Liisa Karhe.

Lue alkuperäinen tiedote kokonaisuudessaan: https://www.sttinfo.fi/tiedote/70188160/tutkimus-yli-puolet-eutanasiakyselyyn-vastanneista-kansalaisista-ja-sairaanhoitajista-kannattaa-eutanasian-laillistamista?publisherId=69818205&lang=fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *