Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Diabeteshoitajaksi ei tulla hetkessä

uutinen

Suomessa on 58 sairaanhoitajaa, jotka ovat saaneet Suomen Sairaanhoitajien erityispätevyysnimikkeen. He edustavat hoitotyön ehdotonta kärkeä omalla erikoisalallaan. Anne Halonen on yksi heistä. Erityispätevyyden saaneet sairaanhoitajat ovat edelläkävijöitä, jotka ovat raivanneet tietä kollegoilleen ja nostaneet oman erikoisalansa tunnettuutta. Olemme myöntäneet erityispätevyysnimikkeitä vuodesta 2008 lähtien.

Anne Halonen työskentelee diabeteshoitajana Sairaala Novassa Jyväskylässä.

”Olen Anne Halonen, 58-vuotias diabeteshoitaja. Työskentelen Keski-Suomen Hyvinvointialueella Sairaala Novassa, diabetes- ja endokrinologian poliklinikalla. Valmistuin sairaanhoitajaksi 1988  ja erikoissairaanhoitajaksi (sisätautien ja kirurginen sairaanhoito)1994. Suomen Sairaanhoitajat (ent.Sairaanhoitajaliitto) myönsi minulle erityispätevyyden pitkäaikaisten terveysmuutosten hoitotyöstä, diabeteshoitotyössä 2010. Olen päivittänyt osaamistani ja uusinut nimikkeen vuosina 2015 ja 2020.

Vuosien varrella olen osallistunut erilaisiin Diabetesliiton,  ammattikorkeakoulujen ja yritysten (lääkeyhtiöt, laitevalmistajat) järjestämiin koulutuksiin. Koulutuksissani painottuvat ainakin seuraavat asiakokonaisuudet:

                          – diabeteksen ehkäisy ja hoito

                          – diabeetikon hoidonohjaus                        

                          – ravitsemus ja liikunta

                          – verensokerin seuranta, sensorointilaitteet ja insuliinipumput

Olen työskennellyt diabeetikoiden kanssa sairaanhoitajaksi valmistumisesta

lähtien. Minulla on ollut kova kiinnostus kouluttautua lisää aiheeseen liittyen ja se on entisestään lisännyt kiinnostustani erityisesti diabeteksen hoidonohjaukseen, joka on työni ydintä.

Työnkuvani on laaja. Potilaani ovat iältään 15-vuotiaasta ylöspäin, pääsääntöisesti tyypin 1 diabeetikoita ja komplisoituneita tyypin 2 diabeetikoita. Hoitomuotona on tavallisimmin monipistos- tai insuliinipumppuhoito. Teen tiivistä yhteistyötä lastenpoliklinikan ja äitiysyksikön kanssa. Nuoret diabeetikot saatan lastenpoliklinikalta aikuisten puolelle sovitun protokollan mukaisesti. Raskaana olevien tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikkojen hoidonohjaus kuuluu niin ikään työhöni.

Diabetespotilaiden lisäksi ohjaan myös muita endokrinologisia sairauksia sairastavia potilaita.

Pidän itsenäisiä vastaanottoja, ja myös lääkärin seurantakäynnille tulevat diabeetikot käyvät aina ensin vastaanotollani. Hoidan ennalta sovittuja soittopyyntöjä ja vastaan mahdollisiin uusiin soittopyyntöihin. Työni luonne on välillä päivystyksellistäkin. Esimerkiksi päivystykseen saapuva tuore diabeetikko ohjataan vastaanotolleni hoidon aloitukseen. Myös eri erikoisalojen osastoilta tulee konsultaatiopyyntöjä. Niinpä päivän suunniteltu kulku voi muuttua suurestikin, ja seurauksena on usein ylitöitä. Edellä mainitut haasteet tuovat kuitenkin vaihtelua päivään ja ovat vahvaa osaamisaluettani.

Tehtävänsiirtona lääkäriltä hoitajalle saan myös tarvittaessa aloittaa insuliinihoidon osastopotilaalle sovitun ohjeistuksen mukaisesti. Tähän liittyvä osaaminen on säännöllisesti päivitettävä, jotta oikeuteni tehtävänsiirtoon säilyy.

Tiimiimme kuuluu kolme diabeteshoitajaa ja kaksi diabeteslääkäriä. Yhteistyömme toimii hyvin. Pidän työstäni ja parasta on, kun huomaan, että potilas oppii ohjauksessani ja pärjää omahoidossaan itsenäisesti. Silloin koen onnistuneeni työssäni.

Diabeteshoitajaksi ei tulla hetkessä. Erityisosaamiseni on vaatinut minulta työvuosien tuomaa kokemusta, jatkuvaa kouluttautumista sekä tietojen ja taitojen päivittämistä. Oman osaamisen vahvistamista tarvitaan, jotta pystyy itsenäisesti vastaamaan työssä eteen tuleviin haasteisiin ja vielä lisäksi kouluttamaan muita. Tärkeintä on, että diabeetikko saa parhaan ajantasaisen hoidon ja ohjauksen.”

Kiinnostuitko Suomen Sairaanhoitajien myöntämästä erityispätevyysnimikkeestä? Lue lisää ja hae!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *