Turvallisuus on pieniä tekoja

 

Sairaanhoitajaplus: Lääkehoito altistaa potilaan taudinaiheuttajille, jos aseptiikka rakoilee. Näillä viidellä vinkillä pääset pitkälle taistelussa pöpöjä vastaan.

Pyyhi pöytä

Tarttuuko tossu lääkehuoneen lattiaan tai onko pöydässä tahmalammikko? Kaverilta on selvästi läikkynyt lääke pöydälle, ja sotku on jäänyt siivoamatta. Ohje on, että ennen lääkkeenjakoa tai infuusioiden tekoa pinnat pitää pyyhkiä alkoholilla (A12t). Pullo tätä odottaakin lääkehuoneen pöydällä. Älä kuitenkaan hätäile, näkyvä lika pitää poistaa ensin. Alkoholi kun desinfioi, vaan ei pese. Jokaisessa lääkehuoneessa olisikin hyvä olla sekä pintadesinfektioaine että likaisille pinnoille tarkoitettu puhdistusaine.

 Sairaalahuoltajien siivousten välillä lääkehuoneessa ehtii pyörähtää paljon väkeä, ja aseptiikka vaarantuu, kun yksikin jättää jälkensä siivoamatta. Suhtaudu siis pintojen ja välineiden puhtauteen kriittisesti ja varmista, että itse aloitat työt kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä.

Alkoholi on ystävä

Alkoholi on sairaanhoitajan hyvä ystävä – pintojen desinfioinnissa. Jostain syystä sen käyttö vain tuppaa välillä unohtumaan. Lääkeputelit ovat tehdaspuhtaita, jos pakkauksessa ei toisin sanota. Niinpä esimerkiksi ampullan kaula pitää aina pyyhkäistä pirtulapulla ennen katkaisemista. Lappu suojaa myös omia sormiasi. Lagenulan korkkikin pitää desinfioida ennen neulalla läpäisemistä, irrotettava muovisuoja ei tee korkkia steriiliksi.

Kaikkein eniten alkoholikylpyä kaipaavat ampullit, joita säilytetään ilman pakkaustaan esimerkiksi elvytyspöydän lääkelokeroissa. Ne pyörivät lokeroissa kuukausia, ja tänä aikana moni käsi kääntää niitä tarkistaessaan vanhenemispäivämäärän. Jos ihan tarkkoja ollaan, ampullat suositellaan aina säilytettäväksi omissa pahvipaketeissaan.

Paljain sormin pilleripurkille

Moni sujauttaa tehdaspuhtaat käsineet käteen lääkkeitä jakaessaan. Suojahanskat tuovat tässä hommassa kuitenkin väärää turvallisuuden tunnetta. Hanskat kädessä tulee helposti kosketeltua vähän joka paikkaa, jolloin ne eivät olekaan enää puhtaat. Tutkimuksissakin on huomattu, että paljailla, desinfioiduilla käsillä aseptiikka toteutuu paremmin kuin hanskat kädessä. Hanskat kädessä on hyvä tehdä lääkelaimennoksia, mutta silloin ajatus on suojata omat kädet roiskeilta.

Muistathan, että hanskoilla ei saa koskaan koskettaa pillereitä? Pillerit noukitaan aina atuloilla tai lusikalla. Kun täytyy tarkistaa iso kipollinen potilaalle jaettuja lääkkeitä, voi apuna käyttää vaikka toista lääkelasia.

Älä murehdi jätettä

Kun tekee lääkeinfuusiota, johon käytetään useampaa ampullaa tai lagenulaa, on syntyvä roskakasa melkoinen. Aseptiikka ja lääketurvallisuus osana potilasturvallisuutta menevät silti jätehuollon edelle. Yhteiskunnan tehtävä on miettiä sairaalajätteen loppusijoitusta. Älä siis tingi siitä, että neula pitää silti vaihtaa jokaisen ampullin ja lagenulan kohdalla. Neulaa vaihtamalla myös riski pistotapaturmaan pienenee.

 Jätteen määrään ja kierrätyksen kalleuteen voi vaikuttaa lajittelemalla oikein. Joka talossa on omat ohjeensa pistävän ja viiltävän sekä lääkejätteen hävittämiseen, noudata siis niitä. Entä lääkepakettien pahvit – löytyykö lääkehuoneesta paikka pahvinkeräykselle?

Malta odottaa

Hoitotyössä on usein kiire. Aseptiikka kuitenkin kärsii liiasta hoppuilusta. Ihoa lävistäessä pistopaikka desinfioidaan sairaalaolosuhteissa aina, mutta kuinka moni todella malttaa odottaa ihon kuivumista? Rokottaessa kuiva iho on erityisen tärkeä, koska desinfioimisaine voi heikentää rokotetta. Sama odottelu on paikallaan myös suonensisäisesti lääkkeitä annettaessa, sillä korkkien kierteissä odottelee bakteeri poikineen pääsyä elimistöön. Eli kolmitiehanasta korkki pois, injektioportin desinfiointi, odotus. Ja tietysti uusi, steriili korkki päälle eikä sitä, joka kolmitiehanaa äsken suojasi.

Tiesitkö muuten, että markkinoilla on tippaletkun päähän tarkoitettuja, desinfioivia alkoholikorkkeja? Niitä käyttämällä voi unohtaa pirtulaput.

Teksti Suvi Leppiniemi kuva Shutterstock

9 kommenttia artikkeliin ”Turvallisuus on pieniä tekoja

 1. Pitäisikö tähän lisätä vielä laminaarivirtauskaapin käyttö? Sehän parantaa oleellisesti infusoitavien lääkkeiden valmistusvaiheessa aseptiikan toteutumista ja on myös työturvallisuutta parantava

 2. Hieno ohjeistus,tuli paljon uutta asiaa.Näin ei ennen opetettu että esim ampullat pyyhitään ensin pirtulapulla.Samoin en Puhdista korkkeja iv letkuissa ennen lääkkeen antoa.Oranssit korkitt kyllä jo enemmän käytössä. Kiitos Otan vinkit heti käyttöön.

  • Meillekään ei koulussa tai harjoitteluissa opetettu ampullan kaulan desinfioimista, mutta tähän sääntöön törmäsin nuoremman hoitajan perehdyttäessä minua uuteen työpaikkaan. Noista iv-porteista sen verran, että niitä kuuluu hieroa sillä viinalapulla 15 s eikä vain siis nopeasti pyyhkäistä.

 3. Hanskat lääkkeenjaon yhteydessä suojaavat lääkkeiden jakajaa. P.o. lääkkeiden ei tarvitse olla steriilejä.

 4. Tuo SwabCap on kyllä melkoisen kätevä. 15s odotus pirtulapulla pyyhkäisyn jälkeen on tuntunut joskus kovin pitkältä ajalta 🙂 Onneksi on keksitty siihenkin ratkaisu.

  • Swabcab on Braunin tuote. Eli laitetaan infuusion tai lääkkeenannon ja nacl huuhtelun jälkeen kumitulpan päälle suojamaan. On 70 % alkoholi, mutta riittää teho kun se on siinä vähintään paikallaan muistaakseni jonkun tunnin? Tuosta ajasta en ole varma

 5. Kiitos kaikille kommentoineille! Juttu on ollut hyvä silloin, kun se havahduttaa ihmiset kysymään ja keskustelemaan. Näiden kommenttien lisäksi on tullut paljon suoraa palautetta myös sähköpostiin. Vastailemme niihin sekä näihin ja otamme kaikki nämä kommentit huomioon, kun suunnittelemme uusia aseptiikkajuttuja Sairaanhoitaja-lehteen tai Sairaanhoitajaplus-uutiskírjeeseen.
  Ollaan kuulolla tämän asian tiimoilta siis!
  Terveisin Eva Agge

 6. Miten se nyt onkaan se infuusioporttien pyyhintä 15s? Nykyään opetetaan yksi napakka kertapyyhkäisy puhtaasta likaisempaan eikä hangat edestakaisin. Ei levitetä siis mikrobeja takaisin jo puhdistetulle alueelle. Alkoholihan tekee tehtävänsä, kun sen annetaan vaikuttaa 15s eli kuivua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *