Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Suomen Sairaanhoitajat ry:n kannanotto: Sairaanhoitajien erikoistumiskoulutukset on käynnistettävä nopeasti

uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama työryhmä, terveydenhuollon ammattihenkilöiden neuvottelukunnan (TANK) hoitotyön jaosto, on saanut valmiiksi kauan odotetun ehdotuksen kliinisen hoitotyön erikoisaloista.

  • Ehdotus on kattava ja hyvin perusteltu kokonaisuus, joka taklaa monia nykytilan ongelmia. Nyt onkin tärkeää, että ehdotuksesta edetään käytännön toteutukseen mahdollisimman ripeästi, sanoo Suomen Sairaanhoitajien puheenjohtaja Nina Hahtela.

Erikoistumiskoulutus ja erikoistumisosaamista edellyttävät työnkuvat ovat tärkeä osa sairaanhoitajan kliinistä uramallia. Niiden kansallinen edistäminen on ensisijaisen tärkeää, kun yritetään ratkaista hoitoalan haasteita ja hoitajapulaa.

  • Hoitotyön erikoisosaajien tarve on tullut erityisen näkyväksi pandemian keskellä, Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija Anna Suutarla huomauttaa.

Kliiniset erikoistumiskoulutukset ovat välttämättömiä, jotta voimme vastata väestön nykyisiin ja tuleviin terveystarpeisiin sekä varmistaa tasa-arvoiset terveyspalvelut kaikille.

  • Haluamme kaikin mahdollisin tavoin olla edistämässä tämän sairaanhoitajiin, hoitotyöhön ja koko terveydenhuoltoon laajasti vaikuttavan merkittävän kokonaisuuden toteutumista. Asianosaisten tahojen tulee viipymättä alkaa valmistella erikoistumiskoulutuskokonaisuuden toteutumista ja varmistaa, että työelämään luodaan koulutusta vastaavat tehtävänkuvat, sanoo puheenjohtaja Hahtela. 

Suomen Sairaanhoitajat puoltaa STM:n raportin sisältöä kokonaisuutenaan.

  • On yksi asia, jota ehdotamme esityksestä poiketen. Mielestämme 1990-luvulla poistettu erikoissairaanhoitajanimike tulisi palauttaa sen sijaan, että alettaisiin käyttää kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja -nimikettä. Kansallisesti yhtenäinen, systemaattinen nimikkeiden käyttö olisi mielestämme ensiarvoisen tärkeää, Suutarla painottaa.  

Suomen Sairaanhoitajat myös ehdottaa, että erikoistumiskoulutusten järjestämisessä hyödynnetään yhteistyötä hoitotyön eri erikoisalajärjestöjen kanssa, sen mukaan kuin niitä on kultakin erikoisalalta olemassa.

  • Suosittelemme lämpimästi raportin ehdotusta, että TANK:n hoitotyön jaosto kootaan edelleen yhteen. Työtä tulee jatkaa kliinisen urapolun seuraavaan vaiheeseen, arvioimaan millä erikoisaloilla tulisi voida kehittää osaamista myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja terveystieteiden maisterin tutkinnon tasoilla, kiteyttää puheenjohtaja Hahtela.

Lue kannanotto

Onko asia mielestäsi tärkeä? Teemme näitä ja muita uutisia sekä kannanottoja, jotta sairaanhoitajien työelämästä tulisi parempaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *