Siirry sisältöön
Sairaanhoitajapäivät Liity jäseneksi Asiointipalvelu
In English Haku

Suomen Sairaanhoitajien Hoitotyön ansiomerkit

Suomen Sairaanhoitajat voi myöntää pitkän uran kliinisessä työssä tehneelle sairaanhoitajalle (sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, kätilön tai ensihoitaja (AMK) tutkinnon suorittanut henkilö) hoitotyön ansiomerkin osoituksena ja kiitoksena pitkästä työurasta sairaanhoitajan ammatissa.

Ansiomerkki on arvostettu ja tyylikäs tapa kiittää ja palkita työtekijöitä

Ansiomerkit ovat työnantajalle luotu henkilöstölle kohdistuva palkitsemisjärjestelmä. Se mahdollistaa tunnustuksen ja arvostuksen osoittamisen vaativaa työtä pitkään tehneille ammattilaisille, jotka ovat tehneet vastuullisesti ja sitoutuneesti kliinistä hoitotyötä vuosikymmenten ajan.

Tavoitteena on tehdä näkyväksi kokeneita, työhönsä sitoutuneita ja vastuullisia sairaanhoitajia, joilla on myönteinen asenne ammattikuntaansa ja työtänsä kohtaan.

Hoitotyön ansiomerkkejä on 4 erilaista: pronssinen, hopeinen ja kultainen ansiomerkki sekä erityisansiomerkki. Lisäksi Suomen Sairaanhoitajat voi myöntää hautamerkin ansioituneelle sairaanhoitajalle, joka täyttää vähintään pronssisen ansiomerkin kriteeristön.

Ansiomerkin kriteerit


Pronssinen ansiomerkki voidaan myöntää sairaanhoitajalle, joka on tehnyt kliinistä hoitotyötä vähintään 10 vuotta.

Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää sairaanhoitajalle, joka on tehnyt kliinistä hoitotyötä vähintään 20 vuotta.

Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää sairaanhoitajalle, joka on tehnyt kliinistä hoitotyötä vähintään 30 vuotta.

Palkittavan sairaanhoitajan tulee olla esimerkillinen omassa työssään. Hänellä on vankka sairaanhoitajan ammattitaito ja työkokemus sekä hiljaista tietoa sairaanhoitajan työstä omalta toimialaltaan. Hän on työhönsä sitoutunut ja luo työyhteisöönsä vakautta ja turvallisuutta. Vaikka hoitotyön ympäristö muuttuu, hän muistuttaa ja osoittaa omalla esimerkillään, että hoitotyön ydin ja perustehtävä säilyvät ja pysyvät.

Työssään hän:

  • Kannustaa työyhteisön muita jäseniä ja luo työyhteisöön hyvää ilmapiiriä
  • Kehittää ja ylläpitää osaamistaan ja jakaa sitä myös muille
  • Toimii aina potilaan tai asiakkaan parhaaksi
  • Osoittaa eettisyyttä ja kollegiaalisuutta sekä ylpeyttä työstään sairaanhoitajana
  • Saa kiitosta työstään potilailta/asiakkailta, heidän läheisiltään ja/tai työyhteisön jäseniltä

Hänellä pitää olla voimassa oleva sairaanhoitajan ammatinharjoittamisoikeus.

Erityisansiomerkki voidaan myöntää henkilölle, joka on tunnettu ja arvostettu henkilö sekä ammattikunnan keskuudessa että yhteiskunnallisesti. Hänellä on pitkä, monipuolinen ja merkittävä työura hoitotyössä. Hän on toiminut yhteiskunnallisesti aktiivisesti ja rohkeasti kantaa ottaen. Hän on osallistunut aktiivisesti hoitotyön kehittämiseen yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten verkostojen kanssa.

Lisäksi Suomen Sairaanhoitajat voi myöntää hautamerkin ansioituneelle sairaanhoitajalle, joka täyttää vähintään pronssisen ansiomerkin kriteeristön. Hautamerkkiä voi hakea sairaanhoitajan läheiset tai hänen työyhteisönsä. Hautamerkin voi hakea myös postuumisti.

 

Hautamerkki

Ansiomerkit ovat valmistettu kuparista ja pinnoitettu joko hopealla tai kullalla. Pinnoituksen jälkeen ansiomitalit patinoidaan, harjataan sekä suojataan monikerroslakkauksella. Mitali saa näin yksilöllisen ulkoasun ja tarkoituksellisesti kuvaa pelastajan työtä rosoisuudellaan. Risti on pinnaltaan emaloitu ja siisti omaten kullatun kehyksen.

Ansiomerkkien hinnat


  • Pronssinen ansiomerkki 169 euroa
  • Hopeinen ansiomerkki 179 euroa
  • Kultainen ansiomerkki 189 euroa
  • Erityisansiomerkki 199 euroa
  • Hautamerkki 59 euroa

Suomen Sairaanhoitajat ry on yleishyödyllinen yhdistys eikä ole arvonlisäverovelvollinen, joten huomioittehan, että hinnassa ei ole arvonlisäveroa.

Ansiomerkin hakeminen


Ansiomerkkiä hakee sairaanhoitajan työnantaja. Lähiesihenkilö tekee ehdotuksen ja pyytää suostumuksen sairaanhoitajalta, jolle ansiomerkkiä haetaan. Lähiesihenkilölle ehdotus voi tulla esimerkiksi kollegalta tai henkilöltä itseltään. Lähiesihenkilö ehdottaa ansiomerkin hakemista ylihoitajalle/hallintoylihoitajalle, joka hakee ansiomerkkiä Suomen Sairaanhoitajat ry:ltä sähköisellä lomakkeella.

Hakemuksessa tulee olla todennettuna se, että henkilöllä on sairaanhoitajan tutkinto, hänellä on voimassa oleva sairaanhoitajan ammatinharjoittamisoikeus ja työkokemus on riittävä ansiomerkkiin (10, 20 tai 30 vuotta)

Ansiomerkkiä voi hakea 2 kertaa vuodessa:

  • hakuaika 2.3.–30.9. ansiomerkin myöntö 1.12. (vuonna 2025 ansiomerkit jaetaan Sairaanhoitajapäivien yhteydessä järjestettävässä juhlallisessa iltatilaisuudessa 6.11.)
  • hakuaika 1.10–1.3. ansiomerkin myöntö 1.5.

Taustaa ansiomerkeistä


Ansiomerkkien, ansiomerkkinauhojen, nauhasolkien, hautakivimerkin sekä operatiivisen ammattilaisen tunnuksen sairaanhoidon ammattilaisen miniatyyrin suunnittelusta ja ulkoasusta ovat vastanneet Sami Lappalainen ja Jouni Ritanoro. Niiden toteutus on tehty yhteistyössä Suomen Merkkikeskus oy:n grafiikan ja metallityöstön asiantuntijoiden kanssa Suomen Sairaanhoitajien toimeksiantamana.

Ansiomerkit ovat valmistettu kuparista ja pinnoitettu joko hopealla tai kullalla. Pinnoituksen jälkeen ansiomitalit patinoidaan, harjataan sekä keskusristi emaloidaan. Lopuksi ansiomerkki suojataan monikerroslakkauksella.

Ansiomerkin nauha 

Ansiomerkin nauhan väritys kuvaa Suomen värejä (lipussamme, järvissämme ja pilvissä sekä lumessa). Nauhan keskellä olevat valkoiset raidat kuvaavat ansioituneita vuosikymmeniä hoitotyössä (1 valkoinen raita = yli 10 vuotta, 2 = on yli 20 vuotta ja ristissä 3 raitaa = yli 30 vuotta) 

Nauhalaatassa on kahta väriä: 

  • hopea, joka tarkoittaa SH /SH-AMK tutkintoa ja työskentelyä sairaanhoitajana yli 10 vuotta valmistumisen jälkeen 
  • kulta, joka tarkoittaa YAMK /Maisteritutkintoa ja työskentelyä sairaanhoitajana yli 10 vuotta valmistumisen jälkeen. 

Ansiomerkit: 

  • Ansiomerkin keskellä oleva emaloitu valkoinen risti kuvaa värillään sairaanhoitajan hyvettä ja puhtautta. Se kuvaa myös aiempaa ja yhä yleistä väritystä sairaanhoitajan työasussa. 
  • Ansiomerkkien ja erityisansiomerkin neljä sakaraa kuvaa ansiomitalin taakse kirjoitettuja määreitä työn tekemisessä: 1 sitoutuneisuus, 2 ammatillisuus ja 3 vastuullisuus. Neljäs sakara kuvaa näiden em. kolmen määreen yhtäaikaisuutta hoitotyön tekemisessä.  
  • Keskuskranssi: Keskuskranssin tekninen lehvä kuvaa tiivistä vuorovaikutusta potilaan ja hoitajan välillä. Laajemmassa kuvassa se kuvaa hoitohenkilökunnan välistä vuorovaikutusta eri ammattiryhmien välillä potilaan laadukkaan hoidon toteuttamiseksi. Lehvän tekninen ulkomuoto kuvaa sairaanhoitajan työn teknistä vaativuutta mm. toimenpiteiden ja laitteistojen hallinnassa. 
  • Risti keskellä kuvaa symbolisesti voittoa, toivoa ja elämää. Ristikuvio on ikivanha, ihmiskunnan yhteistä perintöä oleva symboli. Se yhdistetään tänä päivänä vahvasti sairaaloihin. 

Sairaanhoitajan hautakivimerkki: 

  • Hautakivimerkin lähtökohta on sydämen epäsymmetrinen muoto – se kuvaa hoitajan yksilöllisyyttä ja samalla ihmisyyteen kuuluvaa epätäydellisyyttä. Hoitotyötä tehdään hoitajalähtöisesti, yksilöllisesti. 
  • Keskuskranssin kuvaus kuten ansiomerkissäkin, tiivis vuorovaikutus on yhä mahdollista hoitajaa muistavien läheisten ajatuksissa. 
  • Kädet, jotka kannattelevat sydäntä, kannattelevat hoitajan muistoa ajasta, jolloin hän toimi ihmisyyden kannattelijana. Hän saa levätä kannatettavana. 
  • Käsien eri koko kuvastaa hoitohenkilökunnan sukupuolettomuutta (mies/nainen) 

Lähetä hakemus ja siihen vaadittavat liitteet

Täytä alla oleva hakemus hakuaikana. Lähetä lisäksi hakemukseen vaadittavat kopiot tutkinto- ja työtodistuksesta salatun yhteyden kautta osoitteessa https://secure.tehy.fi/suomensairaanhoitajat. Valitse vastaanottajaksi info@sairaanhoitajat.fi. Salatun yhteyden käyttö edellyttää rekisteröitymistä. Rekisteröitymisessä sinulle lähetetään sähköpostiosoitteeseen viesti, joka sisältää henkilökohtaisen linkin, jolla tunnistaudut palveluun. Linkki on voimassa 10 päivää. Tietosuojan piiriin kuuluvia tietoja ei voi toimittaa tavallisella sähköpostilla.