Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Kaksi sairaanhoitajaa kolme selitystä

uutinen

Hoitoala ei viehätä uusia eikä vanhoja työntekijöitä, kirjoittavat sairaanhoitajat Anna-Maria Kokko ja Jasmiina Ratilainen blogissaan. Kaksikko luki Etelä-Saimaa -lehdessä olleen mielipidekirjoituksen ”Pakka uhkaa levitä, kun sairaanhoitajat uupuvat”. Siinä pohdittiin hoitoalan työntekijöiden uupumusta. Kokko ja Ratilainen päättivät kertoa oman näkemyksensä siihen, mistä sairaanhoitajien uupumus johtuu.

 • Hoitoalan vetovoimattomuuteen on kolme yksinkertaista selitystä, sanovat sairaanhoitajat Kokko ja Ratilainen.

Ensimmäinen selitys

Sairaanhoitajat aloittavat blogissa ehkä yllättävimmästä selityksestä: hoitoalan työvuoroista ja uudesta työaikalaista. Kaksikko kertoo blogissaan, miten kolmivuorotyö kuormittaa kehoa ja mieltä. Kolmivuorotyön tekijä ei heidän mielestään palaudu työstään samalla tavalla kuin säännöllistä päivätyötä tekevä eikä sitä heidän mielestään pitäisi edellyttää tai olettaakaan.

 • Useat peräkkäiset vapaapäivät auttaisivat palautumaan kolmivuorotyöstä huomattavasti tehokkaammin kuin yksittäiset vapaat siellä täällä. Nykyään tämä ei enää ole mahdollista, kiitos uuden työaikalain. Sillä varmasti tavoiteltiin kuormittuneisuuden vähentämistä, mutta tulos on kyllä hoitotyön kannalta valitettavan päinvastainen, toteavat Kokko ja Ratilainen.

Uusi työaikalaki kavensi sairaanhoitajien mielestä entisestään hoitohenkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa itse siihen, miten he palautuisivat poikkeuksellisesta työstään parhaiten.

 • Omaan työhön vaikuttamisen rippeetkin vietiin näiltä osin, he sanovat.

Toinen selitys

Sairaanhoitajan käteen jäävä palkka on Kokon ja Ratilaisen mielestä paitsi riittämätön elämiseen myös täysin epäbalanssissa työn vaativuuteen nähden. Sairaanhoitajat kertovat blogissa hoitotyöstä: ”Hoitoalalla pelastetaan ihmishenkiä, kasvatetaan uutta elämää, hoidetaan kaikissa elämänvaiheissa ja saatetaan ajan rajan toiselle puolelle sellaisella palkalla, jolla tavallinen suomalainen perhe ei tule toimeen.”

 • Käteen jäävä sairaanhoitajan palkka on noin 1900 euroa, se ei vastaa työn mukanaan tuomaa vastuuta eikä sillä elä, toteaa kaksikko.


Kolmas selitys

Hoitoalalla on blogistien mukaan jatkuva resurssivaje. Hoitajien väsymys ja alan epäkiinnostavuus johtuu Kokon ja Ratilaisen mukaan osaltaan resurssien puutteesta.  

 • Resurssien puute on yksittäinen tekijä, joka meidän nähdäksemme kuormittaa hoitotyöntekijöitä eniten, sairaanhoitajat sanovat.

Suomalaista sairaanhoitoa vaivaa heidän mukaansa ennen näkemätön pula sairaanhoitajaista. Resurssit on viety äärimmäisen tiukille. Osa potilaista uhkaa jäädä tai jää hoitamatta tai puutteelliselle hoidolle.

Kokko ja Ratilainen nostavat blogissaan esiin sen, miten resurssivaje syö hoitajaa joka vuorossa. Tauot jäävät pitämättä, syömään tai vessan ei välttämättä ehdi. Edellytykset hyvän hoitotyön toteuttamiseen heikkenevät, jos itsestään ei ehdi huolehtia: ajatus ei kulje, virheiden mahdollisuus kasvaa.

 • Tällä hetkellä mitoitus ei riitä esimerkiksi erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla, vanhusten hoitolaitoksissa eikä päivystyspoliklinikoilla, Kokko ja Ratilainen avaavat näkemystään tilanteesta.

Tarjottuaan kolme selitystä sille, miksi hoitoala ei ole vetovoimainen, Kokko ja Ratilainen toteavat vielä, että sairaanhoitajan työssä uupuu vahvakin ihminen.

Työssään loppuun palanut sairaanhoitaja ei ole menetys pelkästään hoitoyölle. Se on iso ja vakava asia koko yhteiskunnalle.

Kuvassa vas. Anna-Mari Kokko ja Jasmiina Ratilainen

Anna-Maria Kokko työskentelee Etelä-Karjalan keskussairaalassa ja Jasmiina Ratilainen pienellä terveysasemalla Uudellamaalla. He kirjoittivat bloginsa, jotta alan ongelmiin vihdoin havahduttaisiin.

Lue blogi täältä.

2 kommenttia artikkeliin “Kaksi sairaanhoitajaa kolme selitystä

 • Ja mitä Tehy tekee? Ei mitään, kerää kyllä jäsenmaksun. Kovasti kehutaan palkkaratkaisua. Mitään ei saatu mitä luvattiin. Ei ihme ettei kiinnosta enään liitossa olla. Saat ison hyödyn kun liityt yksityiseen kassaan ja samat edut.

 • Hei

  Yhdyn uupumukysymykseen sillä sairaanhoitajan työsarka on multitaskaamista jokaisessa erilaisessa työyksikössä. Kysynkin, että minkälainen työntekijä suorittaa työssään yhtäaikaa 10 eri asiaa. Sairaanhoitajana työssä ollessasi päässäsi järjestelet ja siirtelet suoritettavia töitä, Valitse niistä ehkä kiireisimmän työn, joka on pakollista tehdä sillä hetkellä. Usein ihmisen henkeä uhkaava tilanne menee edelle suoritettavista tehtävistä. Työpäivän aikana mielessä pyörii valtava määrä ihmisen eteen tehtäviä töitä, joita ei kukaan muu tee, kuin vuorossa oleva sairaanhoitaja. Hän miettii:Tosiaan, en taida syödä tänään, vaan tulee kiirehtiä seuraavaan asiaan sairaanhoitajan työpäivän kuluessa, jotta ehtii kaiken tehdä.
  Uupuneita ja pinnisteleviä sairaanhoitajia on eri työyksiköissä merkittävä määrä. Mitä asian hyväksi olisi tehtävä auttaakseen ylityöllistettyjä sairaanhoitajia hoitolaitoksissa, sairaaloissa, kotihoidossa ja hyvinvointikeskuksissa? Kuka hoitaa lukuisat sairaat ja apua tarvitsevat potilaat? Usein tapahtuu niin, että kun toiset menevät kahville ja syömään, jää sairaanhoitaja parka suorittamaan niitä päässään odottavia ja pyöriviä multitaskattavia tehtäviään, jotta hän ehtisi suorittaa kyseisen työvuoron aikana vaadittavan työn.

  Yt tunnollinen Florence Nightingale

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *