Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Hoitotyön kehittämistä ja johtamista on ohjattava kansallisesti

uutinen

”Nykyinen kehityssuunta on pikimmiten pysäytettävä”

Terveydenhuollon suurimman ammattiryhmän, hoitohenkilöstön, johtamisesta on kehkeytymässä monenkirjava kokonaisuus, joka uhkaa potilaiden tasavertaista hoitoa ja on vaarassa romahduttaa hoitotyön pito- ja vetovoimaa entisestään.

  • Hoitoalan johtamisesta on osalla hyvinvointialueista tullut käsittämätön kiistelyn aihe. Tämä johtuu siitä, että kansallinen ohjaus loistaa poissaolollaan ja siitä, että hoitotyön merkitystä ei edelleenkään ymmärretä eikä alaa arvosteta. Emme näe, että tilanne ratkeaa ennen kuin valtakunnallinen ohjaus saadaan kuntoon, sanoo Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Heljä Lundgrén-Laine.

Lundgren-Laine korostaa sitä, että peli on nyt uskallettava puhaltaa poikki ja nykyinen kehityssuunta on pysäytettävä.

Hallintoylihoitajat ry ja Suomen Sairaanhoitajat ry ovat tehneet asiasta kannanoton, jossa ilmaisevat syvän huolensa hoitotyön johtamisen nykytilanteesta ja sen vaikutuksista koko sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Hallintoylihoitajat ja Suomen Sairaanhoitajat vaativat lisäksi Suomeen professiojohtamisen kansallista mallia, joka tukisi sosiaali- ja terveydenhuollon monialaista johtamista.

  • Sosiaali- ja terveysministeriössä tulee olla toimivaltainen hoitotyön ylin viranhaltija, joka seuraa ja ohjaa hoitotyön laatua, resursseja, rakennetta ja johtamista valtakunnallisesti, sanoo Hallintoylihoitajien puheenjohtaja Marja Renholm.

Suomen Sairaanhoitajat on aiemmassa kannanotossaan 24.2.2022 vaatinut, että hyvinvointialueiden hallintosääntöihin on saatava kirjaus hoitotyön johtajan roolista.

  • Tällaista kirjausta ei kaikkien hyvinvointialueiden hallintosääntöihin tehty. Nyt näemme, että se olisi ehdottomasti tarvittu, sanoo Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija Nina Hahtela.

Lisäksi Suomen Sairaanhoitajat on jo hallitusohjelmatavoitteissaan 16.6.2022 esittänyt, että sosiaali- ja terveysministeriössä on oltava toimivaltainen hoitotyön ylin viranhaltija, jolla on mandaatti ja ohjausvalta sekä tarvittavat resurssit seurata ja ohjata hoitotyön kokonaisuutta valtakunnallisesti.

  • Hoitotyön yhtenäinen kansallinen kehittäminen on tulevaisuuden kannalta kriittistä, ettemme ajaudu syvempään sosiaali- ja terveydenhuollon kriisiin, sanoo puheenjohtaja Lundgrén-Laine.

Hallintoylihoitajat näkee hoitoalan yhtenäisen kansallisen kehittämisen yhtenä tärkeänä keinona ratkaista sairaanhoitajapulaa ja parantaa alan pito- ja vetovoimaa.

  • Ilman kansallista ohjausta kehittäminen ei ole mahdollista, korostavat hallintoylihoitajat.

Hallintoylihoitajat ry:n jäseniä ovat hoitotyön johtajina toimivat henkilöt kuten hallintoylihoitajat, johtajaylihoitajat tai vastaavalla nimikkeellä toimivat. Yhdistyksen hallituksessa on edustus kaikilta yliopistosairaaloiden erityisvastuualueilta, nykyisiltä yhteistoiminta-alueilta.

Suomen Sairaanhoitajat ry on sairaanhoitajien ammatillinen yhteisö. Pidämme huolta siitä, että sairaanhoitajan ääni kuuluu ja ajamme heidän etujaan.

Lue kannanotto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *