Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata arvostavaa johtamista ja hoitotyön vetovoimaisuutta terveyskeskusten vuodeosastoilla hoitohenkilökunnan näkökulmasta.
Marianne Kuusisto, TtM, terveysalan päätoiminen tuntiopettaja, Vamia, hyvinvointipalvelut, sosiaali- ja terveysala, marianne.kuusisto@vamia.fi
Merja Harmoinen, TtT, post doc -tutkija, Tampereen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Terveystieteiden yksikkö, Hoitotiede, merja.harmoinen@tuni.fi
Tarja Suominen, THT, Professori, emerita, Tampereen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Terveystieteiden yksikkö, Hoitotiede, tarja.suominen@tuni.fi
Mervi Roos, TtM, yliopisto-opettaja, Tampereen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Terveystieteiden yksikkö, Hoitotiede, mervi.roos@tuni.f
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoitus: Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata arvostavaa johtamista ja hoitotyön vetovoimaisuutta terveyskeskusten vuodeosastoilla hoitohenkilökunnan näkökulmasta.
Aineisto ja menetelmät: Aineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä yhden maakunnan alueella sijaitsevien terveyskeskusten vuodeosastojen hoitohenkilökunnalta. Kyselylomake sisälsi Arvostavan johtamisen (AMS 2.0) ja Hoitotyön vetovoimaisuus -mittarit. Tutkimukseen hyväksyttiin 112 vastaajan vastaukset. Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin.
Tutkimuksen tulokset: Arvostava johtaminen toteutui terveyskeskuksen vuodeosastoilla keskitasoisesti. Arvostavan johtamisen ulottuvuuksista parhaiten toteutui tasa-arvoisuus ja heikoiten suunnitelmallinen johtaminen. Hoitotyön vetovoimaisuus arvioitiin melko heikoksi. Taustamuuttujilla oli yhteys arvostavaan johtamiseen ja hoitotyön vetovoimaisuuteen. Arvostavalla johtamisella oli positiivinen yhteys hoitotyön vetovoimaisuuteen.
Päätelmät: Arvostava johtaminen on yksi keino edistää hoitotyön vetovoimaisuutta terveyskeskuksen vuodeosastolla. Terveyskeskusten vuodeosastojen vetovoimaisuudesta on huolehdittava, jotta saadaan riittävästi osaavaa hoitohenkilökuntaa toteuttamaan laadukasta hoitotyötä.
Avainsanat: hoitohenkilökunta, hoitotyön johtaminen, perusterveydenhuolto, vetovoimaisuus
Mitä tutkimusaiheesta jo tiedetään?
• Arvostavan johtamisen toteutuessa hyvin, hoitohenkilökunta sitoutuu työhönsä ja heillä on vähemmän aikeita vaihtaa työpaikkaa tai ammattia.
• Hoitoalan vetovoimaisuus on heikentynyt.
Mitä uutta tietoa tutkimus tuottaa?
• Arvostava johtaminen toteutui keskitasoisesti terveyskeskusten vuodeosastoilla.
• Hoitotyön vetovoimaisuus terveyskeskusten vuodeosastoilla oli melko heikkoa.
• Arvostava johtaminen oli positiivisesti yhteydessä hoitotyön vetovoimaisuuteen. Mitä paremmin arvostavan johtamisen arvioitiin toteutuvan terveyskeskuksen vuodeosastolla, sitä vetovoimaisempana hoitotyötä pidettiin.
Miten tuloksia voidaan hyödyntää hoitotyön käytännön, koulutuksen, johtamisen ja/tai tutkimuksen kehittämisessä?
• Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää arvostavan johtamisen ja terveyskeskusten vuodeosastotyön edelleen kehittämiseen ja sitä kautta myös vuodeosastoilla usein hoidossa olevien iäkkäiden hoitotyön vetovoimaisuuden lisäämiseen.
• Terveyskeskusten vuodeosastojen hoitotyön vetovoimaisuutta on tärkeää edistää, jotta saadaan riittävästi työntekijöitä hoitoalalle toteuttamaan laadukasta hoitotyötä.
• Tutkimuksen tuloksia on tärkeää käsitellä myös hoitotyön johtajien koulutuksessa ja rekrytoinnissa.
Julkaisemme käytännön hoitotyötä palvelevaa Tutkiva hoitotyö -tiedelehteä, jotta sinä pysyisit helpolla tavalla kärryillä uusimmista tutkimuksista. Lehti on vain jäsenille. Liity jäseneksi täältä.