Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Sairaanhoitajien osaaminen pääroolissa Sairaanhoitajapäivillä

uutinen

Sairaanhoitajien ammattikunnassa on valtava määrä osaamista ja asiantuntijuutta. Sen tunnistaminen, tunnustaminen ja hyödyntäminen voi parhaimmillaan ratkaista terveydenhuoltomme nykyhaasteet. Sen me tuomme näkyväksi Sairaanhoitajapäivillä 2022.

  • Sairaanhoitajapäivillä sairaanhoitajat ovat pääroolissa monella tavalla. He ovat esillä vielä enemmän kuin aiemmin ja he toimivat ansaitusti oman alansa parhaimpina asiantuntijoina. Tämän lisäksi ohjelma on koottu niin, että sairaanhoitajat saavat räätälöidyn tuen oman osaamisensa kehittämiseen lukuisilla luennoilla. Työhyvinvointia edistävillä luennoilla sairaanhoitajat pääsevät hengähtämään ja voimaantumaan, kuvaa Sairaanhoitajapäivien vastuuhenkilö, Suomen Sairaanhoitajien koulutuspalveluiden asiantuntija Pirjo Rannanjärvi.

Sairaanhoitajapäivillä sairaanhoitaja pystyy päivittämään oman osaamisensa ajan tasalle ja löytämään vastauksia hoitotyön arjessa kohtaamiinsa haasteisiin.

”Sairaanhoitajapäivillä pyrimme vastaamaan sairaanhoitajien ajankohtaisiin osaamistarpeisiin”, sanoo Pirjo Rannanjärvi.
  • Ohjelmassa on luentoja esimerkiksi itsemurhaa yrittäneen potilaan kohtaamisesta ja akuuttihoitotyön lääke- ja nestehoidon toteuttamisen haasteista. Näillä ja kymmenillä muilla aiheilla pyrimme vastaamaan sairaanhoitajien ajankohtaisiin osaamistarpeisiin, Rannanjärvi sanoo.

Työhyvinvoinnin tueksi on luentoja esimerkiksi unettomuudesta, palvelevasta johtajuudesta ja työhyvinvoinnin saavuttamisesta työtä tuunaamalla.

Sairaanhoitajapäivien teema nousee yhteiskunnallisesta tilanteesta. Terveydenhuoltomme on kriisiytynyt ja suurin ongelma kiteytyy yhä pahenevaan hoitajapulaan. Me pyrimme Sairaanhoitajapäivillä osoittamaan, että ratkaisu löytyy sairaanhoitajista.

”Asiantuntijat haetaan usein kovin etäältä hoitotyöstä. Näin emme toimi Sairaanhoitajapäivillä.”, sanoo Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Nina Hahtela.
  • Sairaanhoitajien osaaminen pitää ensin ymmärtää paremmin ja sen jälkeen sitä tulee alkaa arvostaa enemmän. Me lisäämme ymmärrystä päästämällä sairaanhoitajat ääneen, kiteyttää Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Nina Hahtela.

Valitettavasti tällä hetkellä sairaanhoitajien ammattikuntaa väheksytään monella taholla: erikoisosaamisen ja syväosaamisen merkitystä ei ymmärretä vaan hoitohenkilökuntaa hyppyytetään tehtävästä toiseen, erikoisosaamista ei pääse kaikin paikoin käyttämään ja näyttämään eikä sitä ymmärretä hyödyntää. Lisäkouluttautuminen ei välttämättä näy tehtävänkuvassa, saati palkassa. Huono palkka ja kehnot työolot ajavat muutenkin sairaanhoitajia pois alalta.

Sairaanhoitajapäivien ohjelmasta löytyy lukuisia luentoja, joilla osoitetaan, että sairaanhoitajien osaaminen voi ratkaista terveydenhuollon kriisin.

Asiantuntijuus löytyy läheltä. Sairaanhoitajapäivien teemamme on vastaus myös siihen, että sairaanhoitajia tulee kuulla enemmän. Me olemme kuulleet Sairaanhoitajapäivien suunnitteluvaiheesta alkaen. Sairaanhoitajat ovat muun muassa ehdottaneet aiheita. Arvoimme aihetta ehdottaneiden kesken yhden kutsuvierasosallistumisen Sairaanhoitajapäiville. Arpaonni suosi hoitotyön lehtorina työskentelevää Sini Hämäläistä, joka ehdotti asiantuntijasairaanhoitajan (APN, Advanced Nurse Practitioner) työnkuvan monipuolista esittelyä Sairaanhoitajapäivillä.

Sini Hämäläinen ehdotti Sairaanhoitajapäiville aiheeksi asiantuntijasairaanhoitajan työnkuvan laajaa käsittelyä.
  • Asiantuntijasairaanhoitajan työnkuvaa ja asiantuntemusta on syytä nostaa esiin erityisesti nyt, hyvinvointiuudistuksen kynnyksellä. Tarvitsemme asiantuntijuuden vahvistamista eri tasoilla, jotta pystymme vastaamaan väestön terveyshaasteisiin, sanoo Hämäläinen perusteluissaan.

Hämäläinen korostaa myös sen merkitystä, että sairaanhoitajille on tärkeää tuoda esille erilaisia kliinisiä urapolkumalleja. Hämäläisen ehdottamia asioita käsitellään Sairaanhoitajapäivien paneelissa, jonka aiheena on: Sairaanhoitajan osaaminen ratkaisee – Asemoi itsesi työelämässä. Paneelissa keskustellaan muun muassa siitä, minkälaisia sairaanhoitajan kliinisiä urapolkuja meillä on tarjolla 2022 ja mikä on visio tulevaan.

Sini Hämäläinen on osallistunut Sairaanhoitajapäiville aiemminkin.

  • Pidän Sairaanhoitajapäivien tunnelmasta sekä mahdollisuudesta vaihtaa ajatuksia ajankohtaisista asioista kollegoiden kesken, hän sanoo.

Olemme kuunnelleet ja kysyneet vinkkejä myös asiantuntijajaostoiltamme ja nostaneet päiville aiheiksi sellaisia teemoja, jotka nousevat omista asiantuntijaryhmistämme.

  • Olemme huomanneet, että kun julkisuudessa puhutaan terveydenhuollon asioista, asiantuntijat haetaan usein kovin etäältä käytännön hoitotyöstä. Kysellään ja haastatellaan lääkäreitä tai ylimpiä johtajia. Tämä on yksi valitettava osoitus siitä, että sairaanhoitajan asiantuntijuutta ei tunnisteta. Me nostamme tämän asian Sairaanhoitajapäivien kärkeen, koska uskomme että tässä on avain terveydenhuollon haasteiden ratkaisemiseksi, puheenjohtaja Hahtela korostaa.

Järjestämme Sairaanhoitajapäivät, jotta jäsenemme pääsevät kehittämään omaa osaamistaan ja voimaantumaan työhyvinvointiluennoista sekä nauttimaan vuorovaikutuksesta kollegoiden kanssa.

Lue lisää tapahtumasta ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *