Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Tartuntatautien, rokotusten ja matkailuterveysneuvonnan erityisosaaja

uutinen

Suomessa on 58 sairaanhoitajaa, jotka ovat saaneet Suomen Sairaanhoitajien erityispätevyysnimikkeen. He edustavat hoitotyön ehdotonta kärkeä omalla erikoisalallaan. Irja Kolehmainen on yksi heistä. Erityispätevyyden saaneet sairaanhoitajat ovat edelläkävijöitä, jotka ovat raivanneet tietä kollegoilleen ja nostaneet oman erikoisalansa tunnettuutta. Olemme myöntäneet erityispätevyysnimikkeitä vuodesta 2008 lähtien.

Irja Kolehmainen on tartuntatautien erityisosaaja

”Olen Irja Kolehmainen, lähtöisin Pohjois-Karjalasta, ikää 62 vuotta. Koulutukseltani olen ”vanahan mallin” sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja.
Ensimmäisen kerran minulle myönnettiin tartuntatautien, rokotusten ja matkailuterveysneuvonnan osalta erityispätevyys vuonna 2014, jonka uusin 2019. Vuonna 2022 minulle myönnettiin vastaava erityispätevyys myös Terveydenhoitajaliitolta. Erityispätevyyden hakuprosessi oli ensimmäisellä kerralla melkoinen voimainponnistus, koska minkäänlaista cv:tä ei ollut olemassakaan, ja tietojen kokoaminen yli 20 vuodelta vei todella paljon aikaa. Välillä tuntui, että heitän hanskat tiskiin.

Sairaanhoitajaksi valmistuttuani työskentelin Joensuun terveyskeskuksen päivystysvastaanotolla. Erikoistuttuani terveydenhoitajaksi osastonhoitajani tarjosi helmikuussa -90 terveydenhoitajan sijaisuutta tartuntatauti- ja rokotushoitajana. Olikin pelkkää sattumaa, että päädyin tälle tielle ”kulukutautihoitajaksi”. Kaikkiaan tätä taivalta on kertynytkin reilut 33 vuotta erilaisissa tehtävissä perusterveydenhuollossa, sairaanhoitopiirillä sekä THL:llä. 18 vuoden terveyskeskuksen tartuntatauti- ja rokotushoitajatyön jälkeen olen pääasiassa työskennellyt asiantuntijana, kouluttajana, kehittäjänä sekä kentän tukena.

Työuralta on vaikeaa löytää yhtä, erityistä kohokohtaa, mutta palaan työurani alkutaipaleelle. Matkallelähtijöitä rokottaessani annoin matkallelähtijöille terveysneuvontaa, myös seksitautien ennaltaehkäisyasioita käytiin läpi; kehotin myös ottamaan kondomeja kotimaasta matkalle mukaan. Sain sitten eräältä nuorelta mieheltä reissulta työpaikalleni kortin, jossa hän kiitteli neuvoista, mutta pahus sentään… matkaan otetut kondomit olivat päässeet silti loppumaan!

Tokihan tämä työtaival on ollut välillä kuoppainenkin, mutta silti tämä hillitön kiinnostus, innostus ja tunteenpalo tähän työhön ja tehtäväkenttään pitää minut edelleen tällä tiellä.”

Kiinnostuitko Suomen Sairaanhoitajien myöntämästä erityispätevyysnimikkeestä? Lue lisää ja hae!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *